Twingly statistik

fredag 20 maj 2011

Veckans fönster 129: LitterärtVeckans fönster på Susannes fotoblogg har temat: Litterärt.
Det är inte så svårt att hitta motiv till det i Malmö: Här finns ännu bokhandlar och antikvariat och här finns ett spektakulärt bibliotek (som jag redan använt i Veckans fönster 68).
Och så har vi Hotell Savoy, vars fönster jag använt förr, men nu tar ett nytt grepp på.
Restaurangen, som inte längre heter Savoy, har förekommit såväl i den dramatiska upptakten till Sjöwall-Wahlöös Martin Beck-roman Polis, polis, potatismos! som i Fritiof Nilsson Piratens Bock i örtagård.
I den förstnämnda spelar ett av de då sommaröppnade fönstren som syns tydligast på den övre bilden en viktig roll, då mördaren flyr igenom det efter att ha skjutit sitt offer vid ett av middagsborden.
Den engelska översättningen av boken heter för övrigt Murder at the Savoy.
Fler litterära fönster hittar ni via kommentarerna här.

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

9 kommentarer:

larans sa...

Intressant med dessa associationer till litteraturen för Savoys fönster. Polis, polis, potatismos hade Paul Auster (som du inte läst något av vad jag förstår av din kommentar på mitt litterära fönster med Auster-tema) läst och fått honom att alltid vilja komma till Malmö.

Klimakteriehäxan sa...

Bra tänkt!!!!

Leena sa...

Kul och intressant. Savoy är visst ett klassiskt restaurangnamn, jag har en engelsk bok Savoy Food and Drink book som presenterar Hotel Savoy i London och lite vad man kunde äta och dricka där. Lite bortkastat på mig (har fått boken i present) eftersom jag inte lagar några krångliga rätter men den är kul att titta i.

Pumita sa...

Det var påhittigt! Eftersom jag inte har läst Sjöwall-Wahlöö (en lucka i allmänbildningen, jag vet!) kom jag att tänka på Agatha Christie, den engelska deckardrottningen. Hon har säkert också skrivit nåt i hotellmiljö.

Susanne sa...

Jodå, Sjöwall-Wahlöös böcker har jag plöjt både en och två gånger fast nu är det så länge sedan att jag knappt minns mer än titlarna. Har inte Mankell också haft med det här hotellet i någon av sina böcker? Eller jag kanske minns fel.

Paul Auster rekommenderar jag dig att läsa. Skulle också varit i Malmö och lyssnat på honom, men gav upp när jag förstod att jag inte skulle hinna i tid och det väntades enormt många besökare. Fick senare höra av Larans att så varit fallet och att man stängde insläppet tre kvart innan det var dags för honom att äntra scenen. Fick nöja mig med inspelningen på Bambuser.

Heksann sa...

Det var intressant. De böckerna har jag ju läst en gång i tiden. Det var väldigt litterärt också.
Dessutom läckra bilder.

Pysselfarmor sa...

Jamen det där tycker jag mig känna igen - jag menar det att det flys via Savoys fönster....

Det var en väldigt kreativ lösning på temat av dig!

Erik "Semlan" sa...

Bra skrivet med kopplingen till litteratur när det gäller gamla Savoy. Kul och smart vinklat.
Tack för din kommentar.
Visst ändras tiderna och det gäller väl bara att hänga med så gott jag kan. ;-)

Lisa sa...

Kreativt tänkt!