Twingly statistik

torsdag 7 augusti 2008

Ändrar sig priserna av sig själva?

Lyssnade lite håglöst på dagens eländesrapport, lunchekot, medan jag intog en stärkande frukost för att klara av dagens arbetspass som med oroväckande hastighet närmar sig.
Det stora numret var inflationen och den backande svenska ekonomin.
Ekot hade kallat in någon expert, från någon bank givetvis, som skulle förklara vad dessa dystra inflationssiffror beror på.
Och de beror (vilket jag själv med mina enkla kunskaper i ekonomi redan räknat ut) att priserna på bland annat boende och energi gått upp.
Gått upp?
Är det inte någon som har höjt dem?
Inte f-n ökar väl priserna av sig själva?
Tänk om personalen i livsmedelsbutiken kommer in en morgon och ser att mjölken plötsligt kostar tolv kronor litern. Oj, priset har gått upp av sig självt under natten!
Nej, detta är ju en del av vårt hyllade kapitalistiska system, tillgång och efterfrågan.
Någon vill ha mer betalt för det man säljer för att hålla sin vinst uppe och då höjer man priserna.
Kalla en spade en spade, tack!

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

5 kommentarer:

Alla smutsiga detaljer sa...

Men inte bara tillgång och efterfrågan va? Jag tror nog att det handlar om politik också - högerpolitik. Inflationen har inte varit så här hög på 15 år, om vi backar bandet 15 år hamnar vi på året 1993. 1993 hade regeringen Bildt suttit i, just det 2 år...

Anonym sa...

Ta ett ex som distribution och produktion av mat
Flera led av tex livsmedel (Holland)= småhandlarna sas ska ha .
Sen då handlaren som lägger på för vinst mm.

Cliff Hanger sa...

ASD har rätt - högerpolitiken har eldat på inflationen. Så går det när man gör de rika rikare...

Unknown sa...

"högerpolitiken har eldat på inflationen"

- Under 70- och 80-talen laddade (s) på med devalveringar av kronan vilket ökade importpriser så mycket att vi hade inflationsnivåer på 10-15% till skillnad mot dagens förvisso höga 3-4%.

- Att man höjer priserna är inte endast för att hålla vinsten uppe, det är även ett sätt att hålla produktionen uppe. Annars får man ju lägga ned, ingen vill ju gå med förlust.

- Ska man skylla inflationen på någon är det världens samlade riksbanker som trodde att den låga inflation som rådde för några år sedan var av naturen given och sänkte räntor så mycket att värderingen på tillgångar blev skev. Idag får vi skörda rutten frukt.

Ni skyller här på kapitalismen för att priserna går upp några procent. Kapitalismen har även inneburit att man på en timmas arbete idag kan köpa enormt mycket mer av värde (mat, prylar) jämfört vad en timmes arbete gav för säg 20 eller 40 eller 100 år sedan.

Man kan ju ha olika åsikter om man tycker det är värt att ha ett kapitalistiskt system, men att men att högerpolitik i sig leder till inflation är endast okunnigt.

Jah Hollis sa...

Hallå Petter och tack för ditt innehållsrika svar.
Jag kan inte försvara de andra kommentatorerna (dom får väl försvara sig själva, och det fixar dom väl), men jag har inte "skyllt på kapitalismen".
Jag har bara konstaterat att det vi nu upplever, är väl ändå vad man kan vänta sig av ett kapitalistiskt system.
Och det här med vinster av det man gör ingår väl där. Eller handlar det om någon slags filantropisk verksamhat?
Jag har svårt att tro det.