Twingly statistik

tisdag 12 november 2013

Hundra hus 2013 nr 65: Kikeboskolan Oskarshamn


Så var jag framme vid bidrag nummer 65 i min del av Susannes fotoutmaning Hundra hus 2013.
Och det är Kikeboskolan i Oskarshamn, den skola där jag tillbringade mina fyra första skolår.
Då, i slutet av 1950-talet, hade vi fortfarande folkskola i Sverige och det skulle dröja ett tiotal år innan grundskolan kom till Oskarshamn.
Jag började första klass i den låga längan på andra bilden, i klassrummet längst till höger. Första dagen var dramatisk eftersom en flicka som skulle bli min klasskamrat ramlade i stentrappan ner till skolgården och hamnade på sjukhus den första tiden hon skulle varit i skolan.
I den högre mittdelen av skolan fanns lärarrum, rektorsexpedition, skolkök, skolmatsal, trä-, metall- och textilslöjd och lite andra administrativa lokaler.
I den mellanhöga delen till vänster gick de högre klasserna och där gick jag mitt fjärde skolår (för att sedan fortsätta i realskolan, en helt annan skola även vad gällde skolbyggnad).
I det stora hela var det en rätt fridfull tid, men där säkert en och annan av olika anledningar inte trivdes. Skolan var fin och funktionell och jag kan inte minnas att några av lärarna var några elaka typer (då blev det på många vis värre i realskolan både vad gällde lärare och elever).
Vid mitt besök uppe i Oskarshamn i somras gick jag till min gamla skola för att ta bilderna ni ser här. Till min förvåning var skolan tom och såg övergiven ut.
Jo, mycket riktigt har min gamla skola slagit igen och inget nytt har tagit plats i den.
Jag förstod att nedläggningen (som nog hade till viss del att göra med någon friskola som skulle öppnas i andra lokaler) hade vållat debatt och att det inte varit helt lätt att hitta någon annan verksamhet att ha i skollokalerna.
Jag hade inte tid att gräva vidare i saken utan fick acceptera att tiderna förändras och inte ens gamla skolor finns kvar för evigt.

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

ulla laiho sa...

En väldigt välbehållen byggnad - vackert med gult tegel - den färgen känns inte så mörk som ett rött tegel skulle göra. Och en massa lummig grönska runt om. Det var en fin skola.

BP sa...

Verkligen synd att denna stora byggnad inte används längre.
Du har gjort en "Walking Memory Lane"-tur till Oskarshamn. Å jag gillar din berättelse och dina (blandade) minnen från din skoltid.
Vi gjorde en liknande "walk" i makens hemstad i England och följde hans skolgång. Där fanns alla bygnader kvar, fast hans Junior School hade höga staket med taggtråd, men det var fortfarande en skola...

Anki sa...

Fina bilder och fin berättelse. Man känner nog alltid lite speciellt för sin första skola... många minnen - kanske både på gott och ont, men visst känns det lite när den inte längre finns kvar...
Vad tror du Jah... hinner vi?