Twingly statistik

söndag 11 september 2011

Ett datum man inte glömmer så lätt

I dag är det den 11 september, ett datum jag antar att de flesta förknippar med terroristattackerna mot World Trade Center i New York City och Pentagon i Washington 2001.
Det har redan gått tio år sedan den där dagen då världen häpnade över det som få av oss hade trott skulle kunna inträffa (även om det sägs att USA varnats från rysk säkerhetstjänst om att något var på gång, men att man ignorerade varningarna).
De är också denna dag åtta år sedan Sveriges dåvarande utrikesminister Anna Lindh dog efter att dagen före, inne på NK i Stockholm, ha blivit knivhuggen.
Den 11 september 1973 störtades Chiles folkvalde president Salvador Allende i en militärkupp och Chile blev under många år en mycket blodig diktatur.
Den 11 september 1987 mördades reggaemusikern och förre The Wailers-medlemmen Peter Tosh vid ett rån på Jamaica, ett rån som sägs ha varit ett politiskt attentat för att tysta den frispråkige Peter Tosh.
Attacken mot World Trade Center och Pentagon blev också starten för det USA-ledda ”Kriget mot terrorismen”, militära operationer i främst Afghanistan och Irak, ytterst styrda av president George W Bush.
Kriget mot terrorismen har kostat mångdubbelt fler liv är de cirka 3 000 som krävdes vid terroristattackerna i USA den 11 september 2001, många civila och ett stort antal amerikanska soldater (och soldater från många andra länder). Det finns beräkningar som säger att sammanlagt över en miljon människor dött i dessa aktioner under den tio år som gått.
Och vad diskuterar vi i Sverige inför denna dag?
Jo skådisen Ulf Brunnbergs förvirrade idéer om att starta en tv-kanal för män.

Jah Hollis

4 kommentarer:

Pumita sa...

Ja du, Brunnberg får göra preciiis vad han vill. Jag tänker inte ägna en tanke åt denna icke-nyhet. Det är nästan så att jag tycker att 9/11 får för mycket plats i media... eller inte nästan utan det är så för det finns annat som borde uppmärksammas mer. Folk dör som flugor i Afrika och här hajpar man några tusen... men alla är inte lika mycket värda. Så är det bara. Nu tycker jag egentligen inte att man ska sätta de sakerna mot varandra men blir bara så matt på mediabevakningen ibland.

Anneli Esséus sa...

Jag har svårt att fatta att det verkligen är tio år sedan. Men man blir ju definitivt påmind om det nu, ÖVERALLT!
Det förändrade verkligen världen.

BP sa...

Nu vet jag inte vem Brunnberg är... allmänbildning = 0 du vet, men åt andra sidan har jag nog inte missat så värst mycket där...
BBC har från tidig morgon tills nu inte visat nå't annat än ceremonierna runt om i världen, men speciellt vid Ground Zero.
Maken brukar förresten säga exakt det du skriver i sista stycket.
I mitt dagens PS försöker jag påminna om man kan minnas den dagen genom att komma iåg "fina" saker, som inte får överskuggas av 9/11...

Eva Nygren sa...

En sådan ruskig dag. Jag klarar nästan inte att se bilderna. Och de från Utøya, om det nu stavas så, nästan ännu mindre. Men du, vi gick och såg Apornas planet (r)Evolutionsfilmen, som du tipsade om. Den var kul, underhållande och smått tänkvärd. Verkligen värd att se. Den gjorde större intryck på mig än Avatar.