Twingly statistik

fredag 25 november 2011

Aftonbluffens mattegenier slår till


Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt har tydligen blivit det allenarådande politiska hatobjektet på Aftonbladets redaktion.
Jag känner egentligen inte något behov av att försvara Juholt, men illvilligheten på Aftonbluffens redaktion verkar inte ha några gränser.
Lögner är legio, statistik och opinionsundersökningar används lite som det passar redaktionens (politiska) syften.
Nu skriver AB, på webben, om en opinionsundersökning från Novus där dryga 1500 S-väljare bland annat fått svara på om de tycker att Juholt bör avgå som partiledare.
Det är det många som tycker, hela 43 procent, vilket då den som skrivit artikeln får till att det är ”en majoritet” (förvisso med förbehållet ”av de som tagit ställning” då de 20 procent som svarat ”vet ej” tydligen räknas bort för att man ska få den rätta vinkeln på det hela) som kräver Juholts avgång.
Man skulle faktiskt då kunna tolka resultatet som att 57 procent inte har något att invända mot att Juholt sitter kvar. Alltså att majoriteten inte har något krav på att han ska avgå.
I söndags kunde man på AB:s tv-sidor läsa, inför ett kommande program, att ”Lech Walesa styrde Ungern mellan 1990-1995”.
Ja, det finns en tydlig tendens vad gäller kollen på saker och ting på AB.

Jah Hollis

4 kommentarer:

Nils Dacke sa...

Det är logiskt då de som inte röstar i ett riksdagsval inte heller räknas eller har du sett de över 20% tomma platserna i riksdagen?

en logik är kanske inte sossarnas paradgren idag ;)

Jah Hollis sa...

Men detta handlar inte om några ”som inte röstat”. Det handlar om 20 procent av de tillfrågade som svarat i opinionsmätningen, men som AB väljer att inte räkna. Med sådana metoder kanske man till och med kan bevisa att Lech Walesa styrt Ungern och att det svenska Högerpartiet gått i spetsen för kampen mot apartheid.

KajsaLisa sa...

Undrar när politik åter igen skall börja handla om politik i AB, var ett tag sen nu.

Mikael K sa...

Ja, Jah, det är upprörande när man jämför med Spelregler för press, radio och tv.
Paragraf tre i Publicitetsregler lyder ju: "Löpsedel, rubrik och ingress skall ha täckning i texten."

Walesa - vilket jävla hån av AB. Utan Solidaritets frenesi - och det polska motståndet överlag - är jag övertygad om att det skulle tagit (minst) ett decennium till innan järnridån fallit.