Twingly statistik

onsdag 21 augusti 2013

Bassekou Kouyaté tar med hela familjen på turné

Malmöfestivalen har gått in i andra halvlek och i går, tisdag, såg jag på nära håll en av de absoluta musikaliska höjdpunkterna så här långt.
Men lite orolig var jag när bandet som reser runt med ngonivirtuosen Bassekou Kouyaté från Mali skulle inta Posthusscenen vid sex på kvällen för att värma upp inför bandledarens entré.
Det var ödsligt, dåligt med publik och fördelen var ju att jag kunde ta plats allra längst fram. Trist var ju att detta högklassiga band skulle mötas av en oförtjänt liten publik.
Men det fylldes på på planen och när Bassekou Kouyaté drog upp tempot bjöd bandet (två bröder, hustrun, två söner och en brorson till bandledaren) på en rasande härlig föreställning.
Soulmannen Cody Chesnutt, som spelade i lördags, hade förannonserats som en ny Jimi Hendrix. Han var nog mer en bra sångare och soulentertainer, medan det var Bassekou Kouyaté som är en malisk Hendrix.
De olika varianter av den maliska lutan som han och bandet spelar på må se primitiva ut, men musiken vi hörde ur de elförstärkta stränginstrumenten (där man inte var rädd för att använda wha-wha och andra effektpedaler) var folkrock av bästa märke.
En sångerska i den högre skolan och ett par suveräna slagverkare gjorde inte saken sämre, tvärtom. Synd att de bara hade en timme på sig.
I kväll är det quiz och under festivalen kan det vara en prövning om överförfriskade festivaldeltagare ramlar in på puben under pågående quiz.
Men det är smällar man får ta.

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

BP sa...

Det bandet har jag hört på Jools Holland tror jag det var. Det var helt enastående. Älskar den sortens musik.
Lycka till ikväll. Hoppas ditt gäng vinner igen!

Stare Ström sa...

Nu blir jag grön av avund! Att jag missade dem. :-( Jag har suttit under stjärnhimlen i Sahara, utanför Timbuktu i Mali och lyssnat på en sagolik konsert där bland annat Bassekou Kouyaté deltog. Den ökenfestivalen var till minne av Ali Farka Touré- honom har du väl inte missat heller?