Twingly statistik

onsdag 29 juni 2011

Aftonbladet blåljuger i vanlig ordning

Aftonbladet.
Jag vet inte om de uppmuntrat sina reportrar att fara med osanning, eller om de bara säger till dem att bortse från fakta så de kan hitta på lite som de vill.

Nu har denna sketna blufftidning på sin webb gått ut och lovat "tropisk hetta" i Sverige.
Det är naturligtvis en ren lögn.
Det ska bli varmt i stora delar av landet, men det handlar inte om några tropiska temperaturer.
Och här i Skåne ska det redan till helgen bli svalt igen och en del regn, alltså inte det minsta tropiskt.
Vem som helst kan se detta om man går in på klart.se (Pohlmans gamla sajt) som märkligt nog är den sajt som AB hänvisar till när det gäller de "tropiska" temperaturerna.
Jag begriper inte varför Aftonbladet satt i system att ljuga när det gäller väderrapporteringen.
Och om man bluffar om vädret ligger det väl nära till hand att det gäller annat man rapporterar om också.

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Endast Sverige svenska gubbar har, eller?



Vi befinner oss i jordgubbssäsongen, ja den svenska jordgubbssäsongen.
Efter den sedvanliga hysterin till midsommar har kanske även priserna på jordgubbar nu sjunkit tillbaka till en tämligen normal sommarnivå.
Själv är jag ingen storkonsument av jordgubbar, men jag köpte en liter veckan före midsommar, jag åt bjudjordgubbar med vispgrädde på midsommarfesten jag var på och jag har köpt en liter även efter midsommarhelgen.
Jordgubbar är en av de saker som kan väcka upp chauvinisten i svenskar som annars inte är speciellt nationalistiska och som tar avstånd från Sverigedemokraterna och liknande rörelser.
Hur många gånger har man inte hört folk bli upprörda inför risken att inte få svenska jordgubbar till midsommar. ”Får man inte svenska jordgubbar blir det ingen riktigt midsommar!”
En anledning till detta tycks vara att svenskodlade jordgubbar ska besitta en sötma, som av någon underlig anledning ingen jordgubbsodlare i resten av världen kan få fram.
Nu är det faktiskt så att det där inte stämmer, och därtill odlas det ett flertal sorters jordgubbar i Sverige.
Jag har själv hunnit testa teorin; en av de litrar jag har köpt i sommar var svenskodlade och en var odlad i Tyskland (och såldes faktisk till reapris).
Ni kan se de båda inköpen i tallrikarna på bilderna ovan; den synbarliga skillnaden är att jag plockat bort det gröna från den ena litern. Färgens eventuella olikhet kan lika gärna bero på att jag efterbehandlat båda bilderna i mitt ganska simpla bildbehandlingsprogram.
Jag kan berätta att båda sorterna smakade utmärkt, båda hade den sötma som man endast brukar tillskriva svenska jordgubbar.
Men kan ni säga, bara genom att se bilderna, vilka som är vilka?
Är de svenska överst eller nederst?
Sug på den!

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

tisdag 28 juni 2011

Hurra för vännerna Hasse och Monika



I dag, den 28 juni, fyller två personer jag haft en lång vänskap och bekantskap med år.
Märkligt nog har jag inte kommit att tänka på att de delar födelsedag (till datumet, inte året) förrän i år då en av dem blir 80 år.
Hasse är förstås, Hans, Hasse, Alfredson som, enligt vad han själv säger, högst motvilligt blir 80 år i dag.
Han har med sin blandning av humor och allvar och sina många kunskaper inom konsterna, och om livet, följt mig sedan jag var barn (då Knäppuppsketchen Guben i låddan, med Martin Ljung som den då stora stjärnan, var en favorit) fram till nu.
Jag är en av de där som kan en radda Lindemancitat, som tycker att Den enfaldige mördaren är ett mästerverk och som ännu kan hämta visdomsord ur Ernst Semmelmans minnen.
Men jag ska inte dra hela historien, det gör andra bättre. Jag vill bara lyfta på (den imaginära) hatten för 80-åringen, som väl är något av en idol och som jag en gång med vördnad haft äran att hälsa på personligen.
Monika däremot träffar jag ganska ofta (senast på midsommaraftonen), och med säkerhet när det är quiz på onsdagarna. Hon har hängt med i mitt liv sedan 33 år tillbaka då vi hamnade på samma folkhögskola och hon har också berikat detta mitt liv på många sätt, precis som Hasse A.
Så grattis till dig med Monika!

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

söndag 26 juni 2011

Fototriss del 142: Gissa temat




Sista Fototrissen innan det blir ett semesteruppehåll i denna oerhört populära fotoutmaning.
Sista temat inför uppehållet är: Gissa temat, en gammal bekanting där man själv väljer sitt tema och sedan får övriga deltagare försöka gissa vilket tema det är man valt.
Mina bilder är tagna i kväll, midsommardagen, och vill man kan man ju ta den enklaste varianten till tema man kan tänka sig (om man vet lite om var jag brukar ta mina bilder och så vidare).
Men vet man lite mer om det som finns på bilderna, så kanske man får till ett aningen mer avancerat tema, och man skulle kanske kunna göra det ännu mer avancerat.
Nåväl, här är mina tre färska bilder.
Svaret på temat finns i första kommentaren.
Ha en fin sommar och kolla fler okända teman här.

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Veckans fönster 133: Blommigt



Så galet det kan bli när man läser lite slarvigt och sedan förlitar sig på sitt minne.
När jag var ute i kväll, lördag (midsommardagen) för att fota till veckans nya Fototriss tänkte jag passa på att ta ett nytt fönstertema med.
Problemet är, att i mitt minne var temat Blomstrande. I själva verket var det Blommigt och det är ju en viss skillnad.
Jag tog först en bild på ett fönster hos en mäklare i ett av de nya husen på gamla Kockumsområdet, tanken var att det skulle visa den ännu Blomstrande bostadsmarknaden i Malmö (bilden är den översta).
Men som tur var tog jag även en bild på fönstret till en blomsteraffär på Hamngatan (intill Savoy) på vägen hem. Och den bilden är då den nedre.
Flera Blommiga fönster hittar ni här.

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

fredag 24 juni 2011

Tema fredag midsommarafton: Midsommar


Ja, så var det redan midsommaraftonen (fastän årets ljusaste natt astronomiskt sett var i tisdags då det var sommarsolstånd).
Man kan ju säga, att sedan i tisdags någon gång efter klockan 19 går vi mot mörkare tider igen ( :-). Men än har vi många långa och ljusa sommarkvällar framför oss detta året.
Själv ska jag fira midsommar hos en före detta arbetskamrat som har en koloni strax utanför Malmö och det lär bli väldigt trevligt.
Men för att få en bild till Carina/Sinneskattens fredagstema, som är Midsommar, gick jag ut och tog en ögonblicksbild på gården.
Där gick herr och fru duva sin eviga gång över gräsmattan (grön och fin efter skyfallsliknande regn natten mot torsdagen) där de tycks hitta mycket ätbart.
Ha en Glad midsommar!
Fler bilder på temat här.

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

måndag 20 juni 2011

Fototriss del 141: Skir




Redan dags för ny Fototriss och temat denna veckan är: Skir.
Jag har inte givit mig ut för att hitta skira motiv, utan i stället försökt att passa in några bilder jag rent intuitivt tagit de senaste dagarna så att de passar temat.
Tanken är att bakom det skira vackra hittar man ofta också något annat, något inte lika skirt och vackert.
Och bilderna blev, uppifrån och ner;
1. Köpenhamn i fredags. En skir himmel och en skir sommarvärme och genom trädens skira grönska inne på Tivoli tittar Rådhusets guldglimrande klocktorn fram.
2. Plötsligt bryts den skira känslan av skrik och ångestladdade rop när en av åkattraktionerna nått krönet ovanför den skira grönskan och rusar i full spruta neråt i hemska svängar och loopar.
3. Skir grönska och skira blommor vid p-platsen där jag ställde bilen i Kristianstad. Men bakom det vackra syns en trappa till en gång som ser ut att leda till Mordor.
Kanske en långsökt tolkning, men det är min tolkning.
Andras hittar ni här.
Nu måste jag sova. Två hårda jobbdagar väntar och när jag är ledig igen ska jag kolla igenom de andra bidragen till veckans tema.

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Veckans fönster 132: Industriellt


Ja, jag ligger lite efter den här veckan, i alla fall vad det gäller fototeman.
Allt beror på en Köpenhamnstur i fredags där jag var hemma i Malmö igen någon gång på morgonkvisten och som innebar att hela dygnsrytmen för helgen ruckades i sina grundvalar.
Men i kväll, söndag, var jag ute och fotade mitt industriella fönster, vilket ju egentligen inte är något problem i en gammal industristad som Malmö.
De gamla industribyggnaderna finns kvar, även om det flyttat in nya verksamheter i många av dem. En sådan syns på min bild, en av Kockums varvs stora industrihallar (klockan är kvar från den tiden och alla cyklande varvsarbetare passerade den) där nu Sveriges Television håller till.
Man skulle nog på något vis kunna säga att det är en rätt symbolisk bild av den förvandling Malmö genomgått de senaste tio-femton åren.
Fler industriella fönster hittar ni via kommentarerna här.
Sedan måste jag nästan be om ursäkt för mitt Skolade fönster förra omgången. Den bilden fick det fina huset Orkanen att framstå i en trist dager och förhoppningsvis ser det bättre ut om ni går in och kollar nya bilder här.

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

söndag 19 juni 2011

Min bild blev en svartmålning av Orkanen




Som den som hänger med något så när på min blogg vet, så deltar jag i några fotoutmaningar med mina enkla amatörbilder.
En sådan är Veckans fönster på Susannes fotoblogg, där man ska försöka illustrera ett tema med en bild av ett (eller flera) fönster.
Förra gången var temat för Veckans fönster: Skolat, vilket jag tyckte var perfekt till en bild av Malmö högskolas bibliotek/IT-hus på Universitetsholmen i Malmö hamn, det som heter Orkanen.
Bilden var bara ett utsnitt av en vägg med några fönster och den var rätt oinspirerad och framförallt gav den inte alls någon rättvisande bild av byggnaden. De som kommenterade bilden tyckte Orkanen ser ut som en trist och fyrkantig låda.
Men när jag i kväll, söndag 19 juni, var nere i hamnen för att ta ännu en fönsterbild så tog jag några mer rättvisande bilder av Orkanen. Den skimrade som en ädelsten i solnedgången och man kunde se de ord på flera språk som skymtar på fasaden om man ser dem i rätt vinkel.
Så med detta inlägg hoppas jag nu kunna ge huset återupprättelse och ta tillbaka den svartmålning jag tidigare gjorde.
Huset kan bli en arkitektonisk klassiker, tror jag.

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Malmö utan Köpenhamn vore inte lika kul

Bryggeriets uteservering. En rabarber-ale för mig och, utanför bild, en kastanjeblomster-lager till BT. De andra glasen har vi inte beställt in. Jag svär.

Kenyatta Hill, son till Joseph Hill som grundade Culture, fortsätter i farsans fotspår och leder sitt Culture med den äran.

Red, green and gold. Ja, det var en helgjuten reggae-kväll på Loppen i Köpenhamn i fredags.

Som jag berättade i tidigare inlägg bar det iväg till Köpenhamn i fredags kväll.
Tyvärr är det för sällan jag tar mig till Köpenhamn nu för tiden trots att staden ligger bara en halvtimmes tågresa bort.
Men nu blev det av och det blev en sådan där kväll (och natt) som gör att man inser så påtagligt varför Malmö utan Köpenhamn definitivt inte vore samma sak.
Först en sittning på Bryggeriets uteservering, med gott hembryggt öl och mycket folk att titta på. Ändå inte den turistfälla man skulle kunna tro att det är på grund av närheten till Tivoli.
Sedan proviantering i pölsevagn på Rådhusplatsen och buss ut till Christianshavn och Loppen (i Christiania) där Culture från Jamaica skulle spela klockan 22.
De kom igång närmare midnatt, men en välförsedd bar och en suverän rasta-DJ som spelade fantastisk reggae (och visst hade marijuanadispens i sitt bås) gjorde väntan lätt.
Culture, med bortgångne grundaren Joseph Hills son Kenyatta vid huvudsångmikrofonen lät stundtals riktigt bra (mest kanske i de gamla Culture-låtarna) och skapade framför allt en suverän stämning i lokalen. Ingen hade möjlighet att komma undan och bara sitta stilla, alla rörde sig till musiken på ett eller annat vis.
Hemresa med tåg 03.26 när det redan blivit ljust ute.
En Köpenhamnstur i den gamla goda stilen.

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

fredag 17 juni 2011

Tema fredag 17 juni 2011: Sommartid


Nytt fredagstema hos Carina/Sinneskatten och det är vad vi befinner oss i nu: Sommartid.
Egentligen skulle man bara kunna sticka ut kameran genom fönstret och plåta vad som helst, men jag väljer en sommarbild som är ett par-tre år nu och som jag väntat på att få använda.
Den klarblå himlen håller på att gå samman med Vätterns blå och stilla vatten och det som skiljer dom åt är Visingsö.
Det är runt 30 grader varmt och det är svensk högsommar och jag tycker det är vackert.
Era bidrag till temat får jag nog kolla senare eftersom jag strax ska till en annan fin sommarstad än Malmö: Köpenhamn.
Jag återkommer med kommentarer och rapport.
Övriga bidrag finns här.

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

onsdag 15 juni 2011

Ja, så var det Göteborgskravallerna också

När jag lyssnat på Sommarpratarpresentationen (se föregående inlägg) dröjde det inte så länge till man i P1 kollade lite i backspegeln på Göteborgskravallerna vid EU-toppmötet för tio år sedan.
Folk som varit med på olika vis diskuterade om vad som egentligen hände och hur det kunde gå så snett, att det blev en minoritets kravallande och vandalism som vi minns bäst.
Alla, oavsett vilken inställning man hade till det som hände, var väl ense om att polisens insats i mångt och mycket var rätt misslyckad och till och med gjorde sakerna värre.
Men naturligtvis var det en kille som varit med och kastat gatsten på Avenyn (och som fått 18 månaders fängelse för det) som tyckte att allt var polisens fel. Det var polisens fel att han, som egentligen bara var nyfiken på vad som skulle hända) kastat 18 stycken nära två kilo tunga gatstenar under kravallerna på Avenyn.
Han försvarade sig. Jaha.
Märkligt nog har jag läst andra, människor som normalt har en rått sansad syn på politiskt våld, ha denna överslätande syn på de människor som gjorde så att vi glömt vad det var tiotusentals människor ville ha sagt den där helgen.
En som var där i Göteborg kallar kravallerna "det värsta självmålet i den svenska vänsterns historia", vilket då många inom denna vänster inte verkar hålla med om.
Utan i stället skyller de allt på polisen.

Märkligt nog hände samma sak vid European Social Forums stora demonstration i Malmö ett antal år senare. Då hade polisen bytt taktik och var i stort passiva.
Ändå vandaliserades delar av centrum i Malmö.
Polisens fel det med?

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Sommar känns inte så spännande längre



Jag satt hemma i eftermiddags och grävde mig igenom högar av gamla papper och tidningar som samlats och börjat ta för mycket plats i köket.
Samtidigt lyssnade jag på P1 och inledde med presentationen av årets värdar i P1:s numera så prestigefyllda prat- och musikprogram Sommar.
P1 har verkligen dragit på med alla kanoner nu för att lansera detta program (precis som den statliga televisionen på ett överdrivet vis brer på om Allsång på Skansen och Melodifestivalen; ja tv har tydligen även visat en serie med Sommarpratare), ja årets Sommarvärdar var till och med en nyhet i nyhetssändningarna i radio under resten av tisdagen.
Man närmast överanstränger sig för att hitta intressanta värdar, men det slutar oftast med en rätt homogen samling kändisar, framgångsrika inom olika områden och som gärna i sina program berättar om hur de blivit så framgångsrika.
Det har dessvärre blivit längre mellan de intressanta och roliga programmen med åren och alltför ofta har det visat sig att man automatisk inte gör ett bra radioprogram för att man är bra på något annat.
Kanske skulle man släppa lite på kändis-kravet och låta mer än en enda av alla de icke-kändisar som försöker få göra ett program, vara med. Men man är väl skraja att tappa lyssnare.
Freddie Wadling, som sjunger så vackert här ovan, ska jag i alla fall försöka att lyssna på (och kanske Henke Larsson och Fredrik Gertten, som jag ju faktiskt känner).
Freddie Wadling verkar i alla fall fortfarande lite spännande och hans program kan bli vad som helst känns det som.

I listan finns dessutom åtminstone två värdar, två idrottsmän, som torskat dit för kokain.
Undrar varför vi har så lätt att förlåta kokainmissbruk?

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

söndag 12 juni 2011

Fototriss nummer 140: Åldrande




Ja, då var jag i den situationen igen: Ett fototrisstema släppt redan under lördagen och jobb hela långa söndagen.
Så jag lägger ut mitt bidrag nu, innan det är dags att sova, precis som rätt många redan gjort på temat som är Åldrande.
Inget alldeles enkelt tema, även om det är en fri tolkning av det.
Mina bilder, uppifrån och ner:
1. Min åldrande mamma i en sjuksäng i sin lägenhet när jag hälsade på henne då jag fyllde jämna år i februari. På sitt 91:a år fick hon lunginflammation, hamnade på sjukhus och kom hem svag och med dålig livsvilja. Alla trodde slutet var nära, men nu är hon uppe och går med sin rollator igen och löser sina korsord som förr. Helst vill hon nu bara kunna laga sin egen mat igen för att slippa maten från servicehemmets kök. Ja, f-n vet om hon inte fixar det med.
2. Vårt språk åldras ständigt, och förnyas samtidigt. Själv tycker jag i bland vi anammar det nya (speciellt engelska uttryck) för enkelt. Men å andra sidan, vem använder ett sådant föråldrat språk som skylten här. Hur många vet exakt vad en målsman är?
3. Ett snabbt åldrande bananskal på marken. Vi får passa oss för att behandla våra medmänniskor på det viset. Och dessutom akta oss för att halka på det.

Många ord och lite småpretentiöst, jag vet, men två bilder är i alla fall nytagna för temat.
Fler bidrag hittar ni här.

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

lördag 11 juni 2011

Jason & The Scorchers tände S:t Gertrud

Jason & The Scorchers trivs med att få spela i Malmö ...

... och de har en publik som aldrig för sitt liv skulle missa en konsert med bandet.

Malmötrummisen Pontus Snibb ingår numera i Jason & The Scorchers.

Cowboyhattarna dyker alltid upp när det är kvalitetscountry i Malmö. Och en och annan Blues Brother.

Ibland hamnar man på konserter där man inte riktigt vet vad man har att vänta: en livlös föreställning eller en spelning som lyfter mot höjderna.
Lite så kändes det när jag i torsdags cyklade mot kulturkvarteret S:t Gertrud i Malmö för att träffa en gammal kollega från min förra arbetsplats och för att kolla in Jason & The Scorchers.
Det var andra året i rad som det här amerikanska country/punk/rock-bandet spelade på en av de Doktor Rock-arrangerade konsertena i kvarteret. Men förra året sammanföll den med att jag var på Malmö arena och såg Leonard Cohen.
Min tidigare erfarenhet av bandet, som en gång slog igenom med en rasande version av Bob Dylans Absolutely Sweet Marie, var en konsert på KB. Den var i och för sig något speciellt, med en akrobatisk uppvisning av sångaren Jason Ringenberg som i ett pantersprång, mitt under en låt, kastade sig från scenen upp på stora bardisken på KB.
Det var länge sedan och nu har bandet återupplivats med Malmökillen Pontus Snibb som fast medlem bakom trummorna ("Väldigt exotiskt att introducera honom på konserter i USA. All the way from Malmö, Sweden”, förklarade Jason).
Kort sagt blev det en kanonkonsert med en entusiastisk publik (med lokala kändisar som Nisse Hellberg) och många gamla vänner och bekanta som dök upp.
Det var familjärt och nära (bandet stod på en plätt mitt ute bland publiken på innergården och Jason framhöll ofta sitt speciella förhållande till Malmö) samtidigt som det svängde något enormt och tände hela publiken.
En kanonkväll, en sådan där kväll då man trivs så man egentligen inte vill gå hem, inte vill att det ska sluta. Men då man ändå känner sig upplyft till en högre höjd när man tar cykeln hem igen.
Det var kort och gott en strålande afton på många sätt och vis.
I kväll, lördag spelar bandet på L’Orient i Linköping och på Söndag på Akkurat i Stockholm.
Missa inte att kolla in ett gäng musiker i den högre divisionen, bland annat gitarristen Warner E Hodges; Jimmy Page, Steve Jones och Chet Atkins i en och samma person.

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

fredag 10 juni 2011

Veckans fönster 131: Skolat


Så var det fredag och jag kan redan i detta nu slänga in ett bidrag till veckans fönster och temat är: Skolat, nu i dessa tider när skolbarnen släpps ut på sommarlov eller för att börja det vuxna livet efter skolan.
Kanske inte världens mest inspirerade fönsterfoto (jag tog det för framtida användning när jag fotade min senaste Fototriss), men visst stämmer det med temat.
Malmö högskolas it-hus och bibliotek, Orkanen kallat (efter kvarteret det ligger i), är det och det är redan sex år sedan man flyttade in i det.
Flera skolade fönster finns det här.

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Tema fredag 10 juni: Trassel


Efter mycket om och men har jag kommit till skott med en bild till fredagstemat på Sinneskattens/Carinas blogg den här veckan, det som är Trassel.
Att säga att min en gång så förnämliga Mac börjat trassla en hel del, är en underdrift.
Det har hänt mycket på datorfronten sedan jag köpte den och framförallt borde jag skaffa en ny modemdel till den eftersom det nuvarande modemet inte riktigt orkar med internet, Spotify och allt annat man vill ha igång samtidigt.
Det kan vara rätt tålamodsprövande och det hackar och hostar betänkligt ibland.
Rätt tålamodsprövande var det säkert också att få ut sin cykel ur den här tilltrasslade högen utanför Konsumbutiken på Värnhemstorget här i Malmö.
Fler bilder på temat finns här.

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

onsdag 8 juni 2011

Dagens Nej tack till The Beatles-pris till...


... Finlands fotbollslandslags förbundskapten Mixu Paatelainen (med reservation för stavningen) sedan han sågat Zlatan inför EM-kvalmatchen mot Sverige på tisdagskvällen.
Det är ju inte alltid lätt att förutsäga framtiden på olika områden.
Och ibland blir det riktigt, riktigt fel.
En gång i tiden var The Beatles ett ungt och oprövat band som fick provspela för ett skivkontrakt med skivbolaget Decca.
Efter provspelningen lär Dick Rowe, artist- och repertoaransvarig på Decca, ha sagt att "gitarrgrupper är på väg ut" och "det finns ingen framtid för The Beatles i showbusiness".
Vi vet hur det gick: The Beatles blev ett av alla tiders största showbusinessfenomen och Dick Rowe räddade något så när äran genom (via ett tips från George Harrison i Beatles) att skriva kontrakt med The Rolling Stones.
Historien påminner lite om den finske kaptenens uttalanden om Zlatan före gårdagens match: ”Han gör inga briljanta saker längre”, lär han bland annat ha sagt.
Vi vet nu hur det gick: Sverige vann med 5-0, tre av målen gjorda av Zlatan.
Paatelainen fick svar på tal snabbt som blixten.
Storsegern tycks ha fått de som gör rubrikerna på kvällstidningarnas förstasidor att gå i spinn (se bilden ovan).
Fast ärligt talat, den där ”Finnomenalt”, tycker jag inte är så vidare lyckad.
Nära nog i samma klass som detta.
Nej, nu ska jag på quiz på Pickwick.
Får hoppas att blixten inte slår ner i mig på vägen dit.

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

måndag 6 juni 2011

Fototriss nummer 139: Rött, vitt, blått




Ny fototriss denna söndag med en tävling om ett presentkort på en resa med Solresor (som för min del gärna skulle kunna tänkas gå till Gran Canaria).
Temat är tre färger: Rött, vitt och blått kombinerade efter eget tycke och smak.
Jag är sent ute, eftersom jag jobbar i morgon, nationaldagen, och väl egentligen borde sova vid den här tiden.
Men jag var också sent ute och tog mina bilder, tog en rövare framåt söndagskvällen och for ner till området vid bron till före detta Kockumsområdet och sökte lite på måfå efter motiv.
De blev, uppifrån och nedåt:
1. Utsikt mot Öresund vid Kockumsbron.
2. Fyrtornet som vaktar infarten till den inre hamnbassängen, där flygbåtarna en gång, pre Öresundsbron, lade till.
3. Prins Bernhard, krog- och nattklubbsbåt som ligger i inre hamnen.
Alla tre färgerna finns i varje bild, fast i någon kanske man får titta extra noga för att hitta samtliga.
Fler bilder på temat hittar ni här.

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

söndag 5 juni 2011

James Arness är i de sälla jaktmarkerna



James Arness, den långe, haltande norsk-tyskättade skådespelaren från den amerikanska tv-westernlångköraren Gunsmoke, har avlidit, 88 år gammal.
Eller ska man kanske säga att han gått till de sälla jaktmarkerna.
För James Arness spelade också Zebulon "Zeb" Macahan i serien How the West Was Won, mera känd som Familjen Macahan här i Sverige.
Zeb var en tuffing i skinnklädsel som tidigt lärt känna den nordamerikanska vildmarken, en tuffing med ett stort hjärta och en som vunnit den nordamerikanska ursprungsbefolkningens, indianernas, vänskap och respekt.
Onekligen var Zeb mångas favorit i Macahans starkt matrialkalt präglade familj och den som fick rycka in och rädda tjejernas favorit, Luke, när denne ställde till trubbel (mest för sig själv).
Rollfiguren Zeb var ovanlig just på så vis att han var en positiv länk mellan indianerna och den allt större vita befolkning som inkräktade på indianernas land.
För honom var indianerna jämlikar (vilket långt ifrån var vanligt bland nybyggarna) och han hade av dem fått namnet White Eagle och hade även varit gift med en indiankvinna som omkommit i en brand.

I videon ovan erbjuder sig till och med Zeb att strida på siouxindianernas sida mot den amerikanska armén sedan en konflikt uppstått när ett jaktsällskap från den ryska tsarfamiljen (med hjälp av en slemmig kollega till Zeb, i likadan skinnklädsel) jagat buffel på indianernas reservat.
Kanske var en del av Macahans popularitet (serien säljer fortfarande bra på dvd) beroende på just Zeb och hans patos, kamp för rättvisa och allas lika värde.
Samtidigt som han inte lade fingrarna emellan och alltid hade sin stora jaktkniv i beredskap om den skulle behövas.

Han hade också en underbart respektlös inställning till auktoriteter.
Vila i frid White Eagle!

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

fredag 3 juni 2011

Sommarens största hitsång alla kategorier



På väg hem från jobbet vid klockan ett natten mot fredagen fick jag höra den: sommarens garanterat största hit, och det var inte bara en sångare som sjöng utan flera.
Jag talar naturligtvis om näktergalen, sångfågeln som vi kan höra under några veckor, ungefär fram till midsommar, under vårens slut och sommarens ankomst.
Det är något av det vackraste man kan höra en sommarnatt när det är tyst i omgivningarna i övrigt. Tydligen kan de höras på över en kilometers avstånd och utkämpa riktiga sångdueller om de har revir intill varandra.
Nu hörde jag först sången ifrån Tivoliparken och fågeln måste ha varit minst 500 meter från mig. Längre upp mot min övernattningslägenhet hörde jag minst två till, på närmare avstånd.
På nästan alla platser där jag har bott genom åren, med något undantag, har jag fått höra näktergalar i närheten sommartid.
När jag flyttade till min nuvarande lägenhet i Malmö fanns det på inte så långt avstånd en lövskogsdunge där näktergalarna trivdes, byggde bo och sjöng.
Den dungen jämnades i stort med marken och ersattes av en bensinmack, ett lågprishotell och en stekosstinkande McDonalds-sylta.
Nerköp var bara förnamnet.
Desto trevligare då att märka att det finns något positivt med att övernatta i Kristianstad. Och tvärtom vad det sägs har jag hört någon av de där fåglarna vara i gång redan i maj.
Underbart är kort stämmer så väl in på näktergalen.
Det gäller att njuta av den medan den håller sången igång.

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Tema fredag 3 juni: Så laddar jag batterierna



Fredag igen, den 3 juni, och i Fredagstemat hos Sinneskatten/Carina ska vi försöka visa hur vi "laddar batterierna".
Bildligt eller bokstavligt?
Ja, jag har för säkerhets skull en bild till var och en av varianterna.
Överst ett exempel på hur jag gärna går på en konsert för att känna mig lite mer uppåt. Att gå på konsert, gärna med goda vänner, och samtidigt kunna ta en öl eller två är något som får mig att orka med vardagen bättre.
En bra konsertupplevelse, som här med reggaelegendarerna i The Congos på KB i Malmö nyligen (Sveriges kanske bästa rockklubb), varar mycket längre än själva konserten.
Uppladdningen av batteriet i min jobb-Iphone däremot varar inte speciellt länge.
Normallanvändning av telefonen innebär daglig batteriladdning.
Fler exempel på batteriladdning här.

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

onsdag 1 juni 2011

Jag vill bara kunna ta det lite lugnt



Den 1 juni och helgdagsafton.
I morgon är det en av de där mystiska helgdagarna vi fått eftersom vi kristnades en gång för länge sedan.
Visst, jag tackar och tar emot Kristi himmelsfärdsdag (den vi lite blasfemiskt kallar Kristi flygaredag), även fast jag ska jobba just denna helgdag.
Som kompensation är jag ledig i afton, onsdag, när jag annars enligt schemat skulle jobba.
Nu blir det en extra afton med quiz på Pickwick i stället.
Alternativet var en personalfest med grillning och annat sommaraktigt, men jag orkar inte riktigt med det en dag innan jag ska jobba och då nästan alla andra kan slå sig loss.
En som också får ta det lugnt de närmaste dagarna är Zlatan som inte är i form för att klara fredagens EM-kvalmatch mot Moldavien.
Normalt skulle väl en match mot Moldavien inte vara något att oroa sig för, med eller utan Zlatan, men fotbollskartan är annorlunda nu. Liksom väl Europa i stort.
Roxy Musics underbara A song for Europe håller dock i alla lägen.
Trevlig helg!

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Så var vi inne på den första sommardagen 2011



Det var varmt i stora delar av Sverige den sista vårdagen i år.
Här i Malmö låg det kring 25 grader mitt på dagen och solen sken från klarblå himmel.
Några timmar senare vände det tvärt, det blev mörkt som på natten ute och moln i mystiska färger drog förbi (det låter kanske som om jag intagit något sinnesvidgande, men så var det inte).
Ytterligare ett par timmar senare hade temperaturen sjunkit cirka 10 grader och det verkade som om världens åskväder med tillhörande regn var på gång.
Men
åskandet tycks ha sparat sig till molnen nådde östra Småland och regn kom det inte särskilt mycket i Malmö.
Så den första sommardagen lär det bli mer måttlig värme.
Sommarvädret den sista vårdagen kom visst av sig.

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,