Twingly statistik

fredag 20 april 2012

Levon Helm har lagt ner trumstockarna


Jag hörde nyss på Ekots nyheter att musikern Levon Helm har avlidit, 71 år gammal, efter en lång kamp mot cancern.
Levon Helm var den ende amerikanen i The Band, gruppen som på 60- och 70-talet gav oss så många målande bilder av USA på sina skivor (de övriga fyra i bandet kom från Kanada).
De blev kända för den stora allmänheten först genom att samarbeta med Bob Dylan både på scen och på skiva och sedan genom en rad egna skivor som till mycket stora delar står sig än i dag.
The Band avslutade sin karriär som grupp med den i min musikaliska värld bästa musikdokumentären som finns, The Last Waltz, regisserad av Martin Scorsese, och dessvärre även med långvarig ovänskap mellan en del av gruppens medlemmar.
Levon Helm fortsatte, när strålkastarljuset på The Band slocknat, sin karriär som trummis i den högre skolan, sångare (det var han som sjöng på flera av de mest kända av The Bands låtar) mandolinspelare och gitarrist.
Han var kort och gott en högt aktad musiker i mycket stora kretsar och med hans död är det nu bara Garth Hudson och Robbie Robertson som är kvar i livet från originaluppsättningen av The Band.
Det är bara att beklaga att ännu en stor musiker har lämnat oss och att samtidigt tacka för all fin musik som Levon Helm gett oss.

Jah Hollis

PS. Låten på videon ovan är från The Last Waltz. DS.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

3 kommentarer:

BP sa...

Maken som precis som du är ett levande musiklexikon visade mig precis alla LP skivor (japp, vi har dom kvar, tre meter ungefär) där the Band var med. Japp han visste såklart vem Levon Helm var.

71 är ingen ålder. Och varje gång jag ser/läser om Mr C så blir jag bara så himla ledsen (mina två bästa vänner 41 och 45 år gamla) har ju drabbats så...

XMasKid sa...

Bob Dylan skrev på sin hemsida igår: "He was my bosom buddy friend to the end, one of the last true great spirits of my or any other generation. This is just so sad to talk about. I still can remember the first day I met him and the last day I saw him. We go back pretty far and had been through some trials together. I'm going to miss him, as I'm sure a whole lot of others will too."
Jag hörde ett 15-minuter långt inslag om Levon Helm på radion (npr.org) här borta i USA när jag åkte hem från jobbet igår. Dom spelade några bitar från en intervju dom hade gjort med honom 2006. Han pratade varmt om hans "love for music."

Jah Hollis sa...

BP: Ja, det är en fruktansvärd sjukdom i alla dess olika uppenbarelser. Den tar alltför många från oss.

XMas: Fint skrivet av Dylan. Levon Helm var nästan på dagen ett år äldre än Dylan. Tänk att få ha varit med när de jammade hemma i Woodstock och gjorde The Basement Tapes.