Twingly statistik

fredag 26 december 2008

Ska man be påven om ursäkt nu...? Nej!


En av de stora nyheterna inför julen var att påven i ett tal hade gjort ett utfall mot homosexuella, som han skulle pekat ut som ett hot mot mänskligheten.
Jag och många med mig fick vatten på kvarnen och jag skrev ett blogginlägg om saken.

Jag ställde (den tydligen rätt provokativa) frågan om påven möjligen är nazist, eftersom han tycks dela nassarnas uttalade hat mot just homosexuella.
Nu har en tidskrift som heter Katolsk Observatör (gissa vems sida dom står på) gått ut och förklarat att påven misstolkats, och de har även lagt ut hela talet på nätet för att bevisa detta.
Raskt tog ett antal bloggare som hoppat på kritiken mot påven tillbaka vad de skrivit. Så kom de med den gamla vanliga kritiken, att det var "medias fel" att nyheten om påvens påstående om hotet från de homosexuella hade kablats ut över världen (var det då även "medias fel" den "sanning" som de helt plötsligt föll för hade publicerats?).
Borde inte jag, som så provokativt antytt en knytning till nazismen, då också klä mig i säck och aska och be påven om ursäkt?
Nej. För att göra en lång historia kort ska jag länka till ett par texter, från samme bloggare, som ger min förklaring varför.
Rätt talande är väl också en hel del av de kommentarer som jag och många andra bloggare fick från folk som tyckte påvens "misstolkade" uttalande var ett ord i rättan tid.
Grattis förresten, i efterskott, till Shane MacGowan (här ovan med sitt band The Popes i låten The Church of the Holy Spook) som fyllde 51 år på juldagen.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Klarabella sa...

Jag förstår nog inte riktigt, står inte påven för vad han sa? Eller tycker inte katolikerna samma som påven utan ändrar vad han sagt??

Jah Hollis sa...

Jag tror att det var så att påven uttryckte sig på ett väldigt akademiskt (ett lärt och rätt tillkrånglat) sätt och man fick själv försöka tolka lite vad han egentligen menade.
Nu tyckte väl många i den katolska världen att det som stod i tidningarna var en felaktig tolkning och så ville man försvara sin påve.
Men jag litar mer på de som anser att påven faktiskt hade uttryckt sig (om än indirekt och tillkrånglat) så som hans tal tolkades i nyheterna.