Twingly statistik

onsdag 31 december 2008

Nu flyr jag stan: Vi hörs 2009


Det blir vare sig Oskarshamn eller det stora kalaset i Malmö för mig den här nyårsafton.
Trött som jag är på det tjatiga smällandet som pågår runt omkring här i ett i ett, flyr jag stan och far till landet.
Förvisso kommer jag att ha en binge raketer i bagaget, men de ska sparas till tolvslaget.
Hoppas nu alla har en trevlig kväll och får ett Gott nytt år och att ni är snälla mot varandra.
Och kalla mig naiv eller kalla mig pisshumanist eller vad det är de politiskt skolade tuffingarna brukar kalla oss som hoppas på lite fred och kärlek här i världen.
Jag vet att det är många orättvisor som lägger hinder i vägen.
Men varför i alla fall inte ge freden en chans 2009?

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Jah Hollis är i valet och kvalet


Nu är det mindre än ett dygn, mindre än tjugofyra timmar, kvar av året 2008.
När jag ska gå och lägga mig och sova, om cirka en timma, vet jag fortfarande inte hur jag ska fira in det kommande 2009. Att säga att jag är i valet och kvalet är en underdrift i ordets rätta bemärkelse.
Jag är förvisso bjuden på nyårsfest hemma hos en gammal god vän här i Malmö och där kommer det att dyka upp ännu fler gamla goda vänner, och det kommer säkert att bli jättetrevligt.
Men så är det något i mig som tjatar om att jag ska åka upp till Oskarshamn, min födelsestad och hälsa på min gamla morsa och kanske fira nyår i stillsammare sällskap, med någon eller några gamla bekanta.
Jag fick dessutom ett tredje alternativ i kväll och det gör knappast saken enklare.
Det är ju också f-n att jag så ofta ska fastna i detta vankelmod och denna obeslutsamhet.

För övrigt verkar det som om 2009 kommer att börja på samma vis som 2008 slutar. Det är oerhört tragiskt att denna spiral av våld tydligen inte har något slut.
Men hur mycket jag än avskyr Israels bombningar av Gaza har jag svårt att inse att det som nu pågår enbart skulle vara deras fel. Man måste vara rätt enögd för att inte se att Hamas (speciellt dess militära gren) också har en del att stå till svars för.

Det har varit mycket död och elände under 2008 och en av dem som gick bort under året, Bo Diddley, ser ni här ovan. Är ert intresse för döda (rock)musiker av det mer morbida slaget så gå in här och läs vidare.
Det var inte bara Rick Wright i Pink Floyd som lämnade oss. Hans namne, gitarrist i Brutus and The Bullies kastade också in handduken.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

måndag 29 december 2008

Temat för årets sista Fototriss: Genom



Det var fritt val mellan tre återanvända teman i veckans, årets sista, Fototriss. Eftersom jag inte var med på ett av dem, Genom, väljer jag det nu. Och eftersom det är ett återanvänt tema får det bli bli bilder från arkivet, dock inga som jag använt tidigare.
Jag hade kunnat ge mig ut på fotosafari och tagit nya bilder men jag hade tre skäl för att inte göra det:
1. Jag var svinaktigt trött efter jobbet i går och sov faktiskt till klockan var över tolv.
2. Jag har så många bra bilder på detta tema att jag har svårt att välja ut de tre bästa.
3. Det är kallt och fuktigt ute och inte alls inbjudande att ge sig ut nu.
Så här har ni mina tre bilder: En av byggnaderna som utgör Malmös bibliotek. Bandet Our Broken Garden spelar som förband till Calexico och ljudet går genom mixerbordet i förgrunden. En titt genom gallret på Kaknästornets utsiktsaltan där växterna tar sig upp genom springorna mellan stenplattorna.
Många, många fler bilder på detta tema, eller temana Kroppsdelar och Trekantigt hittar ni här.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

lördag 27 december 2008

Fredagsfärger 26-27 dec: Svart och vit

Eftersom jag jobbade annandag jul, den dag då den nya fredagsfärgen skulle avslöjas, och avslöjandet dessutom kom rätt sent blir det att slänga in en bild i dag, lördag. Svart och vit(t), som man brukar karaktärisera som två motpoler på en skala ("Du ser allt i svart och vitt.") ska det finnas i bilden.
Okej, det får bli en arkivbild. Mina lite tafatta försök att ta nya bilder här hemma resulterade inte i något användbart. Fler bilder med svart och vit(t) som tydliga ingredienser hittar ni här.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

fredag 26 december 2008

Isabella är väl inte mogen nog att förstå


Isabella Löwengrip, alias bloggaren Blondinbella, har på sin blogg ondgjort sin över jultraditionsfilmen om Karl-Bertil Jonsson och kallar den "kommunistskit".
Det är så parodiskt att man knappt tror det är sant, men Expressen har i alla fall lyckats koka lite spiksoppa på det hela en nyhetsfattig julhelg.
Nu är det så att Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton först dök upp i Tage Danielssons bok Sagor för barn över 18 år (som den som lånade den av mig en gång för länge sedan gärna får lämna tillbaka).
Blondinbella fyllde väl nyss 18 år och kanske har hon inte riktigt uppnått den mognad som krävs för att fatta det som riktar sig till "barn över 18 år".
Nej, det var långsökt.
Hon saknar nog bara förmågan att uppfatta satir, ironi och humor och det subtila i Tage Danielssons och Per Åhlins film.
Stackarn.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Och vad gjorde Arne Weise på julafton?

Alla seriösa dagstidningar var slut i affären (där det även satt ett fleratal skyltar i delikatessdisken om att julskinkan tagigt slut) när jag handlade på julafton, så det fick bli Expresseneditionen Kvällsposten.
De hade en liten snyftig intervju med den gamle julaftonsvärden i SVT, Arne Weise, under en rubrik i krigsformat: ARNE WEISE ENSAM I JUL.
Där stod det: Denna julafton sitter Arne Weise helt ensam i sin lilla lägenhet i Stockholm (Helt ensam? Kan man vara halvt ensam?). På frågan om vad han ska göra denna julafton svarar han: Ja, jag sitter ensam här i stolen. Och kanske äter lite gott.
Vänder man på bladet så är samme Arne Weise med i tidningens julenkät där ett antal mer eller mindre kända personer besvarar frågan Hur ska du fira jul?
Och en av de som svarar är Arne Weise. Som säger: Förmodligen åker jag till Blidö.
Verkar som om Weise inte vet från det ena bladet till det andra vad han skulle göra.
En som däremot hamnade i hetluften på julafton var årets julvärd i SVT, Lasse Kronér.
Han hade på sig en lila slips, vilket tydligen retade en ansenlig mängd tittare.
Upprörande!
Kan vi få förslag på lämpligt straff.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Ska man be påven om ursäkt nu...? Nej!


En av de stora nyheterna inför julen var att påven i ett tal hade gjort ett utfall mot homosexuella, som han skulle pekat ut som ett hot mot mänskligheten.
Jag och många med mig fick vatten på kvarnen och jag skrev ett blogginlägg om saken.

Jag ställde (den tydligen rätt provokativa) frågan om påven möjligen är nazist, eftersom han tycks dela nassarnas uttalade hat mot just homosexuella.
Nu har en tidskrift som heter Katolsk Observatör (gissa vems sida dom står på) gått ut och förklarat att påven misstolkats, och de har även lagt ut hela talet på nätet för att bevisa detta.
Raskt tog ett antal bloggare som hoppat på kritiken mot påven tillbaka vad de skrivit. Så kom de med den gamla vanliga kritiken, att det var "medias fel" att nyheten om påvens påstående om hotet från de homosexuella hade kablats ut över världen (var det då även "medias fel" den "sanning" som de helt plötsligt föll för hade publicerats?).
Borde inte jag, som så provokativt antytt en knytning till nazismen, då också klä mig i säck och aska och be påven om ursäkt?
Nej. För att göra en lång historia kort ska jag länka till ett par texter, från samme bloggare, som ger min förklaring varför.
Rätt talande är väl också en hel del av de kommentarer som jag och många andra bloggare fick från folk som tyckte påvens "misstolkade" uttalande var ett ord i rättan tid.
Grattis förresten, i efterskott, till Shane MacGowan (här ovan med sitt band The Popes i låten The Church of the Holy Spook) som fyllde 51 år på juldagen.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

onsdag 24 december 2008

Är påven nazist, eller...?


Timmarna innan vi går in på julafton, in i en av de stora kristna högtiderna, skickar den katolska kyrkans skarpaste hjärna, guds och Jesus språkrör på Jorden, ut sitt kärleksbudskap: de homosexuella är det största hotet mot oss alla.
Varför sprider religiösa ledare så mycket hat?
Har påven en lustig hatt?
Är påven nazist?
God kristen jul!

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

tisdag 23 december 2008

Jag får slita ända in i julkaklet


Dan före dopparedan.
Och hur många vet varför man kallar julafton för dopparedan?
Min uppesittarkväll, för det är väl en sådan man ska ha dan före dopparedan (?), kommer jag att tillbringa på jobbet.
Har jag tur kommer jag iväg hemåt runt midnatt, och vem vet, kanske kan jag varva ner med ett par julöl och slå in ett par julklappar när jag väl är hemma.
Flera av mina arbetskamrater har tagit semester de här dagarna och en och annan befinner sig i varma länder som Mexiko och Thailand.
Välsigne dem och hoppas de har en skön ledighet. Jag avundas dem inte.
Själv skulle jag bara vilja ha lite lugn och ro här hemma, och jag tror det kan bli det i alla fall på julafton och juldagen (sedan jobbar jag igen på annandagen).
Julafton ska jag tillbringa hemma hos M och vad jag vet blir det bara hon och jag, och det räcker för mig.
För övrigt såg jag Robert Prytz i dag, han kom ut från Systembolaget vid Värnhem med en (rätt liten) kasse när jag stod i kön till bankomaten. Det sägs att han har fått jobb som tränare i stan.
Välsigne honom med, han kommer ursprungligen från Kirseberg där jag bor.
Och julsången ovan är ju en gammal favorit i repris, men den håller definitivt.
God jul!

Jah Hollis

PS. Skulle ni inte kunna se videon, eller någon annan av alla jag länkat till, så vet ni vem det är som förstört nöjet. DS.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

söndag 21 december 2008

Fototriss 21 dec: Mina juldetaljer 2008



Oj, det kallar jag en utmaning det: Mina juldetaljer 2008. Inomhusbilder årets mörkaste dag och jag som inte vill använda blixt och har en kamera avpassad för den amatörfotograf jag är.
Och så ska jag till jobbet, alltid detta jobb, om en timme.
Men skam, den som ger sig.
Jag fotar tre saker som hör ihop med min jul:
1. Julklappspapper och adresser. Än finns det några få utvalda jag vill glädja med julklappar.
2. Julnötter. En jul utan nötter, val- och hassel-, är som whisky utan alkohol. Inget att ha.
3. Min lilla bordsgran. Den är liten och sliten, men den lyser ännu upp tillvaron en aning.
Och tycker ni det låter torftigt?
Tänk då på så lite besvär jag får med att plocka undan vid tjugondedag Knut.
Jag är övertygad om att ni hittar en massa mer fantasifulla julbilder om ni klickar HÄR!
God jul på er alla! Ho-ho!

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Stoppa pressarna: Ett bra brittiskt band!


OK, jag vet att rubriken är drastisk, men erkänn att den brittiska pop- och rockmusiken inte känns så där jättespännande just nu.
Visst det finns band som gör en rätt bra låt på var tionde de spelar in och som blir hyfsat framgångsrika.
Men ta en titt på den amerikanska Billboardlistan och ni kommer att märka att amerikaner knappt bryr sig om brittisk musik längre. Visst, Billboards Topp 200-lista för album är till stora delar deprimerande läsning för den som letar efter något originellt.
Och ännu mer deprimerande för den som letar efter något riktigt spännande från de Brittiska öarna. Bland de 100 första plattorna hittar jag vid en snabb genomläsning, Coldplay, Duffy, Enya, Dido och Sarah Brightman.
Brittisk musik är inte så där värst het längre, verkar det som.
Men det tycks som om britterna (och jag menar då främst engelsmännen) ändå alltid tror att deras band är bäst i världen. Det är Oasis och Arctic Monkeys om och om igen, och de må ha sina kvaliteter, men de verkar förbli "Big in England".
Desto roligare då att få höra ett brittisk band som faktiskt är originellt och som borde, om det finns någon rättvisa, kunna nå långt både geografiskt och musikaliskt.
Jag talar om British Sea Power.
Smaka på videon här ovan och gå sedan vidare.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Vintersolståndet är här: Ljuset återvänder

När solen stiger upp över Irlands horisont i dag, söndagen den 21 december 2008, kommer dess strålar att under cirka 17 minuter (förutsatt att det inte är mulet) lysa in genom öppningen till gravkammaren Newgrange i Grevskapet Meath i Irland.
Denna byggnad (förvisso rejält restaurerad i modern tid), som är äldre än pyramiderna i Giza, är nämligen så fiffigt konstruerad att den exakt visar när det är vintersolstånd.
Och det är det i dag, söndagen den 21 december, och nu återvänder ljuset till vår mörka nord. Sakta men säkert kommer den ljusa delen av dagarna nu att bli allt längre.
Ett datum att fira, tycker jag, och det tyckte av allt att döma våra förfäder med. Newgrange (som undertecknad besökt, dock sommartid) är ett av de mer avancerade bevisen på den betydelse denna händelse haft under lång, lång tid.
Själv hade jag kunnat tänka mig att fira denna dag med ett par bägare mustigt öl, men jag har bytt bort denna lediga söndag mot att jobba eftersom jag tog ledigt förra söndagen för att vara med i quizfinalen.
Så kan det gå.
Nu har jag i alla fall hunnit med att, med ett litet undantag jag måste fundera över litet till, fixa årets (inte speciellt omfattande) julklappsinköp. Och papper att slå in dem i och etiketter att skriva hälsningar på därtill.
Jag är inte så glad över att ge mig ut i julhandelsstressen, men jag visste vad jag skulle ha, så det var uthärdligt. Jag till och med köpte ett par spontana julklappar till mig själv.
Och faktum är att det är rätt vackert upplyst i Malmö city nu inför julen.
De som har hand om våra parker och torg känner ljusets betydelse för oss alla, precis som våra förfäder som byggde Newgrange.
Bilden ovan är från Gustav Adolfs torg i Malmö, ett julklappsträd och ett ljusregn.
Den som vill se vad som händer vid Newgrange i dag 08.30-09.30 irländsk tid ska klicka på den första länken i den här bloggposten.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

fredag 19 december 2008

Fredagsfärger den 19 dec: Guld och silver

Lagom till jag skulle stänga ner min dator och ge mig ut lite i julruschen poppade det senaste påbudet från Fredagsfärger in.
Den här gången ska det finnas guld och silver i bilderna och jag hittade en från mitt arkiv. Den slänger jag in nu på direkten.
Jag kanske hade hittat något bättre ute i julruschen, men jag tycker nog att kombinationen på den här bilden från Dublin, ständigt detta Dublin suckar väl en och annan nu, är rätt lyckad.
Hur andra har löst uppgiften kan ni se om ni klickar in er här.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Rosengårdsbråken en tidig julklapp till sd

Rosengård måste vara det mest allmänt kända begreppet i Malmö just nu.
Större och mer välkänt än Malmö FF, Mif Redhawks eller några kultur- eller andra kändisar från Sveriges tredje stad.
Och nu är denna stadsdel på tapeten igen. Det är bråk mellan polisen och några som det är svårt att få något riktigt begrepp om vad de är för några och än mindre vad de är ute efter, mer än att bråka.
Det lär ha börjat med att en hyresvärd sagt upp kontraktet för en moské som huserat i en källare (!) i Rosengård (inom parentes tycker jag det skulle vara trevligare att gå och be sina böner (om man nu har religiösa böjelser) i den fina moskén i grannförsamlingen Husie än att hålla till i en källare, men smaken är väl som baken), vilket tydligen upprört en hel del folk.
Men nu verkar det som om mer professionella bråkmakare blandat sig i det hela, sådana som dras till bråk med polisen likt flugor till hundskit.
De enda som lär känna någon som helst glädje över detta måste vara Sverigedemokraterna och liknande högst tvivelkaktiga sammanslutningar.
Bränderna och bråken i Rosengård måste vara som en tidig julklapp för dem, en gratis reklamkampanj som kommer att ge dem många, många röster.
Med sådana fiender som de som ställer till upplopp i Rosengård behöver de inga vänner.
Rosengård är för övrigt inte den förort som stadsdelen ibland målas upp som. Det är en stadsdel som inte ligger speciellt långt från Malmö city (Malmö är ingen riktig storstad).
Själv skulle jag ta mig dit med en kvarts cykeltur på min gamla oväxlade järnhäst.
Men under de premisser som nu råder ser jag ingen som helst anledning att göra det.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

onsdag 17 december 2008

Årets första och sista quiz på en gång


Så var det onsdagskväll igen och det innebär traditionsenligt quiz på The Pickwick Pub i Malmö.

Eftersom det var final i söndags är detta alltså början på ett nytt quizår.
Kvällens quiz blir det första på det quizår som kommer att avslutas med finalen i december 2009.
Samtidigt blir det kalenderåret 2008:s allra sista quiz på Pickwick. För nästa onsdag är det julafton och onsdagen därpå är det nyårsafton, och det är bara vid sådana onsdagar (när puben faktiskt håller stängt) som quizet ställs in.
Så på sätt och vis är det både årets första och årets sista quiz i kväll.
Och det måste man ju bara gå på även om jag hört att att det blir avbräck i deltagandet på grund av diverse förkylningar och liknande.
I värsta fall får jag väl tävla ensam.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

tisdag 16 december 2008

Så fick man känna på ett jordskalv också


Jag är numera inte ovan att vakna, alltför, tidigt på morgonen.
Tyvärr verkar det som om jag har fått problem med att sova sammanhängande en hel natt.
Men det tillhör inte vanligheterna att vakna av att det känns som om någon försöker att flytta på sängen. Men det var vad jag gjorde i dag och jag började tro att grannen under macklat med någon bärande vägg så jag och min Hästens skulle rasa ner genom golvet.
Men så blev det lugnt igen och medan jag försökte somna om slog det mig att det kanske handlat om något naturfenomen som fått slafen att gunga.
Jodå, mycket riktigt var det ett äkta jordskalv, av den större modellen efter svenska förhållanden, som jag fått uppleva.
Epicentrum låg visst någonstans norr om Ystad, runt fyra, fem mil från mitt trygga hem i Kirseberg i Malmö. Men det kändes som sagt ordentligt.
Visst är det fascinerande med naturfenomen, men nu får vi hoppas att inte himlen faller ner över oss när jag ska köra mig själv och ett par arbetskamrater till jobbet i skalvområdet.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

måndag 15 december 2008

Det räckte bara till en tredjeplats

Söndagskvällens quizfinal på Pickwick blev kanske inte den succé vi i vårt lag Caltex & The Oxymorons hade hoppats på.
Av de sju lagen i finalen hade vi bättre poäng än fyra och vi hamnade alltså på en tredjeplats.
Ett par poäng framför oss hade vi då The Spitfire Psychopaths (som vi hoppades skulle vinna om vi nu inte gjorde det) och omöjliga, redan regerande mästarna, General No Legs.
Vinnarnas marginal ner till Spitfire var hela tolv poäng och det är inte utan att man undrar hur det kunde bli så. Vår teori är, att det hänger på en enda person som tycks vara ett under av allmänbildning och som ju ursprungligen är engelsktalande.
Det senare är onekligen en fördel när samtliga som leder quizen är engelsktalande och dessutom i finalen ställde frågor med utgångspunkt från sina respektive ursprungsländer.
Till vårt försvar ska väl också sägas att en av våra fem lagmedlemmar i sista stund lämnade återbud och att det då inte fanns någon reserv att sätta in.
Finalen var annars väl genomarbetad och lite charmigt rörig och med massor av lösa papper och komplicerade frågeställningar att hålla reda på när fyra quiz masters och en quiz mistress med höga ambitioner delade på frågeställandet.
Som grädde på moset gick strömmen i hela kvarteret när finalen närmade sig sin final.
Förutom att tävlingen fick avslutas i skenet av ficklampor, levande ljus och mobiltelefoner fick vi varsin gratis öl som plåster på såren.
Den hade jag kanske inte behövt, jag hade nog redan tankat lite för mycket under tävlingen.
Men vem f-n säger nej till gratis öl?

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

söndag 14 december 2008

Sanningens minut är här: Quizfinal!


Om två och en halv timme börjar 2008 års Quiz Off, quizfinalen, på Pickwick Pub här i Malmö.
Och givetvis är laget jag tävlar med varannan onsdag, Caltex & The Oxymorons, med då.
Det kommer att bli tufft, men vi mönstrar ett bra lag och de regerande mästarna och de övriga som kvalificerat sig till finalen kommer inte att få en enkel resa om de ska besegra oss.
It’s Armagideon time!

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Fototriss 14 dec: Naturligt runda former



Tiden går och det är redan dags för en ny Fototriss igen.
Den här gången är temat Naturligt runda former och jag lägger ut mina bidrag redan nu, en blandning av nytt och gammalt.
Äggen knäckte jag häromdagen när jag skulle göra äggröra och tyckte de såg ut som ett par ögon som stirrade på mig. Jag tog ett par bilder och märker att de ju passar utmärkt in i detta tema. Regndropparna på bilens blanka lack är kanske inte alla perfekt runda, men jag tycker de stämmer in i temat de med.
Så gör också Mavis Staples, sångerska som uppnått det vi kallar pensionsåldern och fått en kroppshydda med mjuk rondör och som ännu har sin fantastiska röst i behåll.
Flera bilder på detta tema hittar ni på Fototriss.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

lördag 13 december 2008

Nu börjar det förbannade smällandet igen

Varje år vid den här tiden är det likadant här i Malmö, säkert som amen i kyrkan.
Det börjar skjutas fyrverkeripjäser och de saker som fyrverkeriproducenterna hittat på som smäller något förbannat men som ändå inte klassas som förbjudna smällare.
Det verkar som om Luciadagen är det officiella startdatumet för dessa fyrverkerier (i alla fall här i Malmö) som egentligen ska användas vid nyår, alltså om drygt två veckor.
Än är det väl i sin linda; det har bara hörts sporadiskt smällande här och var (ibland precis utanför min lägenhet) under dagen. Men man vet ju av erfarenhet att det kommer att eskalera till ett inferno fram till nyåret och fortsätta flera dagar efter den helgen.
Varje år ställer fyrverkerierna till en massa materiell skada och är en ren och skär plåga för människor och djur.
Varje år är det diverse politiker som säger att "nu ska vi ta tag i det här problemet och begränsa smällandet". Det lovas runt, men en bit in på det nya året, när det lugnat ner sig igen, verkar det som om alla löften är glömda.
Jag tycker det är en ynkedom utan dess like att ingen av våra folkvalda kan se till att vi får slut på skiten och ser till att begränsa fyrverkeriskjutandet till nyåret.
Men det finns naturligtvis en massa snikna, totalt morallösa, affärsmän som tjänar pengar på att sälja fyrverkerier.
Jag tycker det vore läge att bojkotta butiker som börjar sälja fyrverkerier före nyårsveckan. Och vore det inte brottsligt att göra det, så skulle jag med nöje uppmana till någon slags väpnad gerillaverksamhet mot de här nasarna.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

fredag 12 december 2008

Fredagsfärgen den 12 december: Röd och vit



Dags för ännu ett avsnitt av fototemat Fredagsfärger. Den här gången ska det vara rött och vitt blandat i bilderna, ja inte blandat till rosa, men rött och vitt i samma bild. Vilket jag vet är vad i alla fall någon har väntat på. Själv är jag redan i startgroparna för att åka och jobba hela eftermiddagen och kvällen, så jag har letat fram röd-vita bilder ur arkivet.
Den med det röda tanklocket på den vita bilen är den jag skulle tagit om jag bara valt en.
Bilder som de andra deltagarna i denna utmaning har valt hittar ni här.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

torsdag 11 december 2008

Dagens Dylan: No time to think


Jag misstänker att jag har länkat till den här Dylan-låten tidigare på min blogg.
Den är på något sätt så talande vad det gäller min tid och mina dagar nu: Ingen tid till att tänka efter.
Jag tycker jag nyss kom hem från jobbet (det var svinhalt på vissa ställen på vägen i natt) och nu är det redan dags att tänka på att ge sig tillbaka till gruvan. Ingen tid till att tänka efter, jag kunde inte sagt det bättre själv.
Jag hörde på nyheterna nyss att våra kära regering vill ge ett stöd på 28 miljarder för att rädda vår döende bilindustri. Ge lite av det stödet till mig i stället, så kan jag dra mig tillbaka och överlåta mitt jobb till någon som bättre behöver det.
Jag vet precis vad jag skulle göra med pengarna.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

onsdag 10 december 2008

Dylan sålde slut i Jönköping direkt


Jag vet inte säkert, men jag tror inte Bob Dylan någonsin tidigare har stått på en scen i Jönköping. Men när han kommer till Sverige i mars nästa år ska han det, och det uppskattades tydligen i Jönköping med omnejd.
Biljetterna till Dylans konsert i Kinnarps arena, före detta Rosenlundshallen och hemmaarena för HV71, den 27 mars sålde slut samma dag som de släpptes.
Och nu verkar det som om även Malmökonserten den 28 mars kommer att bli en publiksuccé. Det är inte slutsålt än, men nu verkar det som om man får krypa allt längre bakåt i arenan om man vill se Dylan den här gången.
Jag kände det på mig på något vis, att det här suget skulle uppstå nu.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

tisdag 9 december 2008

Dylanbiljetterna är hembärgade


Det krävdes en väckarklocka och rejäl koncentration i den, för mig, arla morgonstunden strax före klockan nio i dag.
Men i samma ögonblick som biljetterna till Bob Dylans konsert i Malmö arena i slutet av mars släpptes av Ticnet tryckte jag in min beställning. Och jag fick en bunt biljetter till vad jag anser är rätt hyfsade platser.
Jag har aldrig varit intresserad av att köa i timmar, eller dagar för att få biljetter till konserter. Men vid ett par tillfällen, Stones i Köpenhamn en gång och för Springsteen i Köpenhamn en gång (dit jag skulle med min Springsteenfanatiske lillebror) har jag ställt principerna åt sidan.
Jag har också, vid några tillfällen, suttit i oändliga telefonköer för att till slut bli utan de eftertraktade biljetterna.
Så möjligheten att stiga upp några minuter innan det är dags, dra igång datorn och dänga iväg beställningen så fort biljetterna släpps är ju ett lyft. Heja internet!
Och så kan man hoppa tillbaka i slafen och sova en stund till när det är klart.
Zzzzzzz...

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , ,

måndag 8 december 2008

En riktig eländesmåndag inleder veckan


Så var det måndag igen och inte nog med att vi är inne i den mörkaste perioden på året rent almanacksmässigt och att det är muggigt gråväder här i Malmö.
När man kollar nyheter i tidningar och lyssnar på Lunchekot slås man ner ytterligare en bit i de skor man ännu inte hunnit få på sig.
Det är bara varsel och ännu fler varsel.
Människor blir av med sina jobb över hela landet och kastas ut i ovisshet. Det känns som om ingen går säker längre och som om vi är på väg ner i något slags svart hål.
Och här i lilla Sverige måste vi åka med i båten som närmar sig fallet, vare sig vi vill det eller inte.
Eller tror någon på att vi ensamma skulle kunna vända utvecklingen och komma tillbaka i rätt färdriktning snart igen?
Jag är skeptisk.
För övrigt har jag säkert hängt på Blue Monday på något av mina tidigare inlägg av den mer dystra varianten. Men jag hittar ingen bättre illustration till mitt stämningsläge nu.
Dags att rycka upp sig och dra till jobbet.
Stön!

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

söndag 7 december 2008

Fototriss söndag 7 december: Siffror



Oj, veckans Fototriss dök upp lagom till det är dags att tänka på att gå och lägga sig.
Temat är Siffror.
Och med tanke på att jag kan vara lite upptagen i morgon, och med tanke på att jag jobbar hela nästa vecka (på mina konstiga arbetstider) så kanske det är läge att lägga in mitt bidrag redan nu.
Jag vet inte om man får lägga in en triss till i fall man får tillfälle och inspiration till nytagna bilder i veckan. Men då är det väl å andra sidan ingen som orkar ge sig in på min blogg och kommentera igen. :-)
Övriga bidrag till Fototriss: Siffror hittar ni här.
Godnatt!

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

lördag 6 december 2008

Jag såg skivaffärsdöden i vitögat i dag

Denna lördag var jag ovanligt tidigt i farten och redan vid elvatiden satt jag på en buss med destination Triangel(e)n i Malmö centrum.
Jag var tvungen att akut skaffa en färgpatron till min skrivare (sorry Fredrik, men jag hittade ingen svensktillverkad) och när det var avklarat stack jag över gatan till Musik & Konst.
Det är en legendarisk skivaffär, ett vattenhål för alla som vill söka sig utanför mittfåran i musikutgivningen och med kunnig personal med Lennart Persson i spetsen.
Jag ska erkänna att det inte är ofta jag är där nuförtiden, men de brukar ha en avdelning med roots reggae av hög klass.
Deras enda skyltfönster var som vanligt fullt av intressanta plattor, nya och obskyra återutgivningar i en salig blandning.
Däremot var det inte en enda kund inne i den lilla butiken och jag kunde inte heller se någon ur personalen där.
Jag fruktade att de av någon anledning hade stängt; en lördag drygt ett par veckor före jul brukar det krylla av folk där.
Det var förvisso öppet och när jag kom in var det en kvinna som dök upp och morsade. Jag bläddrade igenom reggaeomslagen (som kändes betydligt färre än förr), lade upp Horace Andys Skylarking och Gregory Isaacs Cool Ruler (utgiven för 30 år sedan) och sträckte fram en femhundring för att betala.
Det visade sig att det knappt fanns pengar i kassan att växla med, men det löste sig till slut.
Häpen lämnade jag Musik & Konst och kände att jag hade skådat skivaffärsdöden i vitögat. Min före detta stambutik, Jukebox vid Värnhemstorget, slog igen tidigare i år.
Musik & Konst är en instititution i Malmö, men jag måste erkänna att den såg vacklande ut i dag.
Jag antar att det beror på konkurrens från försäljning på internet och på nerladdning (sådan man betalar, eller ej, för).
Visst, jag kanske är gammalmodig, en utdöende ras i mp3-samhället, som fortfarande vill kunna köpa mina skivor (som köper skivor överhuvudtaget!) i en affär.
Men jag gör det för att jag vill det och jag gör det för mina egna pengar.
Jag hoppas att inte alla butiker som inte bara säljer massproducerat ska behöva dö sotdöden. Jag tycker det vore synd om den kulturen och kunskapen som finns samlad där i de små skivaffärerna skulle behöva stryka på foten.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

fredag 5 december 2008

Fredagsfärgen 5 december: Gul och svart

Så är det fredag igen och och åter är det en kombination i Fredagfärger: Gul och svart som jag väl mest associerar med diverse fotbollslag och mer eller mindre stingsliga insekter.
Min egen bild är i det närmaste nytagen, bara några dagar gammal.
I den mörka, svarta, vinternatten susar jag hemåt på Inre ringvägen i Malmö efter att ha klarat av dagens arbete.
Vid Rosengård, kändisstadsdel på gott och ont, svävar den gula skylten som väl måste vara en av de mest kända företagssymbolerna i världen, "Made in USA" naturligtvis (och under den syns Preems gula skylt med den gröna björnen på).
På andra sidan vägen syns den röd-vita logotypen för ett annat företag som sedan några år har stor påverkan på livet för många av oss i Sverige.
Någon som anar vilket?
Fler bilder med gula och svarta motiv hittar ni här.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

torsdag 4 december 2008

Bob Dylan till Percys arena i mars


Min gamle följeslagare här i livet, Bob Dylan, har vid 67 år fyllda tydligen inga planer på att avsluta sin eviga turné runt världen, The Never Ending Tour.
I dag fick tidningarna nyheten att His Bobness med band kommer att besöka Sverige i mars nästa år.
Tre spelningar blir det den här gången, i Stockholm, i Jönköping och i byggmästare Percy Nilssons nyinvigda anläggning Malmö arena.
Man kan anta att han (Percy, inte Bob) på ett tidigt stadium insåg att det behövdes en del evenemang av format för att få jättebygget (som tar in cirka 15 000 personer vid en konsert) att gå runt.
Speciellt med tanke på att Malmös hockeystoltheter, Malmö Redhawks, som har Malmö arena som hemmaplan nu knappast drar några massor med det tämligen mediokra spel man visar upp i hockeyallsvenskan.
Självklart kommer jag att se Bob Dylan när han kommer till min egen hemstad. Han har varit här två gånger tidigare och en av de konserterna var jag på, den andra missade jag på grund av jobb.
Jag tycker Bob Dylan live har, likt fint vin, blivit bättre och bättre med åren sedan jag såg honom första gången 1978. Numera har jag svårt att sätta något slags betyg på hans konserter.
För mig står Bob Dylan ovanför sådant som simpel betygssättning. OK, jag kan också förstå att han inte kan falla alla i smaken och det kanske är ett betyg i sig, ett gott betyg i så fall.
Ja, jag ska inte trassla in mig i några kryptiska resonemang här. Ni som vet, förstår vad jag menar och jag tror vi kommer att ses i Malmö arena den 28 mars om ni är i stan då.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , ,

onsdag 3 december 2008

Fototriss vecka 49: Trappor



Så där, ja. Efter det tekniska mankemanget med Fototrissbloggen tidigare i dag, är jag äntligen redo att slänga in mina bidrag till veckans Fototriss, där temat är Trappor.
Många andra fantasifulla bidrag på temat hittar ni här.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

tisdag 2 december 2008

Jah Hollis blåst på Fototrissen(?)

Sedan en tid tillbaka brukar jag försöka vara med i ett par fotoutmaningar på nätet.
Jag tycker det är rätt kul att få visa upp bilder jag tagit (en del tagna speciellt för utmaningen i fråga), se andras bilder på temat som gäller och att få och ge kommentarer.
I dag hade jag, innan jag ska skynda till jobbet, tänkt lägga in tre bilder till veckans Fototriss där man ska visa sina bilder på trappor.
Men av det blev det intet.
Sidan där man ska länka sina bidrag så att andra hittar dom var ur funktion, i alla fall den bit av den där man ska lägga in själva länken.
Och är det något som kan reta mig vansinnigt mycket, så är det när saker och ting inte fungerar. Det är tur att det inte fanns några barn, eller kristdemokrater, i närheten när jag sade vad jag tycker om det icke fungerande länkandet.
Men jag bjuder i alla fall på en trappbild: en av de bilder jag ratat och inte skulle haft med i trissen.
Fungerar Fototriss i natt när jag kommer hem, kanske ni får chans att se de mästerverk jag valt ut till mitt bidrag.
Håll ut!

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,