Twingly statistik

tisdag 25 juni 2013

Hundra hus 2013: Nr 37 Dringenbergska gården
I regnet som för tillfället har parkerat sig över Malmö gav jag mig i dag ut en sväng på stan för att hitta nya objekt till min del av Susannes fotoutmaning Hundra hus 2013.
Huset här blir nummer 37 i min serie och det heter Dringenbergska gården och ligger nära Malmö C och Savoy hotell (och det har setts på min blogg i ett annat sammanhang).
Det är en kringbyggd gård vid Norra Vallgatan–Frans Suellsgatan-Västergatan och den lär vara en av Malmös äldsta gårdar.
Gården omnämndes första gången redan på 1430-talet och mer om dess långa historia finns här.
Den ärgade figuren som står staty på en sockel mot Norra Vallgatan är Frans Suell, en man som levde 1744-1817 och som gjorde sig ett namn genom att bland annat tillverka cigarrer och kläder, starta Malmös första bank och bygga stans första hamnanläggning.
Genom åren har det varit populärt att klättra upp på sockeln och sätta en hatt, ofta i form av en trafikvarningskon på statyn.
Den blev också en tid, under namnet Suellen, vinjett för en spalt i Sydsvenskan med skvaller från det lokala kommunala livet och politiken.

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

3 kommentarer:

BP sa...

Du gav dig ut i regnet!!! Inte illa! Men vad gör man inte förfotoutmaningar man gillar eller hur!!!?
Å tack än en gång för runtvandringen på din hemmaplan:-)

Susanne Hultman sa...

Ny historia för mig om det här huset. Frans Suell är förstås ett bekant namn - tänker på bron - men inte visste jag allt detta om honom. Blir lite förvånad över att Malmös första bank var så sen.

anemonen sa...

Finfint fotat och tack för sightseeingen. Nu har jag fått lära mig något nytt och det gillar jag.