Twingly statistik

fredag 15 augusti 2008

Nu har helvetet/himlen brakat loss i Malmö


För drygt en timme sedan drog det som många, av vitt skilda anledningar, tycker är antingen en höjdpunkt eller något man undviker i Malmö varje år.
Jag talar naturligtvis om Malmöfestivalen som började tidigare i dag, men som officiellt varje år inleds med det stora kräftkalaset på Stortorget. Sedan håller det på en vecka med matos, musik, massor av folk i rörelse och en mängd andra arrangemang.
Somliga tycker hela festivalen är toppen, andra Malmöbor väljer att bege sig från stan när det är festival. Själv befinner jag mig någonstans mitt emellan: ibland njuter jag av det jag kan hitta på festivalen, andra år vill jag knappt besöka festivalområdet.
Intressant är, att Malmöfestivalen har överlevt Vattenfestivalen i Stockholm.
Den enda gång jag har varit i Stockholm när Vattenfestivalen pågick, slog det mig att man hade plankat i stort hela konceptet från Malmö. Men man lyckades inte göra det till en stockholmsk fest och därför dog den nut.
Men Malmöfestivalen är Malmö på gott och ont och den har rotat sig sedan över 20 år nu som en fest för främst Malmöborna.
Själv har jag inga jätteförväntningar på årets festival, men frågan är om jag inte tackar nej till kräftkalaset jag är bjuden till i morgon och i stället går och kollar först Pugh Rogefeldt med Jojje Wadenius och Loffe Carlsson, som ju var med på Pughs stora genombrottsplatta Ja, dä ä dä.
Lite senare dyker ett annat gäng veteraner, föregångarna till rapen och hip-hopen, The Last Poets, upp.
På söndag blir det väl en sväng på festivalen i sällskap med gudbarnet och hennes mamma. Sedan vete tusan om inte jag flyr stan resten av veckan.
Jag har ju semester!


Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är också slö, när det gäller stadsfester. Här i Luleå har vi LuleåKalaset första helgen i augusti. Massor med folk, massor med musik och säkert trevligt på sitt sätt. Men jag orkar inte. Är det åldern?

Liz1e sa...

en (av få) fördelar med att inte bo i sta'n längre är att man missat att pappskalleveckan börjar idag. När jag bodde på Stora Nygatan hyrde jag ut lägenheten och åkte på semester. Nu skulle man kunna ta & hyra ut huset och flytta in till sta'n denna veckan:D

Jah Hollis sa...

B: Nej, jag tror det är ett genuint ointresse. :-)

L: Eftersom jag bor på det fagra Kirseberg lider jag inte speciellt mycket av invasionen i centrum under Malmöfestivalen. Så jag kan som vilken "pappskalle" som helst ge mig in till stan och förpesta tillvaron för de som bor kring Stora Nygatan. :-D

Alla smutsiga detaljer sa...

Var på Stockholms kulturfestival igår. Inget tingeltangel, bara musik, film, teater och liknande. Det som jag verkligen uppskattade var att hela Kungsträndgården samtidigt var fullt av Ung 08, ungdomsfestivalen inför skolstarten. Många vuxna tog en sväng förbi ungdomsfestivalen och tvärt om, bra tänk.