Twingly statistik

måndag 3 oktober 2011

Ja, men ge nu Dylan det förbannade priset!


Vi är inne i den första veckan av oktober 2011 och det är dags att börja avslöja vilka som kommer att få årets olika Nobelpris. 
Vad gäller de naturvetenskapsinriktade priserna blir man i vanlig ordning lite förvånad om det är någon som belönas för något som man fattar vad det är bra för. Eller vad det överhuvudtaget är för något.
Sedan kan man väl räkna med att norrmännen delar ut ett fredspris till någon som, likt Obama, när det kommer till kritan inte är speciellt fredlig, utan inte drar sig för att ta livet av folk om det gynnar ”saken”.
Nej, för mig är det litteraturpriset det handlar om och jag har ju sedan många år en given favorit som sorgligt nog blir förbigången år efter år.
Inte för att jag tror att det blir någon förändring i år, men jag ger Svenska Akademien ett enkelt råd, och det är gratis:
Ge nu Bob Dylan det förbannade priset!
Att han ännu inte fått priset för sina lyriska insatser är en lika stor skandal som att Chuck Berry inte fått Polarpriset.

Jah Hollis

16 kommentarer:

XMasKid sa...

Jajamensan, det är dags nu. Dylan förtjänar ett Nobel-pris. Flera gånger om.
Men, som vanligt, kommer det väl att gå till någon obskyr författare från Långbortistan som ingen, förutom snobbarna i Svenska Akademin, nånsin har hört talas om!

Leovi sa...

Do not know if it deserves a prize, which nohay doubt that Bob Dylan is and will be a big myth.

4U2 sa...

Tycker också att det är litteratur priset som är DET!

josefin sa...

Jag skulle bli superglad om någon ville dela med sig av något jobbigt som hänt i ens liv. Psykisk ohälsa, övergrepp, våld, missbruk, sjukdom, ja vad som helst som jag får tillåtelse att publicera i min blogg. Självklart får man vara anonym. Skicka gärna en kommentar eller skriv till min mejl: pussgurkan_9o@hotmail.com
Skriv: "Händelser att dela med sig av" som rubrik.

Jag tror det är viktigt att man talar om det som är jobbigt och framstår som något man ska skämmas över. Vad man än i livet har varit med om så finns det ingen anledning till att skämmas över det. Ingen anledning till att mörklägga händelsen/händelserna. För det finns fler där ute som kanske är med om exakt samma sak just nu. När man mår dåligt känner man sig oftast väldigt ensam, men det är man inte. Det finns folk som är med om samma sak just nu eller kanske har tagit sig igenom det som du själv har gått och bär på. Det spelar ingen roll om det är något som du tagit dig igenom och inte mår dåligt över nu eller om du är mitt uppe i allt.

Du kanske inte känner att du har något att dela med dig av men endå är intresserad utav att läsa vad andra skickat in. Gå in på min blogg under kategorien; "this is a true story".

Är jättetacksam om någon vill dela med sig av sin historia!

BP sa...

Oooops!!! Konstigt nog så tycker hag alltid att just littaraturpristagarna är totala "strangers" för mig. Läser mycket iofs, men har nog aldrig hört talas om en som fått priset. Bob Dylan - now we're talking. Men räknas musiktexter som litteratur - det är frågan...

BP sa...

Förresten: glömde ju säga att Steve Earl uppträder i Stockholm snart - 16 oktober. Är du på G eller;-)

Jah Hollis sa...

Steve Earle är på G i Malmö också och kanske jag går. Det var några år sedan jag hängde med i det han gör. Jag tror jag överdoserade ett tag. Det var konserter i Malmö (och faktiskt på Cirkus i Stockholm en gång) stup i kvarten. Men han kan säkert vara sevärd nu med.
Och ja, jag räknar Dylans texter som litteratur :-)

Lillebror sa...

Akademiens val upphör aldrig att överraska så vem vet... Även talets gåva har faktiskt belönats, gissa vem som göms bakom denna motivering:

”för hans mästerskap i historisk och biografisk framställning samt för den lysande talekonst, med vilken han framträtt som försvarare av höga mänskliga värden”

Jah Hollis sa...

Lillebror: En vild gissning: Winston Churchill. En av tre kända politiker som förknippas med cigarrer.

Lillebror sa...

Och de två andra är väl då Tony Soprano och Groucho Marx...

Anneli Esséus sa...

Så kan man ju också tycka ja, har faktiskt aldrig tänkt i dom banorna, men så klart har du rätt!

Jah Hollis sa...

AE: Hans texter finns utgivna i bokform och jag tycker det är litteratur av högsta dignitet (han har dessutom skrivit ett par böcker). Fast jag gillar dem ju bäst tonsatta. Och det är faktiskt inte bara jag som resonerar i dom termerna. Dylan finns oftast med där i spekulationerna kring priset.

Sladdertackan sa...

Ja men som jag har förstått det så delas litteraturpriset ut till en författare som skriver något som är tråkigt, långrandigt och som man inte förstår ett skvatt av.

Jah Hollis sa...

S: I så fall är ju Dylan redan borträknad. :-)

Eva Nygren sa...

Jag tänkte när jag hörde att Tranströmer fått priset att hans och Dylans metaforer har något gemensamt. De är överraskande och ofta oförklarliga men känns ändå ofta så rätt.

Jah Hollis sa...

Jo, jag läste den jämförelsen någon annanstans också. Tyvärr måste jag säga att jag vet nada om Tranströmer, medan jag är rätt kunnig på Dylan.