Twingly statistik

tisdag 9 februari 2010

Uruselt om Afghanistan i Expressen

På väg hem från jobbet med tåg i går kväll hittade jag en Kvällsposten (en lätt förskånskad version av kvällstidningen Expressen) och läste med förvåning deras rapportering om de två skjutna svenska militärerna i Afghanistan.
Expressen/KvP slog i text och rubriker fast att det var talibaner som skjutit svenskarna och dessutom (fegt nog) legat i bakhåll. Detta var antagande tagna helt ur luften, men det hindrade inte Expressen från att slå upp dem över flera sidor.
Man hade till och med en liten bild på några talibanska terrorister (dock utom någon vidhängande text med "Det var talibaner av denna typ...").
I en krönika skrev dessutom en utsänd om hur "hämnd är en levande faktor i den afghanska kulturen", alltså att afghaner i allmänhet är hämndlystna och blodtörstiga.
I dag är man i Expressen inte längre lika säkra på att det handlar om några talibaner eller överhuvudtaget om hur det gick till när svenskarna sköts.
Det är journalistik på bottennivå: Först fantisera ihop något utan att man vet om det finns någon sanning i det. Och sedan ta tillbaka det nästa dag.
Dessutom har Expressen börjat en kampanj för att "Stötta svenskarna i Afghanistan" vilket ju gör att man kan undra i vilka intressen Expressen rapporterar från Afghanistan.
Visst, man kan vara för en svensk insats med soldater i Afghanistan, eller man kan vara mot den. Men inte f-n är det svenska kvällstidningars sak att på nyhetsplats ta ställning i den frågan.
Uruselt är vad det är.

Jah Hollis

PS. Jag är inte någon vän av talibaner, tvärtom. Men det har ju egentligen inte med saken att göra: här handlar det om journalistisk trovärdighet. DS.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

1 kommentar:

Lisa sa...

Du har helt rätt, dessutom gör ju kvällstidningarna samma tabbar om och om igen, och massor av människor gottar sig och tror verkligen pa vad de läser, det är sa att man kan spy...
Trots det önskar jag dig en trevlig kväll.