Twingly statistik

tisdag 22 oktober 2013

Hundra hus 2013 nr 60: Höghuset i OskarshamnSå börjar det dra ihop sig till slutspurt i Susannes fotoutmaning Hundra hus 2013 och jag har kommit fram till mitt bidrag nummer 60 som är Oskarshamns första höghus.
I slutet av 1950-talet växte min födelsestad Oskarshamn, byggdes ut och byggdes om för att moderniseras samtidigt som gamla omoderna bostadshus revs.
Ja, det var detsamma som hände i en väldig massa städer runt om i landet.
Ett av de stora, nya bostadsområdena byggdes i Åsa och förutom en massa trevåningslängor bestod detta av ett åttavåningshus.
Ett så högt hus hade aldrig tidigare funnits i Oskarshamn, och vad döper man det första höghuset i en sådan liten stad till? Jo ”Höghuset” förstås.
Jag hade släktingar, som bott i gamla hus med dass på gården och kakelugnar som enda värme på vintern, som flyttade in i nya lägenheter i Åsa och jag hade till och med en klasskamrat som bodde högst upp i Höghuset.
Det nya området fick också en offentlig utsmyckning, en fontän med en skulptur i och den var skapad av arkitekten som ritat området och som satt sin prägel på stora delar av det nya Oskarshamn.

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

5 kommentarer:

Laura sa...

Vad intressant med ett tema på hus! :) Jag gillar mås-skulpturen.

BP sa...

Nästan som husen som byggdes under miljonprogrammet! I Mörby här norr om Stockholm finns syrran till Höghuset;-)

Jah Hollis sa...

Jo, fast detta byggdes som sagt före miljonprogrammet och höghuset var det enda i sin sort i området. Ett ganska fint område med mänsklig boendemiljö.

Anki sa...

Minns de första höghusen i Norrköping... "Tre stjärnor"... tre likadana som byggdes 1959 med ridhuset där jag tillbringade all min tid som närmaste granne.
Det var spännande att åka hiss upp och ner de tio våningarna :)

KajsaLisa sa...

Lite skön förortskänsla över bilderna, snygg fontän.