Twingly statistik

torsdag 13 november 2008

Skyttegravskrig i fildelningsdebatten

Jag har aldrig varit speciellt engagerad i debatten om fildelning.
Dels är jag dåligt insatt, dels är jag så gammalmodig att jag fortfarande köper mina skivor och det fåtal filmer och tv-serier jag tycker att jag kan se om hemma.
Visst, jag kopierar en del cd-plattor och delar med mig till mina vänner (och får i min tur kopierade skivor av dem) och jag har till och med vid tillfälle fått ett par skivor fullmatade med musik av en god vän som ville demonstrera fildelningens alla fördelar.
Men nu verkar det ibland som om världens fortsatta överlevnad hänger på fildelningens vara eller icke vara. Och det verkar ha uppstått ett skyttegravskrig där det inte finns plats för några nyanser mellan de uppsatta ställningarna.
• Musiker, skådisar och andra artister verkar ligga på ena sidan och brassa på för fullt.
• På andra sidan ligger Piratpartiet och deras anhängare och langar ständigt fram mer ammunition.
Och för mig verkar det ha uppstått en situation där alla antingen är goda eller onda, vilka beror givetvis på vilken sida man ställer frågan till.
Artisterna, och de bolag som säljer skivor och filmer utmålas som giriga typer som bara är ute efter att öka på sina redan gigantiska förmögenheter på vår bekostnad.
Fildelarna målas ut som tjuvar och banditer som bara vill utplåna allt vad konstnärlig verksamhet heter.
Jag tycker det hela verkar rätt ofruktbart och jag hoppas att någon ska kunna styra upp detta så att vi blir av med de värsta avarterna i debatten och stiger upp ur skyttegravarna.
Nu börjar det talas om bojkotter av olika slag, man ska inte köpa böcker eller skivor med den eller den, vilket jag (ursäkta mig om ni känner er orättfärdigt träffade) tycker verkar lite barnsligt.
Jag har aldrig köpt och kommer, vid gud, aldrig att köpa en skiva med Niklas Strömstedt. Men det beror inte på att jag tycker han har konstiga åsikter i debatten om Ipred, utan för att han gör trist musik.
Dessutom tycker jag Torbjörn Flygt skriver utmärkta böcker och jag ser inget hinder för mig att låna dem på biblioteket, eller köpa i pocket, bara för att han har sina egna åsikter om fildelning.
Samtidigt kommer jag, förmodligen, aldrig att lägga min röst på Piratpartiet bara för att de, kanske, har sunda åsikter om fildelningen.
Jag misstänker bara att frontfigurer i partiet bär på en massa fesljumma åsiker från sin fp-bakgrund som jag inte vill ha med i paketet om jag ska köpa det.
Eller kanske ladda ner det.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

8 kommentarer:

Anonym sa...

I den bemärkelsen parti som du talar om så är piratpartiet ett bra mycket öppnare parti än dom flesta andra.

Du chattar med alla oavsett och all medlemar kan aktivt föra debatt.
Alla får ha sin röst och alla får individuelt delta om dom så vill.

Piratpartiet står mer för en framtidsomstrukturering och ett nytt tankesätt vad jag kan tänka mig gällande resurserna för media.

Vi har ett gammalt system som behöver fördela inkomster lättare från teknikmarknaden som gynnas av fildelningen till artiseternas förmån och göra det lättare för alla att kunna delta.

Vemsomhelt ska kunna delta och få chansen till att bli artist.
Det ska inte bara hänga på ett skivbolag eller en holywood elit.
Kontakten mellan användare och den som gör musiken bör vara starkare varför annars vara en Fan om din idol använder sig av media bara för sina uttalanden som vilken annan stofil som vill hålla sig undan.
Det finns flertalet altenativa sätt men det verkar som att vissa människors perspektv är fastkört i gammla spår.

FILDELNING ÄR = Demokrati bland annat.

För dem som iallafall vill fortsätta sträva efter en sådan.

Unknown sa...

-"...dels är jag så gammalmodig att jag fortfarande köper mina skivor och det fåtal filmer och tv-serier jag tycker att jag kan se om hemma."-

Precis så använder de allra flesta fildelning. Skillnaden är att du tittar på TV och de som fildelar använder sina datorer.

Du blir begränsad av vad direktörerna på din tv-kanal tycker är bra. I övrigt ingen skillnad. Det som är så bra att man vill ha en fysisk kopia av betalar de allra flesta för.

Anonym sa...

Ja dom grejerna man verkligen gillar köper man ju helt klart ändå.

Inte nog med att du blir begränsad du betalar för skiten och blir bombad med reklam.
Utöver detta ska du pröjsa frekvensrättigheterna till analog sändning som inte används längre.
Utöver detta ska man dessutom behöva betala för matrialet man kan ladda ner??
Som sagt är det bra köper man det svårare än så är det inte.
Och för det andra kan mellanhänderna i mediaindustrin som stjäl dom störst pengarna sparka sig där bak det är ju dom som begör få leka Stazi med oss.
Man kan skippa dessa mellanhänder och göra det lättare för artiser att lansera sig själva och om deras lyrics är bra köper man dem om det även är så online.

Ta Immortal Technique som exempel som är en av mina favisar som har texter som handlar mycket om att exponera jordens maktelitister.

Tror även han hade ett uppträdande i lund sist.

Inte fan satt folk hemma bara för att dom hade hans låtar.

Killen är ett av världens mest populäraste artiser och det är dessutom underground.
Ytterligare mer orsaker till ett förnyat system,, ska man behöva köpa och lyssna på vad staten anser är lämpligt när det strider mot dom styrandes lögner.?

Joakim Andersson sa...

Svaje:

Men jag blir ju också begränsad, om jag vill fildela, eftersom jag inte kan vara hundraprocentigt garanterad att hitta "der Golem" från 1928 (en film som jag köpte en gång och aldrig fick se, därför att videon tuggade i sig bandet). Inte sant?

Vad jag vill se beror på vad andra laddar upp - så vari består skillnaden mot att se på TV eller gå på bio?

(Principiellt är jag för fildelning, men jag är också en "svältande konstnär", som _vet_ vad det innebär för uppoffringar för att leva på sin konst - "gratisläsare" stör mig, för de omöjliggör för mig att äta fyra skicor falukorv, istället för tre.

De allra flesta kreatörer äter inte gåslever, nämligen.)

Susanne sa...

Jag lånar cd-skivor och böcker och filmer på biblioteket. Hur bra som helst. Köper gör jag sällan. Jo, böcker förstås.

Och så en helt annan sak: Du har en bloggutmaning hos mig, om du har tid och lust. På ordbloggen.

Anonym sa...

Använd dig då av nätet och dess kanaler som används för att sprida din konst,

Unknown sa...

Jah Hollis, du är en av de få sansade människor jag har stött på i den här debatten. Hatten av!

Anonym sa...

Skönt att få en så sansad av avvägd sammanfattning av fildelningsdebatten - Även jag lyfter på hatten!