Twingly statistik

onsdag 22 april 2009

Än verkar det som om internet klarar sig

Jag är den förste att erkänna att jag inte är våldsamt insatt i alla turer kring nätet och fildelning och liknande som det verkar vara ett väldigt hallå kring just nu.
Men för närvarande verkar i alla fall det som utmålats som det värsta hotet för stunden, EU:s telekompaket, ha neutraliserats till något som inte utgör något direkt hot mot ett fritt internet.
Men det där kommer väl knappast att ha någon egentlig betydelse längre när Piratpartiet ska ta över hela EU-parlamentet och kanske den svenska riksdagen med så småningom.
Dock tillåter jag mig vara lite skeptisk där, optimismen inom partiet till trots.
För även om de har förespråkare som är väldigt engagerade och som jag har den största respekt för, kan jag inte släppa tanken på att det är löftet om gratismusik (med mera) som lockar många till piraterna.
Det räcker med att man läst ett antal illa skrivna och illa stavade kommentarer på min egen, och andras bloggar, när det handlar om fildelning för att man ska ana oråd.
Där upprepas vissa argument så ofta att de verkar ha blivit något slags oemotsägbara sanningar.
Det är till exempel bara redan rika, giriga artister med miljardinkomster som vill tjäna ännu mer på att sälja sin musik. Och de står dessutom i vägen för andra, mindre bemedlade artister som vill fram i rampljuset.
Märkligt nog är ett annat argument att artisterna ändå inte får några pengar när de säljer skivor eftersom de om möjligt ännu snuskigare rika skivbolagen kammar hem hela vinsten.
Artister ska därför försörja sig på att spela live och sälja souvenirer.
Visst finns det numera ett litet antal riktigt stora skivbolag med ett mindre antal artister som säljer stort.
Men kolla vilket rockmagasin av rang som helst: de har varje månad sida upp och sida ner med skivrecensioner. Skivor som spelats in av artister som inte har några miljardinkomster och som ger ut sin musik via fristående skivbolag.
Och vad är drivkraften för alla dessa artister tror ni?
Jo, det är sällan bara några höga konstnärliga ideal, utan det är att musiken faktiskt kan bli ett levebröd för dem. Får de en tillräckligt stor publik kan de leva på det de gillar mest.
De kan skriva och spela in musik och framföra den inför publik och slippa ett nio till fem-jobb.
"Rock´n´Roll är bättre än ett fast kneg", tyckte redan Kal P Dal.
När The Beatles hankade sig fram på spelningar inför en handfull människor hade de en sak för ögonen. De skulle till ”The Toppermost of The Poppermost”.
Visst, tiderna förändras.
Men det är fortfarande den drivkraften som finns bakom nästan all musik: att kunna vara sin egen och leva på det man skapar. Det tror jag många har glömt bort, eller inte fattat i dag.
Tyvärr.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

6 kommentarer:

Mattias sa...

Internet har inte alls räddats för stunden. Telekompaketet är ett jättepaket med massa olika lagar och förordningar, som riskerar att reducera internet till någon sorts kabel-tv där internetleverantörerna kan bestämma vilka sidor du kan gå in på eller inte utan att betala massa extraavgifter. Och där du och din vän inte kan maila till varandra för att hon tillhör en konkurrernade internetleverantör.

I detta paket fanns ett litet förslag 138 som sa att om paketet antas, så ska ingen ska godtyckligt få sin internetuppkoppling avstängd.

Detta antog dem. Men dom ska fortfarande rösta om Telefompaketet i sin helhet ganska snart, och eftersom 138an, som alla gillar, är med i den så kommer det förmodligen bli ett ja till att den antas, och då finns det risk att vi får ett kabeltv-internet där företagen får styra.

Det är iaf min åsikt. Men jag har inte heller läst på så mycket om det här.

Nuss sa...

Detta är helt otroligt. Dom diskuterar om att stänga av folk som fildelat från internet. Men pedofiler får behålla sin intenetuppkoppling.

Liz1e sa...

jag har redan sagt det nå'n annanstans och du kanske redan har läst det - jag kan liksom inte förstå varför det konstnärligt skapade inte betraktas som ett arbete värt att avlönas. Dessutom önskar jag att jag själv hade "gåvan" så man kunde leva som salig Kalle.

Stormstereo sa...

Det är rätt att upphovsmänniskor ska ha betalt, om det finns folk som tycker det är värt att betala för det aktuella verket. Men glöm aldrig att det alltid har varit oerhört svårt för de allra flesta kreatörer/musiker att förtjäna sitt levebröd genom att utöva sin talang. De ska med andra ord ha möjlighet att försälja sina produkter precis som vem som helst, men sedan är det upp till konsumenterna (ett ord jag för övrigt hatar :)) om de vill köpa varan. Därför är det otroligt farligt att lagstifta om unika privilegier för denna yrkesgrupp.

En diskussion som jag anser viktig är den om när ett verk kan anses vara färdigbetalt. Varför har kulturskapare en unik särställning? Ingen annan yrkesgrupp får betalt för sina insatser upp till 95 år efter deras död. Ska arkitekter och byggarbetare få betalt varje gång någon går in i ett hus de byggt? Varje gång det säljs till ny ägare? Gör vi detsamma med bilar? När är Björn och Benny fullt ersatta för arbetsinsatsen med deras Abba-låtar? Om jag som konsument köpte LP:n, varför ska jag betala fullt pris för CD:n/nedladdningen. Jag har ju redan betalt för innehållet/licensen, det är bara mediet som är nytt. Och om det är en nedladdning i det fallet så är kostnaden för distributionen nästan lika med noll.

Cliff Hanger sa...

Så fint att detta "Jag ska ha! Gratis!" väcker ett sådant sällan skådat politiskt engagemang.

Tänk om det fanns samma engagemang och solidaritet kring frågor som svält, miljö, ekonomisk rättvisa och jämlikhet.

Jah Hollis sa...

CH: Du slår på något vis huvudet på spiken. Jag vet att det finns vettigt folk som verkar inom Piratpartiet, men på de områden du nämner får man inte veta ett endaste dugg vad de står för och hur de skulle agera om de skulle få någon politisk makt. I alla frågor som inte gäller Piratpartiet egna hjärtefrågor köper man verkligen grisen i säcken om man röstar på dom, så är det bara och det tror jag inte heller man förnekar inom partiet.