Twingly statistik
onsdag 18 september 2013
Hundra hus 2013 nr 56: Bostadshus vid landsväg
Sitter och lyssnar på budgetdebatten i riksdagen som just nu sänds direkt i radio.
Det är inte underligt att förtroendet för politiker är dåligt; nästan ingen av dem verkar våga svara ärligt på frågor utan bara slingrar sig och levererar halvsanningar hela tiden.
Nåja, jag passar på att lägga in ett nytt hus i Susannes fotoutmaning Hundra hus 2013, ett hus på skånska landsbygden, vid väg 101 nära Mossbystrand.
Jag vet inget alls om huset annat än att det är ett rätt typiskt landsbygdshus i Sydskåne.
Det är välhållet (ser i alla fall ut så utifrån) och färgglatt och omgivet av grönska och blomster som lyser upp.
Det räcker en bra bit tycker jag.
Jah Hollis
Läs även andra bloggares åsikter om Foto, Fototema, Hundrahus2013, Hundra hus 2013, Byggnader, Hus, Skåne, Sydkusten, Väg 101, Mossbystrand
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Huset är jättefin och bekräftar då inte min fördom att alla skånelängor är blå!
Har alltid sagt att den enda riktiga kvalifikationen för en politiker är att hen ska vara bra på att ljuga. Å det står jag för.
Tack så mycket! :)
fint hus, landsbyggden är bäst =)
Wikipedia:
Gatehus, eller gadehus,kallas i Skåne, Halland och Blekinge äldre hus som byggts längs en bygata eller byns fägata. Motsvarigheten i resten av Sverige är närmast backstugan. Innehavaren eller brukaren av ett gatehus benämndes gatehusman och var jämställd med torpare, med tämligen låg social status. Vid försäljning av ett hemman kunde också ett gatehus avsättas som undantag att disponeras av försäljaren livet ut.
Gatehus är ursprungligen låga, i regel en-längade, och byggda med på orten tillgängliga material. På de skånska slätterna var gatehusen precis som bondgårdarna ofta korsvirkeshus. Bakom huset finns i de flesta fall plats för en köksträdgård eller en liten kålhage. Ofta ägdes endast huset av innehavaren, med nyttjanderätt till tomten.
Efter enskiftet i Skåne byggdes många gatehus. Då byarna skiftades och gårdar flyttades till utägor kvarstod mindre markbitar intill bygatan som nu kunde bebyggas med gatehus, främst för yrkesfolk som snickare, skomakare och skräddare samt för mindre bemedlade som i övrigt arbetade på de stora gårdarna och godsen. Till behovet bidrog också den kraftiga befolkningsökning som följde skiftesreformerna.
Termen gatehus bör inte förväxlas med äldre låghusbebyggelse i städer.
Haha ja det med :)
Skicka en kommentar