Twingly statistik

fredag 25 september 2009

Är det OK att ljuga i Aftonbladet?


Droger, och jag menar illegala sådana, är ett alltid lika hett diskussionsämne.
Så när ett antal lokala politiker i vårt grannland Danmarks huvudstad Köpenhamn nyligen lade fram ett förslag om att legalisera försäljningen av hasch i huvudstaden hakade medierna snabbt på.
Nu handlade det om ett f-ö-r-s-l-a-g som förvisso var förankrat bland ett antal Köpenhamnspolitiker, men det handlade inte om att det var klart att försäljningen skulle legaliseras.
Vad sätter man då för rubrik i Aftonbladet över denna nyhet?
Jo: "Fri försäljning av hasch i Danmark".
Ren och skär lögn.
Men i Aftonbladet är det tydligen OK att ljuga och fritt hitta på för att spetsa till nyheter. Journalistiken blir en underhållningsform bland många andra och det ställs inga krav på någon form av sanning i hur man presenterar nyheter.
Dessutom lär inte detta förslag komma särskilt långt i Danmark eftersom det kräver en lagändring som ska röstas igenom i Folketinget (den danska riksdagen). Och där finns det ingen majoritet för det.
Men AB vill väl inte "förstöra en bra ståry".

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

5 kommentarer:

Alla smutsiga detaljer sa...

Fast, det var faktiskt rubriken och innehållet i TT-telegrammet också. Inte för att jag har ett starkt behov av att försvara AB men ändå.

Jah Hollis sa...

Jag utgår ifrån att man i Aftonbladet sätter egna rubriker till texter som deras egna reportrar signerar med namn. Och den rubrik de satt över historien om förslaget om haschförsäljning i Köpenhamn är ju inte sann.
Vad TT eventuellt har skrivit om det tycker jag inte har med saken att göra. AB har en dålig vana att spetsa till saker på ett sätt som ibland är rent fabulerande.
Sydsvenskan har ju däremot beskrivit det hela på ett bra och vad jag kan förstå (vi kan ju se danska nyheter på tv här nere) riktigt sätt.

Alla smutsiga detaljer sa...

För all del, jag såg att man tonade ner en stund senare på TT men vad jag menar är att när till och med TT börjar snurra upp rubrikerna så blir det lite mycket. Tycker att många nyhetsförmedlare halkar dit på senare tid även om Sydsvenskan fick till det i detta fallet.

Jah Hollis sa...

TT kämpar i motvind, så de måste väl följa med strömmen. Sydsvenskan har ju en reporter i Köpenhamn som kan ge en bra bild av det som händer där. När Aftonbladet ska sensationsvinkla något från Danmark känns det lite löjligt för oss som praktisk taget bor där. :-)

Mikael K sa...

En poäng till dig, Jah. TT följer med strömmen - man är beroende av vad kunderna "vill ha".