Twingly statistik

söndag 10 oktober 2010

Solomon Burke död på väg till Paradiso

En av de stora i, både bokstavligt och bildligt talat, inom den amerikanska soulen dog i dag, söndag, på väg till en utsåld konsert i Amsterdam.
Solomon Burke, pastor, låtskrivare och av somliga ansedd som alla tiders bäste soulsångare, dog när hans plan från USA precis hade landat i Amsterdam. Konserten med Solomon Burke skulle ägt rum på legendariska musikstället Paradiso på tisdag och den var sedan länge utsåld.
Solomon Burke hade sin första storhetstid på 60-talet och var bland annat en stor inspiration för Rolling Stones, som hade hans kanske mest kända låt, Everybody Needs Somebody to Love, på repertoaren under många år (låten är även med på Stones andra LP).
Hans karriär som artist fick en nytändning i början av 2000-talet med skivan Don´t Give Up On Me med låtar skrivna av en radda av vår tids mer kända populärmusikkompositörer.
Solomon Burke blev 70 år, ingen ålder bland dagens pop-, rock och soulartister.
Men man kan väl misstänka att hans på senare år allt omfångsrikare kroppshydda kan ha förkortat hans liv.
Solomon Burke var också under delar av sin karriär verksam som pastor och predikant (rätt vanligt bland soulsångare) och trodde nog på Bibelns ord om att gå ut och uppfylla världen.
Han lär efterlämna 21 barn och 90 barnbarn.

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: