Twingly statistik

måndag 2 mars 2009

Rosa i identitetskris blir ett vilddjur

Jag lyssnade vid dagens frukost till Veten-
skaps-
radion som handlade om jord-
bruket som är i stark förändring (nästan hela) jorden runt.
Vi har uppenbarligen kommit en lång bit sedan människor först upptäckte att man kunde peta ner frön i jorden, stanna kvar en tid på platsen och se hur de grodde till något ätbart.
Nu handlar det om mjölkningsrobotar och genmodifierade grödor som redan genomgått flera generationer.
Och naturligtvis pågår det en debatt för och emot dessa nymodigheter som hela tiden dyker upp.
En fransk bonde uttalade sig i programmet och tog avstånd från mjölkningsrobotarna där korna själva ser till att bli mjölkade när det är dags, utan att någon människa är med och hjälper till.
Och än värre skulle det vara när man slutade röra vid korna och inte kallade dem Rosa och andra typiska konamn och bara såg dem som nummer, för då skulle de genomgå en sorts identitetskris och mjölka mindre.
I förlängningen skulle de känna sig främmande för människor och förvandlas till vilddjur som man kunde få problem med på många sätt. Det låter som om jordbrukets förvandling kan vara problematisk den med.

Men på vår stora borgerliga morgontidning DN har man i alla fall kommit på hur man odlar fram konstgjorda gräsrötter, vilket ju måste vara ett vetenskapligt genombrott.
Tidningen anser sig ha lyckats göra pikanta avslöjanden kring folks stora engagemang mot FRA-lagen, speciellt då bland bloggare.
Man har först "granskat" (visst låter det flott när journalister "granskar" i stället för att bara "skriva om" något) hur FRA-lagsmotståndet växte fram och sedan följer "den oberoende" Ledarredaktionen upp med ett "Vad var det vi sade?".
Det låter som om man haft en hjärnstorm på tidningen där både nyhets- och tyckarredaktionen gemensamt bestämt sig för att bevisa en tes: den att det inte finns något som kan kallas folkligt engagemang.
Och i deras föreställningsvärld gör det säkert inte det heller.
De är mer engagerade i vilket vin de ska välja till maten.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

sinneskatten sa...

Man kan ju bara konstatera att man får va "gla" att man inte är ko.
Det måste ju vara ganska besvärligt när gräsrötterna tycker till på sina bloggar, tänk om de skulle bli så många så det får makt.
Hur ska det då gå för det för de som anser sig veta bäst.
Ska bli spännande att se hur det går med fra-lagen och den pågående rättegången.

Cliff Hanger sa...

Nej, det är ju otänkbart att det kan finnas folk (bloggare) som kan ha egna åsikter, som de inte har tilldelats von oben.