Twingly statistik

lördag 6 december 2008

Jag såg skivaffärsdöden i vitögat i dag

Denna lördag var jag ovanligt tidigt i farten och redan vid elvatiden satt jag på en buss med destination Triangel(e)n i Malmö centrum.
Jag var tvungen att akut skaffa en färgpatron till min skrivare (sorry Fredrik, men jag hittade ingen svensktillverkad) och när det var avklarat stack jag över gatan till Musik & Konst.
Det är en legendarisk skivaffär, ett vattenhål för alla som vill söka sig utanför mittfåran i musikutgivningen och med kunnig personal med Lennart Persson i spetsen.
Jag ska erkänna att det inte är ofta jag är där nuförtiden, men de brukar ha en avdelning med roots reggae av hög klass.
Deras enda skyltfönster var som vanligt fullt av intressanta plattor, nya och obskyra återutgivningar i en salig blandning.
Däremot var det inte en enda kund inne i den lilla butiken och jag kunde inte heller se någon ur personalen där.
Jag fruktade att de av någon anledning hade stängt; en lördag drygt ett par veckor före jul brukar det krylla av folk där.
Det var förvisso öppet och när jag kom in var det en kvinna som dök upp och morsade. Jag bläddrade igenom reggaeomslagen (som kändes betydligt färre än förr), lade upp Horace Andys Skylarking och Gregory Isaacs Cool Ruler (utgiven för 30 år sedan) och sträckte fram en femhundring för att betala.
Det visade sig att det knappt fanns pengar i kassan att växla med, men det löste sig till slut.
Häpen lämnade jag Musik & Konst och kände att jag hade skådat skivaffärsdöden i vitögat. Min före detta stambutik, Jukebox vid Värnhemstorget, slog igen tidigare i år.
Musik & Konst är en instititution i Malmö, men jag måste erkänna att den såg vacklande ut i dag.
Jag antar att det beror på konkurrens från försäljning på internet och på nerladdning (sådan man betalar, eller ej, för).
Visst, jag kanske är gammalmodig, en utdöende ras i mp3-samhället, som fortfarande vill kunna köpa mina skivor (som köper skivor överhuvudtaget!) i en affär.
Men jag gör det för att jag vill det och jag gör det för mina egna pengar.
Jag hoppas att inte alla butiker som inte bara säljer massproducerat ska behöva dö sotdöden. Jag tycker det vore synd om den kulturen och kunskapen som finns samlad där i de små skivaffärerna skulle behöva stryka på foten.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

7 kommentarer:

Anonym sa...

Men de ÄR något speciellt att gå omkring och leta bland skivorna (det var tom bättre med LP-skivor, tro mig) och lyssna på musiken de spelar i affären, trängas lite med andra och så.. Visst faan är det så! :)
********
Så lite så! ;-)
Svensk bilindustri är sedan länge såld till utlandet. Det är bara några fabriker vi har kvar här.
Skrivet av Jah Hollis 2008-12-06 kl 23:50
Nattis svarade 2008-12-07 kl 01:47:
Men det är fortfarande så att man konstruerar bilarna här!

Alla smutsiga detaljer sa...

Skivbutiker är väl som andra butiker, utdöende. Det är nätet och STORMARKNADER som gäller. På ICA Maxi kan du köpa det senaste i skivväg liksom doftlösa äpplen och skinka förpackad i långtbortistan fylld med konserveringsmedel.

Anonym sa...

Riktigt tragiskt om man inte kan bläddra bland skivorna och läsa och titta på omslagen. Omslagen som oftast är stora konstverk som kan sätta igång fantasin.
Ha en bra adventssöndag!

Anonym sa...

Bra inlägg! Sympatiserar fullt med dig! Mp3 inte bara tar död på skivaffärerna, de tar ju död på sig själva. Du köper musik i telefon, tröttnar på låten och "delitar" den. Min dotter kom på detta nyligen, efter en trist hårddiskkrasch i laptoppen. Allt borta! Shit! Tur pappa har skivor&cd att göra nya mp3 ifrån...
På Söder i stan har vi Pet Sounds, undrar hur de mår? Faktiskt ett tag sedan jag var där... Bengans på Drottninggatan tror jag mår skapligt bra. Där köper jag en hel del, bra priser. Men att "deala musik" idag är nog en gungig, osäker verksamhet.
Synd att skivindustrin är så sena, så fel och kanske mest så giriga, att de inte längre vill hålla lager. Svårt hitta musik som inte är nyaste nytt eller råkat komma i nytryck som "nice price". En del musik finns ju inte ens här. Trist, då är det tur Internet finns!

rocky sa...

På Pet Sounds är det nästan alltid folk, och på lördagar olidligt trångt. Skivan lever fortfarande men mest i skyddade reservat.

Jah Hollis sa...

C: Ja någonstans ska den väl iaf kunna klara sig. Vi har Folk och Rock i Malmö (som byggt ett fik inne i affären) med och den är OK, om än inte som Musik & Konst och Jukebox.

Anonym sa...

Nädu, Jah. Vi är likadana. Saknar gamla fina affärer av det slaget och just Musik & Konst är en legendar. I Göteborg finns Bengans fortfarande kvar, men Skivhugget har slagit igen (och då snackar vi rimligen om de två största skivaffärerna i Sverige). Tendensen är tydlig och jag ser inga möjligheter att ändra trenden.

Skivesset på Nobelvägen finns kvar såg jag häromsistens jag var nere. De kan ju inte så mycket som jobbar där, men det gick bra att botanisera länge och väl där på deras begagnatavdelning. Jag bodde precis runt hörnet dessutom.