Twingly statistik

onsdag 28 augusti 2013

Hundra hus 2013: Nr 52 Bankhus i Oskarshamn
För första gången i min del av Susannes fotoutmaning Hundra hus 2013 presenterar jag nu ett hus utanför Malmös kommungräns.
Det ligger i min födelse- och uppväxtstad Oskarshamn (vid Smålandskusten) och det är Svenska Handelsbankens hus vid Lilla Torget.
Förutom att det är ett rätt pampigt hus så har det en speciell plats i min uppväxt i Oskarshamn.
När jag var i de tidiga tonåren fanns bakom de stora fönstren på fasaden Oskarshamns kommuns bibliotek.
Förutom att jag lånade mycket böcker där så var jag och en del av mina skolkamrater där rätt ofta under våra lunchraster. Vi läste tidningar och lyssnade på musik ur den lilla musiksamling biblioteken hade för allmän lyssning.
Pop och rock förekom nästan inte i den samlingen så vi gav oss på att lyssna på en del av den jazz som de erbjöd. Speciellt minns jag att vi ofta bad de rätt bistra bibliotekarierna om att för höra en Dave Brubeck-platta med välkända Take Five på.
Bibliotekariernas bisterhet kunde väl till en del bero på att några av eleverna från skolan ställde till en del bus. Bibliotekarierna, som vad jag minns var idel kvinnor, kunde också i vissa fall vara lite stirriga i största allmänhet.
Hos en del av dem kunde man nästan känna hur nerverna låg utanpå kroppen.

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

6 kommentarer:

BP sa...

Det pampiga huset gillar jag skarpt! Det är vackert och jag hade placerat det i en storstad faktiskt.
Gillade läsa om dina minnen om biblan. Än idag är det idel kvinnor som jobbar där. Kanske det beror på lönen... Å damerna ser alltid ut på ett visst sätt tycker jag - en liten stämpel på pannan om jag får säga så.

Svar: Visst är Sundbyberg känd för sin årliga kräft- och surströmmingspartaj. Huvudgatan förvandlas till en slags Kiviks marknad, butikerna har kvällsöppet, uppträdanden på tre sccener etc. Riktigt roligt faktiskt... om man gillar nöje och surströmming förstås;-)


http://www.sundbybergsportalen.se/index.php?sort=las_mer323

http://www.sundbyberg.se/om-sundbyberg/aktuellt-och-pa-gang/pa-gang/pa-gang/2013-08-08-valkommen-till-kraft--och-surstrommingsskiva.html

Anni sa...

Åh, MUMS vilket vackert hus! Så otroligt fint med den röda färgen!

På tal om festivaler (och dess öl) tidigare så var det "bara" Stockholm M&A som var inhägnat med entréavgift, hela Kulturfestivalen med scener över staden var gratis.

Anki sa...

Så fint det huset är!
Har en gammal bild på det någonstans i mitt arkiv, men det är taget för tre år sedan så det platsar inte i årets 100 hus.

ulla laiho sa...

Ibland blir man lite ställd över förändringar i sin födelsestad - jag skulle visa min man ett hus jag bodde i - borta ...

Det var en ovanlig stark färg på denna pampiga byggnad.

Eva Nygren sa...

Häftigt hus! Visar att Oskarshamn (se annan kommentar) eller har den ambitionen!

llh sa...

Trevligt att läsa om dina ungdomsminnen från stadens bibliotek. Huset är stiligt och ja du har rätt, färgen påminner om den barockröda på Söderhamns kyrka.