Twingly statistik

lördag 29 juni 2013

Hundra hus 2013: Nr 38 Jörgen Kocks hus, Malmö

Jörgen Kocks hus som ligger vid ena hörnet av Stortorget och är ett av Malmös mera historietyngda hus får bli hus nummer 38 i min del av Susannes fotoutmaning Hundra hus 2013.
Huset byggdes redan i början av 1500-talet, då Skåne fortfarande var danskt, och där levde och verkade den danske myntmästaren Jörgen Kock och hans familj.
Gustav Vasa är bland dem som gästat huset och kända Malmösläkter som Suell och Kockum har sedan Skåne blev svenskt ägt den danske myntmästarens gamla hus som är mycket välbehållet.
I modernare tid är Jörgen Kocks hus nog mest känt för att ha inhyst förstklassiga krogar som Kockska krogen (som var specialister på råbiff, en rätt som kanske gått ur tiden nu) och nu Årstiderna i Kockska huset.
Jag har varit där och käkat och var då rätt glad att det inte var jag som stod för notan. Men gott var det.
Även Henning Mankells Ystadskommisarie Kurt Wallander har varit på Kockska, och krogen ingår i en turistrunda i Skåne med Wallanderinriktning.

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Freja sa...

Så kul att få veta lite historia om huset!

Susanne Hultman sa...

Kockska krogen har jag ju hört talas om, men aldrig besökt. Det stämmer nog som du skriver att råbiff inte längre står på restaurangernas menyer. Kan inte minnas att jag sett det på senare år. Har för övrigt inte ätit det speciellt många gånger, men minns att min pappa gjorde det någon gång. Han var kock - dock inte på Kockska krogen. :)