Twingly statistik

fredag 19 augusti 2011

Nu har Malmöfestivalen 2011 dragit igångDet blåser halv storm ute och regntunga moln lågflyger på rad in över Malmö; ja, Malmöfestivalen 2011 har dragit igång, även om invigningen är först om ett par timmar.
Traditionen, att inleda med kräftskiva på Stortorget, är stark även om det sedan flera år är ett spontant arrangemang där deltagarna själva tar med det som behövs.
Själv kommer jag, i vanlig ordning, att undvika Stortorget premiärkvällen för att försöka hitta något jag gillar bättre i programmet.
Det innebär att jag strax beger mig mot planen framför gamla Posthuset, där två av festivalens bättre musikscener finns (och det är nära till Green Lion Inn så man slipper festivalfolkölen).
Läste i dag vad Sydsvenskans kulturknutt(a e)avdelning rekommenderar under festivalveckan. Inte oväntat ingår inte kräftskivan eller något annat som alltför många andra kan tänkas tycka om i de rekommendationerna utan det är till exempel Seminarium om samt ”slutwalk” (Malmös första), Release för Karolina Bångs seriealbum om lesbiska kofösare (serier är ett stort tema under festivalen), und so weiter.
Det är ganska enkelt att satirisera över Sydsvenskans kulturredaktion nuförtiden som ni kanske anar.
Dock rekommenderar chefen själv, Rakel Chukri, det amerikanska artrockbandet CocoRosie. Det är väl det mest publiktillvända valet och jag har själv tänkt ge systerbandet en chans.
Att det på samma scen spelar ett band, med hela tre svenska systrar i, ett par timmar tidigare, Baskery (mycket uppmärksammade i brittisk musikpress), verkar ingen på kulturen vara intresserade av (Baskery spelar lite tuffare countryrock, dock utan några lesbiska övertoner, vilket kanske minskar den kulturella hipphetsfaktorn).
Aftonens höjdpunkt på denna scen lär bli ännu ett amerikanskt band, Iron and Wine, som jag sett en gång tidigare, tillsammans med Calexico i Köpenhamn.
Oj, solen tittade visst fram några sekunder härutanför.
Det kan bli en riktigt fin kväll.

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

6 kommentarer:

BP sa...

Kul med en festival - det har vi här också. Den heter Ung08 och riktar sig till folk som är under 20. Bra va:-(

caja sa...

Önskar er Malmöbor en härlig festival!!/caja

Jah Hollis sa...

BP: Ja, det var ju ett tag sedan man uppfyllde det kriteriet. :-)

C: Tack! Den började bra, men med väldigt friska vindar och lite lätta regnskurar.

Erik "Semlan" sa...

BP har bitvis rätt. Men festivalen är mer vuxen på kvällarna. :-)
En hel del musik som verkligen inte bara riktar sig mot ungdomar!
Verkar som "Malmöfestivalen" har ett betydligt roligare program, musikaliskt sett. :-)

Jah Hollis sa...

Erik: Musikutbudet under Malmöfestivalen är häpnadsväckande bra. Folkligt blandat med musik som kanske vänder sig mer till kännare och de flesta genrer finns representerade. I dag, lördag är Hoola Bandoola Band, lokala legendarer, och Amadou & Mariam från Mali huvudattraktioner på den allra största scenen. Sedan finns det ett dussin, minst, mindre musikscener.
http://www.youtube.com/watch?v=JQHA_cqxIW8

Karin sa...

Ja du, sonen gav sig iväg för att besöka Malmöfestivalen med hotande moln och halv storm som sällskap. Ett par konserter skulle han besöka, vet dock inte vilka. Blir nog ingen festival för mig i år. Fullt program på jobbet kvällstid nästa vecka.