Twingly statistik

fredag 10 april 2009

Långfredagen känns inte så lång längre

Långfredag.
En gång i forntiden, när jag var barn, var Långfredagen (då Jesus ska ha korsfästs och dött) verkligen en lång dag.
Därför att till minne av Jesus död skulle det vara en mycket stilla dag; inget roligt fick man göra och dagen
kändes verkligen som om den segade sig fram (visst, hemma kunde man väl hitta på något, men att ge sig ut och göra något var nästan inte att tänka på).
Nu har religionen tack och lov släppt detta grepp om denna helgdag. En helgdag vi ju fått tack vare religionen, men som vi nog inte är så många som vill avsätta för att lida i sympati med Jesus.
Nej i dag ska jag själv ta med gudbarnet och gå på bio. Vi ska se Kenny Starfighter-filmen på nya biografen i Entré som ligger bara ett stenkast från där jag bor. Och sedan ska vi gå ut och smaska i oss något gott käk.
På bilden ovan kan ni se det som är Blåkulla enligt mig. Blå jungfrun i Kalmarsund som så vackert rundar sig upp över horisonten.
Någon som var där den gångna natten?

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , ,

6 kommentarer:

Alla smutsiga detaljer sa...

Om vi var där berättar vi det inte...för övrigt har vi samma bloggtext idag, var köpte du din :-)

@nemonen sa...

Med blankpolerad kvast besökte jag Blåkulla. Nåja inte riktigt sant, men Öland var jag på iaf. Vacker vy är det du fångat.

Famos/Menageriet sa...

Jasså, var det på långfredan dom spikade upp honom, jag trodde det var förra helgen?
Det är tur att jag läser Din blogg ibland, så jag lär mig nåt.
Blå Jungfrun låter ju bra!
Blåfrusen blev jag på färden, men jungfru var det många år sen jag vá.
Ha det så gott!

Susanne sa...

Jo, jag minns också den där låååånga, låååånga fredagen från min barndom. Sorgemusik på radion, stängda affärer. Tur att den tiden är förbi.

Häxeri ägnar jag mig inte längre åt, men för inte så länge sedan såg jag en annons på arbetsförmedlingen om en häxa som ville anställa fler häxor. Tror det var i Åhus.

Vacker bild!

Bildgatan sa...

Ha ha ha tänk så fel min GPS visade, inte ett rätt.

Långt borta och så långt borta jag kan komma från mitt mål i Sverige.

Jag häller med dig om att det är stor skillnad på långfredagen nu och då när jag var barn. Jag har ett stort minne av en långfredag någnstans där emellan då jag satt och såg en riktig rysare på TV. Det var kanske då jag insåg att långfredagen inte var så lång men ganska kuslig. Numera är den bara en underbart skön ledig dag och jag bryr mig inte ens om vad som visas på TV.

Även om jag själv trivs med det som svenska kyrkan står för i mångt och mycket så delar jag inte och lever efter allt. Jag tycker om det ödmjuka och den mänskliga närvaron i deras sätt att bete sig mot varandra, framförallt har jag sett det i arbetslivet.

En fortsatt skön påskhelg till dig.

BP sa...

Har ungefär samma minnen som du vad gäller långfredagen. Åsså var ju alla affärer stängda också - det var dött helt enkelt.
Å bilden du la upp i ditt inlägg är otroligt vacker - ditt och Wikipedias Blåkulla.
Vi nollåttor är ju lite lata och inte så bevandrade vad gäller resten av landet. Blåkulla för oss är Hagalund i Solna - miljonprogrammets variant... å jag har bara 12 km dit.

http://www.solna.se/sv/stadsbyggnad-trafik/arkitektur-kulturmiljoer/arkitektur-i-solna/hagalund/blakulla/

Observera att nya Karolinska är bara störande - i mina ögon alltså.Svar: Konstigt nog vad Systemet tomt på folk... men dessvärre tomt på mitt favo vin också. Det kändes surt;-)