Twingly statistik

tisdag 30 augusti 2011

De amerikanska käkkedjorna blir allt fler

Kalmar har fått en av länkarna i den svenska Subway-kedjan.

Tveksam variant på kafékedjan, lär vara fotad i Kina.

McDonald’s, Burger King, Subway.
Tre välkända amerikanska snabbmatskedjor, tycka vad man vill om dem, men de har etablerat sig i Sverige och poppar upp på allt fler ställen.
Nu ska de snart få sällskap av världens största kafékedja, Starbucks, som ska öppna i Malmö och Göteborg och ta upp kampen med Espresso House och Wayne’s Coffee (som ju, trots namnen, båda är svenska). Hur det går återstår att se, men många verkar skeptiska till den amerikanska kaffevarianten.
Och vad kan vi nu vänta oss härnäst? Taco Bell, Wendy’s, Popeye’s?
De sistnämnda kanske skulle kunna få en namnstrid med den lokala grillkiosken Popeye i Malmö.
En och annan mystifieras lite av det faktum att Kentucky Fried Chicken inte finns i Sverige.
Men jag upptäckte att de finns nästan i Sverige, i danska varuhuset Field’s alldeles på andra sidan Öresundsbron.
Fajten om snabbmatskunderna är hård. När innehavaren av Svalans gatukök vid Värnhemstorget fick Burger King som granne för att par år sedan beskrev han det som ”ett slag under bältet” och sålde gatuköket, som faktiskt lever än i ny regi.
Vad gäller Subways mackor så var faktiskt gamle proffsboxaren Håkan Brock före amerikanerna i Sverige. Han öppnade sin (med otvetydig amerikansk förebild) Brock’s Subs i Lund redan på 90-talet och företaget lär nu leva vidare i Helsingborg.

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

5 kommentarer:

Bengavoice sa...

Vissa koncept kanske inte har funkat i Sverige? För länge sedan fanns en Kentucky Fried Chicken i Stockholm, och om jag inte minns fel hyste lokalen som nu är utmärkta indiern Masala House i Malmö en Taco Bell.

Jah Hollis sa...

KCF kommer nog förr eller senare, dom smyger i alla fall närmare. Även McDonald’s hade det lite motigt i Sverige i början. Att Taco Bell skulle funnits i Malmö är för mig obekant. Det var inte den svenske kusinen Taco Kjell? :-)
Sedan glömde jag ju Pizza Hut, som väl inte blivit så jättestora här. Själv skulle jag kunnat tänka mig käka på Chicago Pizza Pie Factory, som numera bara tycks finnas i vissa europeiska städer (bland annat Dublin där jag en gång smörjde kråset).
Pizza Hut ingår för övrigt i samma företag som KFC och Taco Bell och i Sverige ännu okända fiskrestaurangkedjan Long John Silvers.

Jah Hollis sa...

KFC heter det visst. :-)

Anonym sa...

Hej, tack för kommentar hos mig. Skylten från Kina fick mig att skratta... Trevliga foton och funderingar hos dig som alltid! Önskar dig en trevlig dag och vecka.

XMasKid sa...

Well, jag hoppas att Sverige slipper se Taco Bell i alla fall. Oätlig smörja. 'Nuff said.

Popeye's är bättre än KFC. Om man gillar "chicken-wings" i alla dess olika varianter, och ris och bönor, så är det inte så dumt alls.

Om man vill ha en riktigt god pizza här borta, ska man undvika både PizzaHut och Domino's, och istället stödja någon lokal pizzabagare (ofta immigranter).

Subway är inte så dumt alls, faktiskt!

That's it!

P.S. Jag skrev en kommentar nyss (nästan exakt likadan som denna), men den kom inte upp...