Twingly statistik

lördag 23 mars 2013

Hundra hus 2013: Nr 19 Caroli kyrka i Malmö


Vintern visar inga tecken på att vika här i Malmö. Det var bitande kallt om än soligt när jag i dag passade på att fota ytterligare ett bidrag till fotoutmaningen Hundra hus 2013, mitt nittonde.
Det är Caroli kyrka som sedan ett par år tillbaka är avsakraliserad, alltså vid en ceremoni tömd på den inredning som gjorde byggnaden till kyrka. Den ingår numera som en del i köpcentrumet Caroli intill, även om den gamla kyrkan än så länge är stängd.
Föregångaren var en tysk kyrka, för tyskar boende i Malmö, där man höll gudstjänst på tyska. 1879 revs denna kyrka (ett par minnestavlor har bevarats på utsidan av den nya kyrkan) och inom ett år stod den nuvarande Caroli kyrka klar på samma plats.
I mitten av 1900-talet upphörde Caroli som egen församling och man började diskutera vad man skulle göra med sin åttakantiga tegelkyrka.
Den kom att användas mest som konsert- och musiklokal (jag har varit där på julkonsert på 90-talet). De sista åren innan kyrkan lämnade sin byggnad var det musikhögskolan som fick använda den.
Och nu återstår att se vad som sker när den är i Mammons ägo.

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

7 kommentarer:

llh sa...

Man tackar för återseendet av ännu en gammal bekanting! Borde vara både lätt och roligt att hitta återanvändning för ett så spännande rum.

Tack för att du försöker hjälpa mig på traven :) Kan väl inte påstå att jag blir klokare av bpkt men man vet ju aldrig. En dag kanske slanten trillar ner...

BP sa...

19 down, 81 to go;-)
Studerade skyltarna lite extra och kom underfund med att det definitivt inte var nå'n tysk som skapade dom - skyltarna alltså. Det var nog en svensk med mediokra kunskaper i tyska som gjorde ett försök...

Men kyrkan är ju en tegelbyggnad och jag älskar ju sådana så bilderna får MVG ändå:-)

PS1. Tack för länken - höll på att skratta ihjäl mig.DS1

PS2. Ja, jag kan tyska å några språk till;-) DS2.

Susanne sa...

Det var inte så länge sedan jag gick där på väg till jobbkonferens. Inte visste jag att det inte längre är ett heligt kyrkorum och att den ingår i Caroli City.

Anonym sa...

geotorelxz debt consolidation
consolidate debt
best debt consolidation

Mona sa...

Jag studsade till lite när du skrev att kyrkan numera ingår i Caroli köpcentrum. Ska det bli ett mammons tempel i fortsättningen?!

Mona sa...

Jag som tyckte jag var vitsig när jag skrev om Mammons tempel. Efteråt såg jag att du redan själv skrivit om Mammon...

Pysselfarmor sa...

Ja den byggnaden känner jag också igen...hoppas den får bevaras och att den inte blir en konferensanläggning ;-)