Twingly statistik

måndag 11 mars 2013

Hundra hus 2013: Nr 17 Kallbadhuset, RibersborgJa, då har jag tagit mig fram till hus nummer 17 i Susannes fotoutmaning Hundra hus 2013 och det blir Malmös mest kända kallbadhus (det finns ett till vid Sibbarp), vid Ribersborgsstranden, playan som ligger nästan mitt i stan.
Badhuset, kallat Ribban (precis som stranden) eller Kallis, byggdes i slutet av 1800-talet av en käppfabrikant Richter som på typiskt Malmömanér kallades Käppa-Richter.
Men redan efter några år gick det käpprätt åt skogen när en storm förstörde byggnaden totalt och den fick byggas om från början.
Sedan har Ribban motstått stormar och bränder och varit lite av en kultmötesplats för kulturfolk och givetvis populärt bland ”vanliga” malmöiter.
En som skrivit och talat varmt om politiska och filosofiska diskussioner i herrarnas bastu är filmaren (Blådårar och Bananas! med flera) Fredrik Gertten.
Man får väl förmoda att även damavdelningen varit en fin grund för diskussioner av olika slag.
Skötseln av själva byggnaden har det varit si och så med under åren och så småningom hade hela underredet (eller vad man ska kalla stockarna i vattnet) mer eller mindre ruttnat. För några år sedan totalrenoverades Ribban och nu lär badhuset vara i prima skick.
Badar gör man där, i Öresunds vatten, vinter (det var grymt kallt och blåsigt när jag tog bilderna i helgen) som sommar.
Vill man inte bada kan man fika eller käka där och studera snickarglädjen och utsikten mot Turning Torso, Barsebäcks nedlagda kärnkraftverk, Öresundsbron och Köpenhamn
Mitt största minne från Ribban är när tidningen Arbetet (där jag jobbade 15 år) gått i konkurs år 2000 och journalistklubben hade gravöl på restaurangen.
Det gick rätt vilt till och vagnen på den sista bilden (i alla fall en likadan vagn) spelade en viss roll i finalen.
Men det är en helt annan historia.

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

8 kommentarer:

Sofie sa...

Härliga Ribbersborg, vacker byggnad! fina bilder!

BP sa...

Det är ett väldigt vackert lite slitet kallbadhus tycker jag. Det skulle kunna stå i engelska Brighton till exempel.
Du verkar ju ha speciella minnen förknippat med kallbadhuset... undrar om du delar med dig av dom på bloggen;-) Tror nog inte det...

Susanne sa...

Jodå, där har jag varit - mitt i vintern. Men det höll på att gå illa för jag halkade på den isiga trappan ner i vattnet och hamnade på akuten i Lund. Nu återstår endast en grop i ena benet.

Kanske dags att åka dit igen. Efter bad och bastu är det ju så skönt att sätta sig på fiket och slappa.

biggan sa...

Ja, där har man varit några gånger men bara för att titta för brrrr, jag fryser. Fina bilder.

Ingrid sa...

Så vackert kallbadhuset är!

Det får mig att minnas att det fanns en badanläggning vid hamnen i Kintehamn när jag var barn.

En hytt och en brygga för herrar och en för damer. Väl avskiljda med plank. De är borta sedan länge och hela den delen av viken är tillfylld och där ligger idag Lantmännen

Kram, Ingrid

Pysselfarmor sa...

Fantastisk vacker byggnad och den måste jag absolut besöka nästa gång jag är i Malmö.

Lotta sa...

Så vackert! Blir nästan tårögd. Kan tänka mig att det är alldeles underbart på sommaren,att bara sitta ner för att njuta.

Fina foto!

Mona sa...

Underbart att det är upprustat. Jag kan riktigt känna historiens vingslag när jag tittar på den fantastiska byggnaden.