Twingly statistik

tisdag 18 juni 2013

Hundra hus 2013: Nr 35 Malmö stadsbibliotekJa, så här några dagar före midsommar är jag framme vid mitt bidrag nummer 35 i fotoutmaningen på Susannes fotoblogg, Hundra hus 2013.
Och detta ligger bara en gatukorsning från mitt förra bidrag, huset där statsminister Göran Persson bodde.
Göran Persson var också den som fick inviga den första, tillbyggda, delen av bidrag 35, som är Malmö stadsbibliotek och består av tre hus (den gamla delen, kallad Slottet, dit biblioteket flyttades 1946, och de nya byggnaderna Cylindern och Ljusets kalender; Slottet renoverades efter att de två nya delarna invigts 1997). 
Ska man lita på Wikipedia så är Malmö bibliotek Sveriges största stadsbibliotek, med över 1 000 000 media som böcker, dvd, tidskrifter, cd och tv-spel.
Biblioteket har även en stor och populär föreläsningsverksamhet och biblioteksverksamhet i flera av stans stadsdelar.
Tillbyggnaden med Cylindern och Ljusets kalender ritades av den danske arkitekten Henning Larsen som också ansvarade för till- och ombyggnaden av Slottet (han var även med och utformade Söder torn i Stockholm, men hoppade av eftersom man kompromissade för mycket med hans ursprungsförslag).
På bilderna ovan syns då, uppifrån och nedåt, den gamla delen ”Slottet”, mittendelen och nuvarande huvudentrén ”Cylindern” och glaskuben ”Ljusets kalender”.
Vill ni fördjupa er och veta mer om Malmö stadsbibliotek, så ta en stund och kolla länken här.

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

BP sa...

Alltså för att vara ärlig så gillar jag inte denna mix. Visst kan man blsnda olika stilar, men lite mera harmoni hade jag nog önskat mig här.
Å cylindern påminner om Stockholms stadsbibla.
Men kul med all info du plockat fram:-)

biggan sa...

Jag tycker att detta bibliotek är lyckat, framför allt interiört.

Susanne Hultman sa...

Tycker Malmö stadsbibliotek är jättefint. Och inuti är det en fantastisk rymd och ett vackert ljus. Önskar jag kunde komma dit oftare på t.ex. författaraftnarna. Fast de har sänts på skärm här i Eslöv under våren. Och nej, jag tog mig inte ens till Eslövs bibliotek för att se dem. :(

Susanne Hultman sa...

Och så tänkte jag på det här inlägget när jag härom dagen hörde på nyheterna att Henning Larsen avlidit.