Twingly statistik

lördag 23 februari 2013

Hundra hus 2013: Nr 12, Baltzar city i Malmö
Dags att lägga in ett nytt hus i Susannes fotoutmaning Hundra hus 2013 om jag inte ska halka efter och få stressa ihop det på slutet.
Vi håller oss kvar i centrala Malmö, där hus nummer 12, glasschabraket Baltzar city ligger i hörnet av gågatorna Södergatan och Baltzarsgatan.
Där låg tidigare Butterickshuset, döpt efter Buttericks butik som låg på hörnan där nu glashuset och nybyggnaden ner längs Baltzarsgatan möts.
Butterickshuset revs i början av 1990-talet efter långa diskussioner, debatter och stridigheter mellan ägarna, Skanska, och Malmö kommun.
Sedan var det under många år plats för en stor arkeologisk utgrävning och sedan, i dåtida typisk malmöitisk anda, en korsning mellan rivningstomt och lekplats (på en av stans mest attraktiva tomter!) innan man byggde glashuset Baltzar city i början av 2000-talet.
Där finns bland annat nu TV4:s Malmöredaktion och det lilla som finns kvar av Kvällspostens redaktion (där jag själv vikarierat några gånger).
I nybyggena nedför Baltzarsgatan huserar diverse lyxbutiker varav en del redan  slagit igen och gett plats för nya lycksökare.
Typiskt är, att snabbmatstället Kebablandet fick ta sitt pick och pack och dra från sin inarbetade lokal eftersom det inte passade in i den aura av flärd och lyx man tyckte skulle ligga över Baltzarsgatan.
Och Buttericks då? Jo det lever gott något hundratal meter från den gamla hörnan, nu på Skomakargatan, precis till höger om mig där jag tagit den nedersta bilden.

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

9 kommentarer:

BP sa...

Du verkar inte helt nöjd med landskapsarkitekterna i din stad. Har full förståelse för det. Dessa glasbyggen står mig rakt upp i halsen måste jag säga. De är enformiga, passar egentligen inte in någonstans, blir skitiga och är energislösare.
Men jag måste medge att de visar fina speglingar som i dina bilder.

Eva Nygren sa...

När jag var barn så gick man ju på Buttericks när man skulle på maskerad (som jag hatade, jag alltid ogillat att klä ut mig). På Södergatan, nära Stortorget, låg Ohlssons. Kände du till det? Det var ett finvaruhus, dess like har jag nog bara sett i England, med fantastisk inredning. Dit gick min bror och jag när pappa fyllde år. Han var golfgalen (detta var före tiden då det blev en folksport) och vi köpte en Dunlop golfboll till honom när han fyllde år (han var född 23 februari 1906). De här gatorna har ändrats sig mycket men mycket är ändå sig likt.

llh sa...

Ops - det är visst ingen idé att jag ens försöker orientera mig i de här trakterna av Malmö längre. Men om jag släpper det kan jag glädjas över att se hur staden ser ut idag. Tror jag måste stanna till i Malmö en eller annan dag och omorientera mig.

Det korta svaret på din fråga är nej det finns ingen sådan plats. Det långa svaret är för långt men finns hos mig.

Pumita sa...

Känns som att lite av själen försvinner när man släpper lös arkitekterna. Det är synd!

***

Såg att du frågade om Skyltsöndag hos Småstadsblues. Bara kul om du hänger på, alla är välkomna! Det är ingen hemlig klubb. ;) Kopierar kommentaren jag skrev hos henne.

Jag kanske vågar mig på en lista på söndagsskyltare som har varit aktivast PÅ SISTA TIDEN: IIhertz, Susannes fotoblogg, Stare Ström, Della, Hanna, Marmeladen och Erik Semlan. Häng mig om jag har glömt ngn. ;)

Har fått frågan om skyltsöndag från ett par andra spekulanter men har sedan inte sett att de skulle ha skyltat. Vi brukar "samlas" hos mig men jag har avsagt mig ansvaret för att skylta varje söndag eller att länka till bidragen... och vänligt meddelat att ingen länkning till mig behövs. Detta har inte fått så mycket gehör iofs. Det positiva är förstås att Pumita och alla andra får mer uppmärksamhet, t.ex. på knuff.se

P.S. Hittade inlägget här: http://pumansdotter.blogspot.se/2012/09/skyltsondag-fyi.html

ulla laiho sa...

Jag har tittat på alla dina hus från 1 och upp - så mycket vackra byggnader det finns i Malmö. Kul att följa!

Pysselfarmor sa...

Vilken glasmastadont. Snyggt omgivningen speglar sig i den.

Susanne sa...

Jag tillhör dem som gillar det där spegelhuset. Tycker det är jättefint när det speglar omgivningen så där som på din första bild.

Jah Hollis sa...

Jag kan instämma i att speglingen i huset är effektfull. Jag har, som sagt, suttit några gånger bakom spegelglasen och jobbat och kollat ner på gatan nedanför.

Mona sa...

Tycker inte att det där glashuset verkar passa in i omgivningen. Däremot är själva speglingen jätteläcker.