Twingly statistik

fredag 30 november 2007

Lätt att kolla om ni vill, DN

Det dyker upp allt, från rena domedagsprofetior till mer lustiga lösningar på problemen, i den pågående klimatdebatten. Till det senare måste man väl räkna den klimatsmarta taxin som DN skriver om.
Jag ifrågasätter inte det som cykeltaximannen säger i artikeln och faktum är, att även i till exempel Köpenhamn finns det tillgång till ett antal cykeltaxi för den som vill ta sig fram på det viset.
Men så kommer det på slutet, påståendet att Ystads kommun är igång med cykeltaxi. Hade man på DN kollat det påståendet, hade man funnit att det är en sanning med stor modifikation.
Visst, varje sommar sedan några år ställer Ystads kommun upp med några cykeltaxi som sommarjobbande ungdomar kör. Mest som en turistattraktion.
Men att det skulle vara något som har någon större förbättrande påverkan på klimatet är minst sagt en överdrift.
Och att köra cykeltaxi i Ystad på vintern, när snön fyker över Österlen?
Glöm det!

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Störiga grannar och jobb, jobb, jobb...


Jag är inne i en intensiv jobbvecka nu och det är långa dagar när jag dessutom ska köra bil fram och tillbaka. Men än så länge känns det rätt att byta övernattning mot bilen även om jag inte hinner med så mycket dom korta timmarna jag är hemma mellan arbetspassen.
Det syns ju bland annat på rännilen av blogginlägg, den som en gång kändes som en rätt strid och regelbunden ström.
Inte blir det bättre av att grannarna har diskotek och verkstad i sina lägenheter när jag ska sova ut på morgnarna. I går krämade grannen ovanför mig på musik på full volym före klockan åtta(!) på morgonen.
Jag stönade inför tanken på att behöva stiga upp, klä på mig och vandra upp för trappan för att säga till att det faktiskt bor andra människor i huset.
Men jag löste det med att dra igång min egen musikmaskin och spela Freddie McKays (I´m) a Free Man på elva en liten stund.
Sedan blev det tystare i våningen ovan och jag kunde sova ett tag till.
I dag lät det som om någon försökte borra sig igenom en vägg (jag menar rätt igenom en vägg) i våningen ovanför. Det är inte utan att man undrar vad folk gör i sina lägenheter: jag menar det finns väl en gräns för hur mycket man kan göra i en tvåa innan väggarna börjar rasa ihop?
Och snart är det dags att dra till gruvan igen.
Lee Dorsey beskrev den där känslan rätt fint tycker jag.
Fast mitt jobb är inte på långa vägar så farligt som en gruvarbetares.
Det gäller att försöka behålla sinnet för proportioner när det känns tungt.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

onsdag 28 november 2007

Börsbolagens toppar har sjukt höga löner

Jag såg i DN att det är gott om börsbolagstoppar på Skatteverkets lista över människor med de högsta inkomsterna i Sverige. Det är många som sitter och fiser i börsbolagens chefsfåtöljer och håvar in tiotals miljoner av det deras anställda slitit ihop till dem.
Personligen har jag svårt att tro att deras reella arbetsinsatser står i någon som helst proportion till de löner som de får. Det handlar snarare om ett orättvist system som vi fått lära oss att acceptera och inte ifrågasätta.
Jag minns en geografi(!)lärare i skolan som var engagerad i det lokala högerpartiet och berättade för oss hur idiotiskt det var att tro att man skulle kunna ha någon slags likalönssystem som de galna kommunisterna i Sovjetunionen trodde.
Så har vi fått oss itutat att de som är chefer i vår gudabenådade exportindustri på ett år ska kunna tjäna mer än vad en vanlig anställd tjänar ihop under en livstid.
Jag kan förstå att det darrade i det finska samhällets grundvalar när de sjukvårdsanställda hotade att lämna sina jobb.
Det hade knappast hänt om en skitviktig överbetald Nokia-direktör gjort detsamma.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

tisdag 27 november 2007

I dag skulle Jimi Hendrix fyllt 65 år



Egentligen behöver man väl inte orda så mycket om det, eller finns det någon som inte vet vem Jimi Hendrix var? Denne oefterhärmlige musiker skulle i alla fall, om han inte dött så olyckligt, fyllt 65 år i dag.
I dag kommer ni säkert att få läsa någon notis där det står att Hendrix dog av en överdos narkotika. Ja i så fall är alla som använder sig av sömnmedel narkomaner, för det var sömnmedel som ledde till hans synnerligen oromantiska död.
Ska ni läsa en endaste bok om Hendrix för att få veta mer om honom, och om tiden då han levde, så läs Charles Shaar Murrays Crosstown Traffic.
Ska ni lyssna på hans musik, ja då finns det en uppsjö att välja bland: det har kommit ut mångdubbelt så många skivor efter Hendrix död som det gjorde under hans korta skivkarriär.
Men säkra kort är de plattor som kom ut fram till 1970. Sedan får man kolla noga vad det är som erbjuds. Där finns både pärlor och ren likplundring.
Och en sådan här dag kan man ju inte låta bli att undra vad Jimi Hendrix gjort i dag om han inte tagit de där förbannade sömntabletterna.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

måndag 26 november 2007

Dags att bita ihop och dra till jobbet igen

Så är min långledighet obönhörligt över. Fast jag kan tänka mig tusen saker att ta mig an här hemma, är det bara att bita ihop, sätta sig i bilen och i den pinande blåsten som viner över Sydskåne, och dra iväg till min arbetsplats.
Och vad är då skillnaden i mitt liv, förutom att jag blivit några dagar äldre, sedan jag åkte hem från senaste arbetspasset?
Jo, jag har fått mina tänder undersökta och tandstensbefriade av min tandläkare och jag fått vinterdäck på bilen. Dessutom dammsög jag större delen av min lägenhet i går och hade ett litet samtal med ordföranden i min bostadsrättsförening.
Och jag har umgåtts med goda vänner och haft det trevligt i deras sällskap.
Inget revolutionerande, men alltid något, som fan sade.
Och om fyra veckor är det julafton.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

I kväll blir det roots reggae på KB i Malmö


I kväll, måndag 26 november i nådens år 2007, finns det en chans att kolla in roots reggae av bästa märke på KB i Malmö. Själv måste jag jobba, så för min del är det kört när det gäller att gå på konsert med
Abyssinians och Black Uhuru.
Jag har sett båda banden förut, Black Uhuru ett par gånger, och skulle gärna ta chansen igen om jag kunde.
Båda banden har förvisso många år på nacken och kanske inte är så fräscha som de en gång kändes.
Abyssinians har hängt med sedan slutet av 1960-talet och är nu en trio grånade herrar. Men harmonierna sitter där de ska och ni kommer garanterat att få höra deras klassiker Satta Massagana.
Black Uhuru har också genomgått förändringar genom åren. I videon här ovan är det den mest framgångsrika uppsättningen (någon gång alldeles i början av 1980-talet), där Sly och Robbie var med i bandet och där sångartrion Duckie Simpson, Michael Rose och Puma Jones var det coolaste man kunde se på en scen (Fugees lärde sig väl ett och annat från dom).
Nu är Puma sedan länge död och Sly och Robbie ska ni inte längre räkna med. Men Duckie Simpson lär vara kvar liksom en lång radda klassiska reggaelåtar.
Go deh!

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Historien tycks upprepa sig i USA


Det har blivit en vana att lyssna på Godmorgon världen i P1 på söndagarna. Men inte på morgonen, så dags är jag inte människa.

Nej jag brukar lyssna på reprisen på kvällarna medan jag har någon lämplig sysselsättning i köket, där radion står, som att äta eller läsa eller rensa i papper.
I programmet avhandlas alltid många ämnen och inslag och jag hinner inte med att lyssna så noga på allt, men det är alltid något som fångar intresset.
I dag var det en historia som fick mig att tänka att jag har hört den förut, fast med lite variationer.
Damerna i USA:s landslag i bridge hade vid priscermonin i en turnering de vunnit i Shanghai i Kina lyckats reta upp ett stort antal av sina landsmän. En i det vinnande laget höll nämligen upp ett handtextat papper där det stod (översatt) ”Vi röstade inte på Bush.”
Som representant för ett land där yttrandefriheten ska vara en grundpelare är det tydligen oerhört känsligt att göra så (kolla videon ovan).
Jag kom direkt att tänka på tjejerna i Dixie Chicks som möttes av rena folkstormen (inklusive mordhot) efter att en av dem vid en konsert i England sagt att hon skämdes för att komma från samma stat som George W Bush (kolla vidon nedan).
Alltihop väcker också minnen av den här händelsen.
Och dom killarna behövde inte ens öppna munnen.



Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

lördag 24 november 2007

Jag åt inte ostkaka på ostkakans dag

Det är en väldig massa saker och företeelser som fått sin egen dag nuförtiden. Jag känner ingen direkt stress att följa eventuella underförstådda påbud sådana dagar.
Det blir mer som det råkar bli på något vis: det inträffade nog inget omstörtande i min kvinnosyn på kvinnodagen och jag åt ingen ostkaka på ostkakans dag,
Dock åt jag ett ägg på äggets dag och en kanelbulle på kanelbullens dag: det förstnämnada för att jag kände för ett ägg till frukosten och det andra för att någon bjöd på en kanelbulle på jobbet.
I dag är det en dag som väl på svenska (den har givetvis ett namn på engelska) skulle heta Köp inte något-dagen. Men jag kan med ganska stor säkerhet redan nu säga att jag kommer att köpa något denna dag.
Inte något speciellt lyxigt eller onödigt, men dagligvaror som jag normalt skulle köpa en lördag. Jag skulle ju kunna ha varit förutseende och handlat dom grejorna redan under fredagen, men vad skulle det varit för mening med det?
Nu bråkar man från vänster och höger om denna dag.
Från vänsterhåll tror man kanske att man kan väcka folk med en Köp inte något-dag och få oss att fundera på hur och varför vi konsumerar.
På högra kanten har vi ett antal spån som tycker att vi i stället ska handla så mycket vi kan denna dag eftersom vi genom att handla uppnår lycka och välstånd åt jordens befolkning.
Så det känns som om det hela kommer att jämna ut sig på något vis i slutänden.
Som så ofta.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

fredag 23 november 2007

Magnus Ugly bloggar hos Aftonpladdret

Jag vet inte om det är för pengarna han gör det, Magnus Uggla. Flyttar sin blogg till Aftonbladets nätupplaga alltså.
Kanhända är populariteten i dalande. Det lär inte ens ha varit utsålt när han hade turnépremiär på KB i Malmö nyligen, och recensionerna var väl inte direkt lysande heller.
Personligen har jag aldrig förstått mig på Magnus Ugglas så kallade storhet. Det är rätt mjäkig musik och väldigt mycket grötrim i texterna.
Han har väl egentligen aldrig lyckats reta upp någon mer än en och annan svensktoppsstjärna och Tommy Körberg. Det senare är väl inte någon större bedrift.
Att Uggla slår sina påsar ihop med en kvällstidning vars nöjessidor mest sysslar med skvaller och trams verkar därför helt följdriktigt.
Ugglas blogg verkar heller inte vara mycket att hänga i julgran, i alla fall inte av det jag sett av den att döma.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Blodtryckshöjande att besöka banken

Jag fick en utbetalning från ett försäkringsbolag i form av en avi som de skickat via Swedbank. Det passade utmärkt att åka upp till stan i förmiddags och sköta en del ärenden.
Så jag inledde med ett bankbesök för att ta ut mina pengar i form av kontanter. Jag ska inte påstå att jag blev förvånad när banken ville ha tjugo kronor för att jag skulle ta ut mina pengar (medan det varit gratis om jag satt in pengarna på ett konto i banken; men tyvärr har jag inget sådant).
"Och varför det?", undrade jag medan jag kände hur blodtrycket steg.
Det kunde tjejen i kassan inte förklara, men en äldre kollega till henne sade att det var "folk som utnyttjade detta betalningssystem systematiskt och att man därför avgiftsbelagt det".
Men jag var inte där för att utnyttja något, jag ville ju bara få ut mina pengar som någon annan valt att skicka till mig på detta vis. Och då skulle jag få betala för att andra utnyttjar systemet.
Jag fick kämpa för att behålla fattningen och lyckades tämligen artigt förklara vad jag tycker om sådan småaktighet. Nu ska jag göra ett nytt försök på min egen bank och hoppas jag kan föra över pengarna på mitt konto utan att någon ska snika åt sig en del av dom.
Jag tycker att det rent ut sagt är svinaktigt att en rik bank ska norpa tjugo spänn av mig för att jag ska få tillgång till pengar som är mina. Jag hade inte bett att få mina pengar via Swedbank, men den som betalade pengarna till mig valde att gå den vägen.
Ska jag betala för det?

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , ,

När helvetet fryser till is, kanske...

Nej, det som kunde bli årets historiska sammanslagning i idrottsvärlden blev inte av. IFK Oskarshamn och Oskarshamns AIK kommer inte att bilda en klubb, trots att förutsättningarna nu verkade vara bättre än någonsin.
Så de som hoppats på ett lyft för fotbollen i Solkustens centrum, efter decennier av harvande i gärdsgårdsserierna kan känna sig blåsta.
Det är märkligt att en sådan inbiten klubbpatriotism och envishet kan hindra folk att se möjligheterna att ta ett steg framåt.
Så länge jag kan minnas, och det är rätt länge det, har man i Oskarshamn antingen hållt på IFK eller AIK när det gäller fotbollen. Det finns fler klubbar i kommunen, men de är av ganska marginellt intresse i sammanhanget.
Samtidigt har de här båda lagen i stort sett stått och stampat på samma fläck i alla år. Detta trots att stan teoretiskt skulle kunna ha ett lag placerat något högre upp i seriesystemet.
För många år sedan var förhållandet detsamma när det gällde ishockeyn i Oskarshamn. Där högg man huvudet av all prestige och bildade ett lag som nu spelar i allsvenskan och som har varit uppe och kvalat till elitserien.
Har inte de envisa tjurskallarna i fotbollsklubbarna (tja det är visst i IFK som tjurskallarna finns) lärt något som helst av detta?

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , ,

torsdag 22 november 2007

Hurra, hurra för VW:s snabba service!

Jag gjorde ett fynd häromdagen vid en rensning i alla papper och all post som ligger i drivor på köksbordet (skrivbordet är tyvärr belamrat med annat).
Fynden där kan vara av två kategorier: dåliga och bra.
Dåliga är till exempel obetalda räkningar, även om de är mycket sällsynta.
Bra var det jag gjorde nu, en inbjudan till att komma på "Däckbytardag" på någon av Volkswagens verkstäder här i Sydsverige.
Jag fick det förstås för att jag numera är stolt ägare till en VW Golf inköpt (begagnad) hos en auktoriserad VW-försäljare.
Just idag, och bara i dag torsdag 22 november, kunda jag få mina sommardäck bytta till vinterdäck (som jag redan inhandlat tillsammans med bilen) för en billig penning och dessutom få en värdecheck på exakt samma summa som däcksbytet skulle kosta, att handla för i deras butik.
Så med en betryggande marginal till gårdagens ölintag satte jag mig i bilen och drog till närmaste VW-affär och -verkstad som visade sig vara en mycket stor anläggning.
Många var där i samma ärende som jag och det var bara att greppa en kölapp och förbereda sig på lång dags färd mot natt.
Men jag fick snabbt komma fram till disken och berätta mitt ärende och fick sedan sätta mig och vänta vid några bord där det fanns kaffeautomat och tidningar med mera.
Och jag hann ta mig tusan inte ens mer än att börja bli lite kaffesugen förrän en mekaniker kom ut och sade att min bil var fixad och klar.
Se, det är vad jag kallar service, det!
Så jag kunde gå ut och susa hem igen framburen på nya fina, vinterdäck (utan dubbar).
Jag fick till och med ett par träningspass av att släpa däcken mellan källarförråd och bil och vice versa.
Det skulle man nästan fira med att gå och kolla Happy Mondays på KB i kväll.
Eller, å andra sidan, kanske inte.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Synd att Zlatan inte får sätta pricken över i

Vi laddade med en klassiker. Pizza och öl, så gott, så gott!
BV hade kylen fylld med Zlatopramen i förhoppning, en besvärjelse, om att Zlatan äntligen skulle få sätta en strut.
Nu blev det tyvärr inte så, men den kollektiva insatsen räckte ju till ändå. Och det kunde ju inte gärna börja bättre än med hans suveräna framspelning till Allbäcks rekordsnabba mål.
Sedan sackade det lite stundtals, men det är ju slutresultatet som räknas. Och nu kan vi se fram mot en ny fotbollsfest nästa sommar.
Allbäck är ju min personliga favorit och han gjorde ju det som man kunde förvänta sig av honom. Ändå känns det synd att Zlatan inte får betalt för sitt superba spel i form av ett mål gjort med egna fötter.
Men det kommer väl när det drar ihop sig där nere i alpländerna.
Utan England, tja?

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , ,

onsdag 21 november 2007

Landslaget har sabbat kvällens quiz

Onsdag och jag är ledig. Det brukar betyda en trevlig kväll på stampuben, där det sedan många år är tradition med quiz på onsdagar.
Men nu har ju det svenska fotbollslandslaget gått och ställt till det för sig, samtidigt som Nordirlands landslag gjort sina fans glada genom att bita sig fast vid en chans att ta sig till EM-slutspel.
Så i kväll kolliderar Sveriges avgörande EM-kvalmatch mot Lettland på Råsunda med quizet, och dessvärre (måste jag faktiskt säga, detta skulle ha varit en helt betydelselös match var det ju tänkt) så får man sitta framför burken och hoppas på det bästa.
Hade jag varit i Huvudstan hade jag nog, det bistra höstvädret till trots, tagit chansen att bege mig till Råsunda för att mana på Zlatan och de övriga att äntligen göra det enda rätta.
För inte ska det väl vara så illa att Sverige ska vara utlämnat till hur det går i matchen mellan Spanien och Nordirland!?

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

tisdag 20 november 2007

Det är aldrig kul att gå till tandläkaren


Jag sitter här nyduschad och fin och redo att snart ge mig av till höstens tandläkarbesök. Och hur trevlig tandläkare man än har, och jag har en väldigt trevlig med tillhörande trevlig sköterska, så är det aldrig kul att gå till tandläkaren.
Speciellt inte när man nu som jag, vet att en gammal lagning har börjat krackelera och en liten bit av en tand har lossnat.
Det innebär att man först får bannor av tandläkaren för att man inte kom dit direkt när det hände och sedan drar hon igång stora lagningsapparaten. Och givetvis kan det bli väldigt dyrt.
Å andra sidan vill man ju inte gå runt och se ut som Shane MacGowan i gapet.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , ,

måndag 19 november 2007

Då är det väl dags att komma i julstämning


Om fem veckor är det julafton, och i och med att Riksvaruhuset NK i Stockholm startat sin julskyltning är det väl bara att bita ihop och komma i julstämning. Handeln räknar redan med att vi kollektivt ska sätta en nytt, tveksamt tycker jag, rekord och handla för mer än vi gjorde julen före.
Och det blir då för tolfte året i rad. Sedan klagar folk (somliga i alla fall) över att vi har så höga skatter så att vi knappt har råd med något och måste anlita svart arbetskraft om vi ska få något gjort och så vidare.
Det där med vår personliga och kollektiva ekonomi är en ekvation som alltid är lika knepig att få ihop.
Det är väl som Peps säger, falsk matematik.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

söndag 18 november 2007

Tänk så förbannat fel man kan ha

Jag är faktiskt lite trött på sportkrönikörer som envisas med att i förväg, tvärsäkert, tala om hur det kommer att gå i den ena eller andra matchen. Har ni inte dragit någon lärdom av en hockeymöte Sverige-Vitryssland en gång i tiden?
Johan Esk i DN är ett typexempel. Han hade inte en siffra rätt i sin krönika inför lördagens kvalomgång till fotbolls-EM 2008. Så varför slösa sin energi på sådan oseriös "journalistik"?
Där jag befann mig var det tänkt att vi skulle kolla Sveriges match mot Spanien, men vi lyckades aldrig ratta in rätt kanal, trots att vi någonstans läst att alla med en viss kabelkanalleverantör skulle kunna se matchen.
När man via sms-rapporter började ana vartåt det barkade, kände man att det kanske var lika bra det.
Sedan undrar jag vad det innebär att ett lag är h-e-l-t chanslöst.
Kan man vara halvt chanslös?

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

lördag 17 november 2007

Patetiskt med vuxna som ska leva på andra

Knuttegäng, kriminella mc-gäng, mc-ligor. Kalla dom vad ni vill men vi har dom i Sverige sedan en tid nu och idén kommer naturligtvis från USA som så mycket annat vi gillar att ta till oss här.
Efter att i början ha varit ett storstadsfenomen (Sveriges första Hells Angels-avdelning uppstod i Malmö ur ett mc-gäng med det talande namnet Dirty Dräggels) började de här knuttarna flytta ut på landet för att kunna få verka mer ostört.
För det visade sig ju rätt snart att det inte bara handlade om hojar.
Senast är det Sjöbo som fått problem med några ur ett gäng, Bandidos, som ska göra detta skånska samhälle, och Ystad, till sin bas.
Redan har man utmärkt sig bland annat genom att försöka värva skolungar och hota folk på den lokala tidningen, Ystads Allehanda. Folk i restaurangbranschen lär också ha fått påstötningar.
Det som känns så patetiskt med det hela är, att det handlar om vuxna karlar som tydligen inte pallar med att försörja sig för egen maskin. I stället ska man skrämma folk till att betala för att lämnas i fred och liknande.
Andra ska jobba och slita för att man själv ska få pengar till att leva.
En parasittillvaro om något är vad det är.
Jag skulle skämmas inför mig själv för att leva så.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , ,

Stockholm, Stockholm, stad i Sverige...

Det känns lite märkligt, här nere i sydligaste södern, att det görs så stor sak av att en Stockholmspolitiker har problem med spriten. Jag fattar inte över huvud taget att någon (som tydligen bor här nere också) kan få ihop sådana utläggningar om detta.
Förklara, tack!

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , ,

Bedrövlig musik på den så kallade radion


I och med att jag har börjat köra bil till och från jobbet måste jag ha någon form av underhållning på vägen. Ibland skjutsar jag någon av mina arbetskamrater hem och då blir det ju oftast underhållande konversation (och kanske lite musik också).
Men oftast är jag utlämnad till det som spelas på radion; jag låter mig utlämnas för att höra vad det är som folk lyssnar på.
Efter en kväll i bilen och fortsatt lyssnade hemma, hörde jag endast i gröten ovan visade pärla.
Steely Dan: Babylon Sisters.
I övrigt var det mest mög som folk önskade och så vidare.
Radio: Det verkar vara allt som jag inte önskar mig.
Eller finns det någon som vet en kanal man kan lyssna på mer än fem minuter?

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , ,

torsdag 15 november 2007

Förbjud skiten – bespara folk lidandet

Ibland är det bra med lite gammal hederlig förbudsmentalitet. Till exempel när det gäller sms-lånen som tydligen varit på tapeten i Uppdrag granskning nu.
Jag såg inte själv programmet, men tycker nog jag har läst tillräckligt mycket om denna moderna form av bondfångeri för att kunna ställa mig bakom eventuella rop på förbud.
Visst, det är inte förbjudet att vara idiot när det gäller den egna ekonomin, men det värsta är väl att det till slut är vi som inte låter locka oss som får betala notan på ett eller annat sätt.
Och det innebär en massa lidande för alla dom som låter sig luras.
Människor som i tron att snabba lån (via ett sms) ska lösa deras problem eller köpa dem ett häftigt liv, och till slut kommer krypandes och vill ha skuldsanering, behöver någon som talar om för dom vad dom håller på med. Eller allra helst ska de ju inte ha någon möjlighet att ställa till det för sig över huvud taget.
Nej, stoppa de här sms-lånehajarna direkt så är problemet löst i alla fall så långt.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , ,

tisdag 13 november 2007

Nu är bloggen inne på det andra året

I dag, den 13 no-
vember, är det ett år sedan (och två dagar) jag skrev mitt första blogg-
inlägg (som för övrigt ännu ingen har lämnat någon kommentar till) och nu rullar bloggen in på sitt andra år.
Och frånsett en svacka i motivationen, bara för en dryg månad sedan, har jag fortsatt att skriva. Och jag kommer väl att fortsätta så länge det känns roligt att hålla på.
Intresset för att blogga tycks ju inte ha avtagit, bara här i Malmö har bloggportalen.se nu närmare 360 bloggar registrerade, mot lite drygt hälften när jag började blogga.
Ett år och tvådagars-dagen ska jag fira med detta inlägg, skrivet hemma innan jag ska åka och jobba. Jag ägnar inte mycket tid på jobbet till mitt privata bloggande, fast jag ska erkänna att jag vid ett tillfälle slängt in ett inlägg från jobbet.
Den här artikeln handlar om detta, men där hoppar det upp ett fönster från WWF och lägger sig över texten (kolla bilden) och vägrar att försvinna (vilket inte gör mig vänligare inställd till WWF, deras goda intentioner till trots).
Men jag överlåter kommentaren till en av många bloggare som jag hittat under det gångna året.
Jag läser era bloggar och många av er läser mina. Det räcker än så länge för mig.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Ett par små vardagslustigheter

Jag var i förrgår, tog faktisk bilen dit, i en butik som ingår i en kedja sydsvenska databutiker, med vad jag vet bra rykte, för att inhandla ett par saker jag kände att jag behövde.
Jag kom bara en stund före stängningsdags, men eftersom jag visste precis vad jag skulle ha tog handlandet inte lång tid.

Det vill säga till det var dags att betala.
Jag drog fram mitt kort och drog det i kortläsaren och godkände betalningen. Sedan skulle jag bara ha mitt kvitto och åka hem igen.
Men affärsbiträdet blev längre och längre i synen eftersom tiden gick och det inte kom något kvitto. "Ja, vi har installerat ett nytt datasystem och det krånglar ibland. Nu har det gått hela dagen, men det är typiskt att det ska hänga sig när sista kunden ska betala."
Han ringde förtvivlat till supporten där det givetvis var upptaget.
När han så småningom kom fram blev han guidad genom en räcka kommandon som så småningom ledde till att han i alla fall fick ut ett kvitto till mig (jag behövde ju kvitto som garanti i fall det skulle visa sig bli problem med varorna).
Jag tyckte bara det var så befriande på något vis att även i databutiken kan datorerna hänga sig.
Jag kunde inte låta bli att travestera Per Ahlmark och säga ett glatt "Lycka till nu med datorerna!" när jag gick.

Ser i tidningen att Österlenföretaget Knut Edstrands byggnads AB annonserar efter en kontorsassistent. Och hur förkortar detta företag sitt namn då. Jo, KEBAB!

God natt!

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

måndag 12 november 2007

Grattis på födelsedagen Neil Young, 62!



Ingen kan hålla sig "Forever Young", även om man nog skulle vilja sätta den rubriken över Neil Young. Det är få artister som jag haft så mycket glädje av genom livet och som jag känner att jag på något vis upplevt så mycket med tillsammans.

I dag, den 12 november, fyller Neil Young 62 år. Och även om håret blivit grått och tunnare, skulle jag inte vilja påstå att han är den "Old Man" som han jämförde sig med redan när han var lite över 20 år.
Att han står i en klass för sig, i en helt egen genre, bevisas väl av att ett skivbolag en gång stämde honom för att han inte spelade in Neil Young-musik till skivorna de skulle ge ut.
Like A Hurricane får representera den låtskatt Neil Young åstadkommit under sin musikerkarriär.
Keep on rocking, Neil!

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , ,

En låt till kungen och "tölp-presidenten"


Den spanske kungen har, minst sagt oväntat, orsakat stora rubriker genom att ge Venezuelas vänsterpresident Hugo Chavez en avhyvling inför en samling politiska högdjur vid det iberoamerikanska toppmötet i Chile.
Jag är väl ingen närmare vän av vare sig den högdragne aristokraten Juan Carlos eller Hugo Chavez, som kan verka lite oborstad och tölpig och vara på gång att ta till lite diktatorsfasoner (och hylla mycket tveksamma ledare här i världen), men jag tycker i alla fall dom är värda en låt för besväret att bidra med en himla bra nyhet och till material till en radda bloggar.
Shaddap You Face!

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , ,

söndag 11 november 2007

Har dom noll koll på DN Kultur numera?

Jag har kons-
taterat det förr, ja, jag konstaterar det för mig själv i stort sett varje dag nuförtiden: Flera av våra stora dagstidningar har skippat korrekturläsningen och släpper igenom pinsamheter på löpande band.
Nu är det DN Kultur, just det en av landets mest pompösa och självförhärligande kulturredaktioner, som lyckats stava fel till namnet på en av världens mest lästa författare.
Det handlar om en författare som väl nästan alla läskunniga barn i det här landet känner till: J.K. Rowling, kvinnan som skapade Harry Potter.
När DN Kultur skriver om Ken Follett och gör en jämförelse med J.K. Rowling får hon heta JK Rawlings (två gånger dessutom).
Kunde man inte lagt två sekunder på att kolla upp stavningen?

DN har för övrigt stavat fel till Ken Follett också.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , ,

Det är faktiskt Fars dag i dag


När jag växte upp brukade vi aldrig, vad jag minns, fira Fars dag i vår familj. Och inte heller Mors dag för den delen.
Min mor, som lever än, kan fortfarande säga (precis som min far brukade säga när han levde) att "det där är bara ett påhitt för att affärerna ska få sälja mer". Och det har tydligen med åren blivit så.
Men jag vet också att många barn gillar att uppvakta sina pappor på Fars dag (precis som de gillar att uppvakta mamma på Mors dag) och att uppvaktningen är uppskattad.
Så till alla er pappor som gjort er förtjänta av det, låten här ovan är till er på Fars dag.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

En gammal devis som fungerar än

Jag är långt ifrån först med att länka samman vår nuvarande regering med gamla historiska deviser som ständigt tycks kunna återanvändas. Men jag känner lite rysningar av obehag när jag läser om de nya folkförflyttningarna som nu tycks börja i liten skala.
Nästan ännu obehagligare är det att läsa vissa bloggares kommentarer till dessa nya, alltmer inhumana tongångar.
Utan att göra andra jämförelser, kan man ana sig till hur man kunde få vissa människor i Nazityskland att ställa upp på både det ena och det andra.
Och det märkliga är, att det verkar vara folk som kallar sig liberaler och som pratar om individens frihet och så vidare som är snabbast med att kräva att folk ska rätta in sig i leden och lyda utan att ifrågasätta någonting.
Jag kan inte låta bli att tänka på scenen ur Den enfaldige mördaren där fabrikören tvingar den fattige bonden att betala arrendet och sedan eldar upp pengarna inför ögonen på honom.
”Det är inte pengarna, det är principen.”

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

lördag 10 november 2007

En gammal fotbollshjälte lockar än

Det sägs att man inte kan bli profet i sin egen hemstad. Men det gäller tydligen inte gamla fotbollshjältar i Malmö FF.
Jag har till och med en gång hört en busschaufför i lokaltrafiken i Malmö ropa i högtalarna till passagerarna: "Och där till vänster (eller om det var till höger?) går Malmös mest kände fotbollsspelare, Bosse Larsson."
I dag skulle, den numera rätt tillbakadragne MFF-hjälten, i Sydsvenskans regi, signera boken som Jonny Ambrius skrivit om honom.
Och tyligen kom det så mycket folk, att alla inte kunde få köpa sitt ex av boken utan man fick stänga butiken innan kön av väntande var slut.
Helt klart har Bosse Larsson kvar sin status som båda allmänt känd och kultförklarad stjärna, en oxymoron som faktiskt fungerar.
Undrar nu om vi får se MFF:s andra riktigt stora bidrag till fotbollen, Zlatan, sitta och signera böcker i sin hemstad en gång i framtiden.
Bosse Larsson lär för övrigt ha växt upp i ett hus i kvarteret intill det där jag nu bor.
Vad det nu kan betyda.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Säsongens första snö faller över Malmö

Kollade just ut genom fönstret och såg till min fasa (visst är det lite väl tidigt!?) att det snöar i Malmö just i detta nu. Det vräker inte ner, men det har kommit tillräckligt för att marken ska vara vit.
Stön! Det känns som om det blivit vinter väldigt hastigt, och nu kommer vi väl att få läsa om de obligatoriska trafikproblemen vid säsongens första snöfall.
Det är det förutspådda ovädret som dragit med sig detta elände. Jag trodde det skulle räcka med storm och ösregn som det var tidigare i dag.
Men nu finns det väl risk att snön ligger kvar i morgon.
Trist.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , ,

Donald Tramp och Tina Gurner

Jag undrar om det är så att alla våra stora tidningar numera har skippat allt vad korrekturläsning heter. Man kan i alla fall få för sig det ibland när man läser versioner av artiklar som ligger ute på
nätet.
Kanske är de något slags prototyper som inte kollats så jättenoga innan de publicerats, men å andra sidan kan man ju alltid gå in och rätta fel på
nätet.
När en papperstidning gått i tryck, ja då är det kört om man vill rätta något (om man inte trycker mer än en upplaga).
Jag har hittat ett par exempel på felstavade namn, namn på mycket kända personer, som gått ut på webben hos ett par av våra största dagstidningar de senaste dagarna.
Roligast är väl att stenrike amerikanske kändisaffärsmannen Donald J Trump får heta Donald J Tramp, alltså "tramp" som på engelska betyder "lodis" eller "luffare".
Och att man kan få för sig att Tina Turner skulle heta Gurner i efternamn måste väl bero på en blandning av obildning och ointresse för det man skriver.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , ,

fredag 9 november 2007

Fullständigt vidrigt novemberväder i dag


Fredag förmiddag, och november visar upp sig från sin allra sämsta sida. Regnet häller ner och smattrandet mot rutorna tyder på att det blåser också. Kallt verkar det vara med.
Och värre ska det tydligen bli om man får tror väderrapporterna, och det får man väl i det stora hela göra.
För mig, som är ledig, innebär detta problem i form av en viss begränsning av rörelsefriheten. Jag tror inte riktigt på det där med "väder och dåliga kläder" och föredrar nog att hålla mig inne i sådana här lägen.
Problemet är bara det, att jag måste ut och proviantera den del saker. Och vad finns det då för möjliga lösningar:
1. Att gå eller cykla till närmsta affär. Verkar helt uteslutet.
2. Att ta bussen till affären och sedan samma tur tillbaka.
3. Att ta min bil som står här ute och göra en snabb inhandlingstur.
Det tål att funderas på några minuter till.
Samtidigt får man väl vara glad att man inte är i England. Där verkar det inte handla om hur man ska ta sig till affären, utan snarare om hur man ska se till att inte dränkas.
Brittiska öarna är väl kända för sitt regnande, men nu verkar det som om Imperiets hjärta allt oftare förvandlas till rena katastrofområdet vädermässigt.

Och låten här ovan då? undrar kanske vän av ordning.
Eller så kanske ingen bryr sig överhuvudtaget.
Jo det är mit blogginlägg nummer 910 – One after 909.
Kul va?

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

...och när vi talar om Abba


Parodin är en form av humor som rätt utnyttjad kan bli hur kul som helst. Men det sägs ju att man på något vis måste gilla den eller de som man parodierar för att resultatet ska bli riktigt lyckat.
När jag letade efter Abbas video till The Winner Takes it All (se föregående blogginlägg) stötte jag på den här Abba-parodin. Det är Dawn French och Jennifer Saunders som står för den, och jag tycker den på något vis är rätt träffsäker.
Till min glädje såg jag att det här förträffliga komikerparet fortfarande samarbetar.
Och jag ser fram emot att få se Dawn French som Amy Winehouse.
Hennes lysande tolkning av Björk kan ni se här nedan.

Jah Hollis



Andra bloggar om: , , , , , ,

Inget kul att vara den ständiga tvåan


Nu, när det snart är dags att gå och lägga sig, börjar jag känna mig som en människa igen. Jag skyller dagens sega tillstånd på gårkvällens quizomgång som blev både långvarig och rätt blöt.
En viss BT har återvänt från sjön och ville så gärna bjuda oss i kvällens quizlag på tequila efter avslutad tävling och vi tackade inte nej.
Vi behövde det väl efter att ha kommit på andra plats, för vilken gång i ordningen i år vet jag inte. Inte hjälpte det att vi slog Spitfire Psychopaths, som nästan abonnerat på förstaplatsen en tid nu, när regerande mästarna General No Legs gjorde ett ryck och kom en och en halv poäng före oss.
Nej, kul är det inte att vara den ständiga tvåan
Fast att sedan dränka sorgen ännu mer med whisky och öl hemma hos BT var kanske överkurs.
Jag får väl skylla mig själv.
Jag har i alla fall tvättat och ska avsluta denna sega novemberdag med att ge mig ner i tvättstugan och hämta upp tvätt som förhoppningsvis har torkat nu.
Så har i alla fall något vettigt blivit gjort.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

onsdag 7 november 2007

Mystiska meddelanden i omgivningen 1

I dag är jag ledig från jobbet och passade på att handla upp mig på lite nödvändigheter. Jag passade också på att panta några gamla tomflaskor som stod och skräpade tillsammans med allt annat skräp som tar plats i köket.
På den lite kladdiga och illaluktande returautomaten såg jag ett meddelande jag aldrig lagt märke till tidigare. Jag minns det inte inte ordagrant, men kontentan var ungefär denna: "Stoppa inte in brinnande föremål eller något som är giftigt i automaten."
Är det ett så stort problem, att folk sätter eld på saker och slänger in i inkastet för petflaskor (eller för den delen kastar in giftiga saker), att man måste trycka upp meddelanden om det och sätta på automaterna för att förhindra det?
"Öh, kolla, ett hål! Jag tror jag sätter eld på något som är lagom stort och slänger in det!"
Say no more!

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , ,

tisdag 6 november 2007

Bilkörning är både himmel och helvete


I natt när jag körde hem från jobbet (det finns risk att ni kommer att få läsa en och annan historia som börjar så nu) regnade det som bara den. Och att köra i en kombination av mörker, blåst och piskande regn är väl inte vad man längtar efter.
Och jag kör försiktigt, speciellt under de omständigheterna, när man kör in i djupa pölar med vatten och sikten inte är mycket att hurra för.
Alldeles för försiktigt verkade det övriga fåtalet bilister som skulle min väg tycka, eftersom alla körde om så vattnet virvlade.
Att köra bil är väl både himmel och helvete kort sagt. Det är dels den där frihetskänslan, som ofta beskrivs i musik, filmer och böcker, dels den där skuldkänslan för att man bidrar till att sabba miljön och så den gnagande oron för att man ska råka ut för något man absolut inte vill råka ut för.

Men i dag verkar det vara en fin, om än något blåsig, höstdag. Så det kanske går att njuta av turen till jobbet, med rätt skiva instoppad i cd:n.
Ni kan också njuta av den skånska hösten om ni går in här och kollar bilder som en duktig fotograf tagit.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

måndag 5 november 2007

Vilka är värst, de fyrbenta eller de tvåbenta?

Det tog kortare tid än jag trott, det som jag fruktat lite med att börja bilpendla igen. Nej, det är inte snön och blåsten, den har inte kommit till Österlen än, även om det var nära noll grader när jag åkte hem i natt.
Nej, det är i stället djuren som då och då får för sig att de ska korsa vägen mitt i biltrafiken.
Och i natt, just när jag saktat ner för att ta mig igenom den nya rondellen vid avfarten till Sturups flygplats, dök det upp.
Precis när jag börjat axa ut på sista sträckan hem mot Malmö kom vad som kan ha varit ett större rådjur eller kanske någon slags hjort ut från höger och kom snett mot bilen. Som tur var hade jag inte fått upp farten riktigt och jag hann bromsa lagom för att djuret skulle glida förbi ett par meter ifrån mig.
Men det var kanske inte det som var det värsta, utan det var att det låg en idiot bakom mig, alldeles inpå och tryckte på för att få köra om. Han hade kört i fatt mig i en rasande fart de sista hundra meterna fram till rondellen.
Och det var inte långt ifrån att han körde in i mig när jag bromsade för djuret.
Jag undrar om det är de fyrbenta, eller de tvåbenta i bil man ska oroa sig mest för.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

söndag 4 november 2007

Vad är väl ett par miljarder hit eller dit?

Vi är många här på jord-
klotet nu, fler än vi någonsin har varit. Och hela tiden blir vi fler och fler.
Men att det skulle gå med den hastighet som man skulle kunna få för sig att det gör om man i går kollade DN:s webbsida, det skulle väl innebära en mycket snabb undergång.
Det är när Jonas Thente (en av dessa DN-bloggare som ser s-å-å-å-å-å-å-å coola ut på sina vinjettbilder) ska berätta om en av mina favoritfilmer, Blade Runner, det blir lite fel.
I den lilla hänvisningen som fanns på DN-webbens startsida är vi fyra miljarder på jorden.
På insidan har vi plötsligt blivit långt över sex miljarder, vilket väl stämmer närmast med sanningen.
Fast så värst länge sedan är det väl inte som vi var fyra (miljarder alltså)?

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , ,

lördag 3 november 2007

Skräcködlor utan riktigt bett

Jaha, så är det Alla helgons dag. Dagen då vi förvandlar en lördag till en söndag och då man ska sätta ljus på gravarna på kyrkogården. Nu har jag inte några släktingar som är begravda här i Malmö, så det känns inte aktuellt för min del.
Några vänner och arbetskamrater har gått bort under den tid jag har bott här (och jag har varit på ett par begravningar), men skam att säga vet jag inte säkert var någon av dem har sin grav.
Jag får nog nöja mig med att skicka dom en tanke i stället.
Men den här lite märkligt placerade helgdagen medför också en dag extra ledigt för min del.
I går, fredag, behövde jag inte jobba, och eftersom gudbarnet har höstlov åkte jag, hon och hennes föräldrar över till Köpenhamn och inledde med ett besök på Planetarium Tycho Brahes Imax-bio och såg en dinosauriefilm i 3D.
Tyvärr kom de högt ställda förväntningarna lite på skam, då det visade sig handla mest om utgrävningar och där man tog dåligt vara på 3D-effekterna (att de funkar bevisades annars i ett sekundkort inslag, just innan eftertexterna, som fick min bänkgranne ett hoppa en halv meter upp i luften).
Och eftersom speakerrösten var på danska gick väl många svenska barn miste även om mycket av innehållet.
Dyrt var det också.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

En Soprano i regeringskansliet?

Man borde egent-
ligen dela ut ett pris till den som klarar av att tala om vem som är vem av de båda damerna på de här bilderna.
Jag kan tala om så mycket som att båda förekommit i svensk television en del den senaste tiden.
Den ena har spelat en stundtals framträdande roll i en tv-serie som jag och många andra svenskar följt med spänning till det kanske inte så bittra slut som många möjligtvis hade väntat sig.
Den andra har spelat en framträdande roll i de svenska tv-nyheterna (och i den övriga medievärlden också) under en kort men intensiv tid nu. Och huruvida denna följetong får ett bittert slut eller ej, det ligger väl mest i betraktarens öga, det också.
Men jag vill inte påså att det finns något annat samband mellan dessa två än att de är fantastisk lika, helt enkelt. Inget sagt om "maffiametoder" och annat i regeringskansliet.
Skulle aldrig falla mig in.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

fredag 2 november 2007

Bättre och bättre dag för dag...

Oj, oj, oj! Jag tror inte jag skulle vilja byta med Fredrik Reinfeldt nu, även om jag (gud förbjude) helt plötsligt skulle förvandlas till den mest övertygade moderat som tänkas kan.
När Ulrica Schenström hastigt, men förmodligen inte särskilt lustigt, tvingades lämna (m)oderskeppet kastade Reinfeldt in en kvinna vid namn Nicola Clase (dom har i alla fall rätt fantasieggande namn i partiet) på hennes plats.
Clase har tydligen anlitat svartjobbare, och skulle därmed sälla sig till raden av moderater och andra i Alliansen som tycker det är OK att göra lite som man vill med det mesta.
M-pressekreteraren Edvard Unsgaard verkar veta nada om det hela, men det spelar ju ingen roll eftersom han rapar det eviga "det vill jag inte kommentera".
Ovanpå detta ska pussgurkan Schenström (är hon inte lik Tony Sopranos syster Janice?) få två mille som tröst för att hon tvingats lämna kneget.
Vi ser med spänning fram mot nästa opinionsmätning!

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , ,

torsdag 1 november 2007

Tröttsamt med alla amerikanska uttryck


Ännu ett av mina favoritämnen: Varför är vi här i Sverige så snabba med att anamma engelska (amerikanska) uttryck för saker och ting vi har bra svenska ord och uttryck för?

Min teori är ju att, trots att vi sägs vara stora USA-hatare här i landet, så har vi mycket lätt att ta till oss den kulturen med väldigt många uttryck den tar sig.
Vi visar en förfärande stor andel amerikanska tv-serier i våra tv-kanaler och de är inte dubbade, som i många andra europeiska länder. Vi lär oss också tidigt engelska i skolan och internationellt sett är vi nog bra på det språket.
Men ibland tar sig den här fascinationen för, och övertron på, det amerikansk-engelska språket rent löjliga uttryck. Som när folk börja prata om charity i stället för välgörenhet.
Samma trams som att affärerna nu har sale i stället för rea.
Blä!

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Reinfeldts val av kvinnor en katastrof

Det är något med Fredrik Reinfeldt och hans val av kvinnor, och än så länge snackar jag inte om fru Filippa, utan dom han valt att omge sig med i jobbet som statsminister, som inte stämmer.
I natt blev det klart att hans närmaste tjänsteman, statssekreteraren Ulrica Schenström, tagit konsekvenserna av sitt klantiga krogbesök nyligen och bett att få lämna sitt jobb.
Om hon gjort det frivilligt eller blivit ombedd att göra det kan det väl dröja innan vi säkert får veta.
Men Fredrik Reinfeldt, vår statsminister, försvarade henne i alla fall så långt han tyckte det var möjligt. Och så kom han med det där som politiker och högt uppsatta tjänstemän måste lära sig i första lektionen på medieträningen: Jag har inga kommentarer. Alternativt: Det vill jag inte kommentera.
Det förstärker bara intrycket av att Fredrik Reinfeldts val av kvinnor är att betrakta som en katastrof.
Han tycks tappa omdömet i sin iver att få ha dom kvar i närheten.
Kan någon analytiker förklara varför?

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , ,