Twingly statistik

onsdag 9 oktober 2013

Hundra hus 2013 nr 59: Smörkontrollen i Malmö


I mitt senaste bidrag till Fototriss hade jag med en bild på ett par som sitter i stillheten vid Malmö hamn och har ett hus kallat Smörkontrollen i synfältet rakt över hamnbassängen.
En och annan har undrat över vad detta Smörkontrollen egentligen är för något och därför blir det nu hus nummer 59 i min del av Susannes fotoutmaning Hundra hus 2013.
Smörkontrollen, eller Ångbåtsbron som det också kallas efter kajen det ligger vid, har en historia som går tillbaka till 1891. Då skulle alla mejeriprodukter och ägg som skulle föras in via Malmö hamn kontrolleras och det skedde helt enkelt vid Smörkontrollen.
Så småningom behövdes inte längre den här verksamheten och byggnaden lämnades tom och var ett sorgligt, allt mer förfallet landmärke för alla färjor som kom till Malmö. 
Efter ett misslyckat försök att göra rock- och nattklubb av Smörkontrollen (jo, jag var där själv någon gång i en rätt folktom lokal där bland andra Thåström satt och hängde med några kompisar i ett hörn) köpte en företagare upp huset.
Han ville samla sina företag i samma hus och 1998 stod Smörkontrollen/Ångbåtsbron klart att flytta in i. Renoveringen hade då varit så framgångsrik att huset fick Malmös stadsbyggnadspris 2000.
Noteras kan att i huset, som i folkmun fortsätter att kallas Smörkontrollen, bland annat har Nationalencyklopedin (NE) som hyresgäster.

Jah Hollis

4 kommentarer:

BP sa...

Så mycket intressant det finns i Malmö. Å du förmedlar det verkligen på ett spännande och intressant sätt. Toppen att Smörkontrollen rustades upp och fick vara kvar och fint blev det också.

Anki sa...

Intressant! Så bra att huset bevarades och rustades upp... man blir glad att inte allt gammalt bara rivs bort :)

Nukke sa...

nU måste jag säga att jag årkar inte läsa allt det här men ändå I LOVE YOUR COMMENTS and HappY Weekend, !!!
I'm taking some free time from sudying :) sorry and thanks !!!

Lotta sa...

Finns så många trevliga hus i Malmö. Intressant att att få veta om Smörkontrollen.

:-)