Twingly statistik

lördag 9 februari 2013

Hundra hus 2013: Nr 6, Posthuset i Malmö
Jag har flera gånger de senaste dagarna tänkt ge mig ut och fota flera hus till Susannes utmaning Hundra hus 2013, men jag har inte riktigt kommit ut ur vinterdvalan ännu.
Nu kommer i alla fall det sista av dem jag fotade i första omgången, det sjätte, det gamla Centralposthuset som ligger granne med Malmö C.
Det byggdes 1900-1906, ritat av Ferdinand Boberg i nationalromantisk stil på beställning av Kungliga Postverket.
En mäktig byggnad som har ord om sig att vara ett arkitektoniskt mästerverk.
Men i och med den digitala tidens inträde och Postens förflyttning av sin verksamhet till livsmedelsbutiker och liknande behövde man inte längre sitt ståtliga kontor (där jag själv någon gång varit inne och uträttat postärenden under de höga takvalven).
Nu håller man på att renovera det byggnadsminnesmärkta huset för kontorsverksamhet. Fast lite sådan verksamhet tycks det finnas kvar sedan tidigare.

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

5 kommentarer:

BP sa...

Ett märkligt bygge måste jag säga. Älskar ju tegelbyggnader även om jag måste säga att den här är lite väl "blandat i stilar" eller hur jag ska säga.
Även jag stod i långa köer för att hämta ut paket på den "riktiga" posten en gång i tiden...

Susanne sa...

Jo, där har jag nog också varit inne någon gång för länge sedan. Men jag har inte alls reagerat på att det inte längre är postkontor.

Anki sa...

Ett riktigt överdådigt, pampigt hus med många detaljer att titta på.

Lotta sa...

Fotograferade detta huset då jag var har för någon vecka sedan. Vi tyckte det var så vackert och så stod vi där och funderade över dess historia. Den var inte långt borta :-)

Yvonne L sa...

Ännu en tjusig gammal tegelbyggnad! Det kan man verkligen kalla posthus.