Twingly statistik

söndag 5 oktober 2008

Inte så lätt att vara Bob Dylans son


Bob Dylans yngste son, Jakob, har varit professionell musiker halva sitt 38-åriga liv. Och att det inte varit alldeles enkelt att vara det, som son till populärmusikens kanske störste ikon och låtskrivare, är helt klart.
Jakob Dylan har gjort en bakvänd Bob; han började som medlem i bandet The Wallflowers och först nu har han givit ut en skiva i sitt eget namn, Seeing Things.
Under Wallflowers-tiden pratade han inte gärna om sin far eller hans musik.
Han ville helt klart stå på egna ben och bevisade väl att han kunde det när en av bandets skivor sålde mer än någon av Bob Dylans skivor gjort.
Men i senaste numret av Mojo (det med The Clash, som faktiskt var ett av den unge Jakob Dylans favoritband, på omslaget) finns det en artikel om Jakob Dylan där han berättar ovanligt frispråkigt om förhållandet till pappa Bob och hans musik.
Jakob säger bland annat att han tycker att han hittat en egen röst, men att han inte är så bra som hans pappa är och att han aldrig kan åstadkomma en sådan låtskatt som Bob Dylan skapat.
Själv har jag inte hunnit höra så mycket av Dylan junior, men det lilla jag hört ger mersmak. Visst låter han lite, lite grann som sin far, och han är rätt lik en yngre Bob Dylan, det kommer man inte ifrån.
Det kan han knappast rå för, och sämre förutsättningar kunde man väl ha, men Jakob Dylan är helt klart en artist att kolla in i kraft av det han själv åstadkommer.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

7 kommentarer:

Mikael K sa...

Håller med. Allt sitter inte i generna. Miljön är minst lika viktig. Och JD låter bra. Tack för tipset!

Eva Nygren sa...

Wow, så kul! Tack för det, jag hade ingen aning om att han var så bra. Hur fixar man det där raspet på resten, hör du, fattar du det? Ska youtuba och se om det finns mer. Du är en fena på att hitta bra musikvideos, Jah!

Eva Nygren sa...

I en lång rad associationer i youtube - Jakob Dylan, Letterman, etc, kom jag till denna video som överraskade mig:

http://www.youtube.com/watch?v=na1SOeuFfMM&feature=related

Klimakteriehäxan sa...

Jack Vreeswijk, säger jag bara.

Ingrid sa...

Det är nog inte det lättaste att var son till en berömd far/mor och försöka skaffa sig en egen karriär i samma branch. Det har vi många exempel på.
Hoppas helgen har varit bra!
/Ingrid

Anonym sa...

Helt underbar musik. Jag visste inte ens att Bob Dylan hade en son som ägnade sig åt musik!

Jah Hollis sa...

Jodå, unge herr Dylan han kan också sina saker. Och Wallflowers har fakiskt funnits i nära 20 år och gjort en hel del bra låtar.

Jack Vreeswijk, OK, men även han lever väl i farsans skugga.

Eva: Tydligen var Mr Spacey med i någon hyllningsgala till John Lennon (finns på dvd) och fick en del av de "riktiga" sångarna att framstå som lite amatörmässiga.