Twingly statistik

onsdag 30 januari 2013

Hundra hus 2013: Nr 1, Apoteket Lejonet i Malmö
Jag hoppar på bloggvännen Susannes fotobloggsprojekt Hundra hus 2013.
Namnet på projektet talar för sig självt; det gäller att under det nyss påbörjade året i bild och en aning text presentera 100 stycken hus.
Med förbehållet att detta kan gå hur som helst  går jag ut med Apoteket Lejonet i Malmö, ett hus som den som passerat Stortorget, knappast kan ha missat.
Det kallas även Teschska palatset, uppkallat efter apotekaren och byggherren John Tesch som uppförde det 1896-1900. Det inrymde då, och inrymmer ännu, Apoteket Lejonet som vid starten var ett av världens största apotek, inräknat då de delar där man tillverkade läkemedel och mineralvatten.
Lejonet är väl värt att studera en stund, och går man Lejonetpassagen genom byggnaden kommer man ut på Kalendegatan där bland annat nöjespalatset Hipp huserar.
I passagen har restaurang Paddy's sommartid uteservering och bar.

Jah Hollis

PS. Ja nu är det 99 hus kvar att presentera och om allt funkar ska det gå att söka mina bidrag på min blogg via etiketten/taggen Hundrahus2013 DS.

Uppdaterat 31/1 2013: Susanne nämnde i en kommentar de restaurerade reklamväggmålningar som finns på sidan av Lejonethuset. Dem har jag haft med i en Fototriss en gång, här:
http://jahhollis.blogspot.se/2009/08/sa-har-ser-det-ut-dar-jag-ar-i-dag-4-2.html

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

7 kommentarer:

Anki sa...

För mig som knappt har varit i Malmö, så kommer det att bli riktigt trevligt att få se många byggnader därifrån.
Det är ett riktigt vackert hus du inleder med - spännande med Lejonpassagen...

Ingrid sa...

Vilken trevlig fotoutmaning!

Ditt första hur är ju riktigt vackert. Det kommer att bli trevligt att få titta lite närmare på Malmös alla vackra byggnader och få lite initierad information om dem.

Kram, Ingrid

Jah Hollis sa...

Tackar! Ja, jag hoppas jag ska mäkta med de 100 husen. Men kanske blir det inte enbart de vackra och kanske inte enbart från Malmö.

Susanne sa...

Se där, du kom igång! :)

Visst känner jag igen Lejonet där vid Stortorget och Lejonpassagen tycker jag är en liten trevlig genväg, speciellt när det är Malmöfestival och man vill undvika folksamlingen på Stortorget.

Fasadmålningen har du ju visat förut någon gång, annars tycker jag den är väl värd att ta upp här.

Jennie sa...

Så roligt att få läsa om hus i Malmö, min andra hemstad..
Är själv med i 100hus2013, och även lillasyster till Susanne, och jag kommer också att publicera några hus från Malmö under året.

Jah Hollis sa...

Så kul, Jennie. Jag ska givetvis kolla dina bidrag med.

Yvonne L sa...

Vilken fantastisk byggnad! Det här är verkligen en rolig utmaning, speciellt kul att se hus från städer jag aldrig besökt.