Twingly statistik

tisdag 20 augusti 2013

Hundra hus 2013: Nr 51 Fyrtorn i Malmö hamn




Hus nummer 51 i Susannes fotoutmaning Hundra hus 2013 är ett obebott hus i Malmö hamn, ett litet fyrtorn vid Universitetsbron där havet går in till Skeppsbron.
Innan Öresundsbron var klar så var det vid Skeppsbron som båtarna till och från Köpenhamn hämtade och släppte av sina passagerare. När man kom tillbaka efter en Köpenhamnstur visste man, när man passerade fyrtornet, att det snart var dags att gå i land inför vakande tullare.
Numera går Universitetsbron, en minikopia av Öresundsbron, över infarten till hamnbassängen och den bron kan öppnas genom att den vrids från ett manöverrum inne i fyren.
Den 20 meter och 135 år gamla fyren (som slutade användas på riktigt 1983) verkar ha blivit lite av en attraktion som turister stannar till vid, i alla fall var det så när jag var där och fotade i går förmiddag.

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

BP sa...

Ja fyrtorn så nära land ser man ju inte så ofta, åtminstone inte i Sverige. Gillar tornet, gillar faktiskt alla fyrtorn. De flesta har ju ett långt förflutet och skulle säkert kunna berätta bode det ena och det andra. Eller så har jag läst alltför många deckare;-)

ulla laiho sa...

Det är något visst med fyrar - synd när de tas ur drift. Här i trakten finns Landsorts fyr, bland de äldst bevarade.