Twingly statistik

söndag 21 december 2008

Vintersolståndet är här: Ljuset återvänder

När solen stiger upp över Irlands horisont i dag, söndagen den 21 december 2008, kommer dess strålar att under cirka 17 minuter (förutsatt att det inte är mulet) lysa in genom öppningen till gravkammaren Newgrange i Grevskapet Meath i Irland.
Denna byggnad (förvisso rejält restaurerad i modern tid), som är äldre än pyramiderna i Giza, är nämligen så fiffigt konstruerad att den exakt visar när det är vintersolstånd.
Och det är det i dag, söndagen den 21 december, och nu återvänder ljuset till vår mörka nord. Sakta men säkert kommer den ljusa delen av dagarna nu att bli allt längre.
Ett datum att fira, tycker jag, och det tyckte av allt att döma våra förfäder med. Newgrange (som undertecknad besökt, dock sommartid) är ett av de mer avancerade bevisen på den betydelse denna händelse haft under lång, lång tid.
Själv hade jag kunnat tänka mig att fira denna dag med ett par bägare mustigt öl, men jag har bytt bort denna lediga söndag mot att jobba eftersom jag tog ledigt förra söndagen för att vara med i quizfinalen.
Så kan det gå.
Nu har jag i alla fall hunnit med att, med ett litet undantag jag måste fundera över litet till, fixa årets (inte speciellt omfattande) julklappsinköp. Och papper att slå in dem i och etiketter att skriva hälsningar på därtill.
Jag är inte så glad över att ge mig ut i julhandelsstressen, men jag visste vad jag skulle ha, så det var uthärdligt. Jag till och med köpte ett par spontana julklappar till mig själv.
Och faktum är att det är rätt vackert upplyst i Malmö city nu inför julen.
De som har hand om våra parker och torg känner ljusets betydelse för oss alla, precis som våra förfäder som byggde Newgrange.
Bilden ovan är från Gustav Adolfs torg i Malmö, ett julklappsträd och ett ljusregn.
Den som vill se vad som händer vid Newgrange i dag 08.30-09.30 irländsk tid ska klicka på den första länken i den här bloggposten.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Liz1e sa...

om du inte redan gjort det så ta ette varv bort till Davidshallstorg - där har de också gjort ett fantastiskt jobb med ljuset. God jul på dig!

Liz1e sa...

"ett" varv ska det ju va' så klart

Anonym sa...

Tack för den, sparade sidan,verkar intressant!

Jah Hollis sa...

Liz1e: Tack för tipset. Ja, den delen av stan har det också börjat bli lite mer liv och ljus i. God jul du med!

SoP: Newgrange är ett fenomenalt ställe som av någon märklig anledning inte blivit lika känst som pyramiderna och andra stora fornlämninger.