Twingly statistik

måndag 8 juni 2009

Fototriss 7 juni: Svart och VittEfter en rätt sen ankomst hem från Stockholm på söndagen hann jag inte lägga upp något bidrag till veckans Fototriss: men det kommer nu i stället.
Temat påminner mest om Fredagsfärger (som jag missade i fredags), och för en gångs skull är jag lite skeptisk.
För vad är det egentligen för konst att trycka på den knapp som nuförtiden finns i alla fotobehandlingsprogram och som gör en färgbild svart-vit? Veckans tema hade nog varit en större utmaning på den tiden då man fick välja mellan färgfilm och svart-vit film.
Nåja, här har ni mina bidrag, nerifrån och uppåt:
1. Livet efter detta, eller ljuset i slutet av tunneln?
2. Kanske är det svarta inslaget inte så kolsvart, men det var det kanske en gång?
3. Metodistkyrkan i Oskarshamn, en udda skapelse med mycket svart och vitt i.
Samtliga bilder är tagna under semestern jag haft de senaste tre veckarna, Stockholmsbilden så sent som i går, söndag.
Fler bilder på veckans tema hittar ni här.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

29 kommentarer:

Marie sa...

Hej där malmöpåg :-)
Jasså du har varit i huvudstaden och fröjdas ser jag. Jag kan förstå att det var kallt om rumpan i fredags. Hiskeligt läbbigt väder den dagen. Jag jobbar precis bredvid stadion så vi genomled soundcheck hela dagen lång ;-).
Fotbollen ja........vad säger man. Maken deppade nästan ihop, ha, ha.
Nu till trissen. Plattan gillar jag ju inte igentligen, men på din bild tagen från ovan är den ju riktigt snygg vet ja. Min favorit är ju ändå tunneln. Vilket ljus du fått till i den bilden! Ha re gott.

foto CHIP sa...

Du har ju inte tryckt på "svart/vita knappen" utan fått fina bilder ändå (jag använde inte heller den knappen).
Ljuset i tunneln gillar jag både bildligt, bokstavlig och filosofiskt :)

Barbro S sa...

Tackar. Håller med och tycker just därför om dina bilder att du behåller färgen men letar fram det svarta och vita. Gillar alla tre.

Birgitta sa...

Smaken är som baken. Visst kan man ha åsikt om detta, men grejen var ju att visa upp sina foton i svartvitt och hur man gör det tycker jag inte spelar någon roll faktiskt. Numera finns det också i digitala systemkameror inställningar där man fotogaferar i svart/vitt. Nå väl...Tycker dina bilder var snygga i alla fall.
Ha en bra dag!

Ninni sa...

Plattan är verkligen snygg med sitt rutmönster, det tänker man inte på när man är där. Tunneln gillar jag allra bäst. Fint ljus och djup i bilden!
Jag förstår av dina kommentarer att du inte är någon stor älskare av svartvitt foto. En smaksak, men vissa motiv tycker jag kan få en helt annan stämning om man ser dem utan färg. Fantasin får ett större utrymme.
För mig har det inget att göra med att det på något sätt skulle vara svårare att göra en svartvit bild än en färg. Utan bara en känsla.
Må så gott!

lilalili sa...

Jag tycker om dina bilder och framför allt gillar jag tunnelbilden. För mig symboliserar den något väldigt positivt!
Jag hoppas du får en skön vecka, back in reality!

sinneskatten sa...

Att se ljuset i tunneln är för många en utmaning.
Ditt ljus får man hoppas kan sprida sig vidare för det ser verkligen hoppingivande ut.
Ha en skön fortsatt vecka nere i Malmö och se till att tina upp rumpen till nästa konsert du ska på!

Photos by Storm sa...

Snygg bild från plattan. Helt annat väder än när jag passerade där i förra veckan. Var du på Bruce eller på fotboll eller på båda? Ha det bra/lis

NatureFootstep sa...

mycket geometriska former i dit svartvita bidrag :) Det strama i bilderna gör dom vackra.

Nä, det blir nog mer än bara fjärilar. Men det svartvita temat gjorde att jag tyckte det var kul att visa upp dessa tre, men jag har ytterligare ett par liknande. Man tänker ju som regel inte fjärilar som svarat-vitt. :)

Susanne sa...

Fotot på plattan gillar jag bäst, just för att det finns så mycket svartvitt (eller kanske är det grått) i det. Metodistkyrkan är i och för sig vacker, men omgivningarna är alltför färggranna för att jag ska tycka att det platsar som svartvitt. Det sista fotot med ljuset i tunneln är ett annorlunda motiv, men det har ingen kontrast och är utfrätt i ljuset. Fast jag gillar det ändå. :)

Och så måste jag på det bestämdaste protestera mot det du skriver om att svartvita foton får man bara man ändrar inställning på kameran. Jag tycker i stället att svartvita foton är något av det svåraste att få bra, eftersom de ska gå från riktigt svart till riktigt vitt, utan att frätas ur, och däremellan ha så många grå toner som möjligt, utan att det grå tar över. Att bara använda den svartvita inställningen i kameran är något jag aldrig någonsin skulle göra eftersom man då förlorar alla möjligheter till kontrastrikedom. Nej, för att få ett vackert kontrastrikt svartvitt fotografi ska man ta fotot i färg och sedan bildbehandla det så att man får fram alla finesser som går att ta fram. Kolla t.ex. Anders Petersens svartvita foton även om han arbetar med analogt foto.

Eller så gör man som du och fotograferar naturligt svartvita motiv. :)

Johanna sa...

Plattan var en bra tolkning, men tunneln blir ändå min favorit! :-)

Mats sa...

Tunneln är lagom mystisk (Tunnlar har vi väl i Malmö så det räcker...)

Jo jag håller med - s-v är inte lika spännande längre. En effekt bland andra - inte ett medvetet val eller konstnärlig hållning!

Mitt i Fågelsången sa...

Tack för kommentar. Fast temat var faktiskt svart och vitt eller SVARTVITT, vilket jag anamade i två av fallen.

Gillar ditt foto av plattan bäst!

Lovisa Språkpolisa sa...

Smart tänkt med Sergels torg! Den gillar jag. Tack för din kommentar hos mig också!

Proforma - Irene sa...

Gillar ju rutorna på Sergels Torg även om de andra bilderna är fina också!

Resa med Herbert sa...

Hej!

Snygga bilder, ja det är ju precis så här det skall vara, att fota svartvita ting.

Jag är medveten att jag har fuskat fram två av mina bilder, och du tyckte att min översta bild skulle vara bättre i färg, så TRYCK HÄR! och du får se hur liknande bilder ser ut i sin rätta form.

Må gott, önskar Irene

christina sa...

Hej, tack för kommentaren! Jag gillar din triss och väljer tredje bilden som favorit!/ha det gott!

Vicky sa...

Absolut läckert med tunneln tycker jag ^-^

ormbunke sa...

Jag kan inte annat att hålla med dig när det gäller svartvita bilder. Mina triss är däremot äkta. Tunneln var bäst. Anita

Famos/Menageriet sa...

Verkligt snygga bilder som vanligt i Dina inlägg!
Gillade första bilden bäst.
Ha en bra vecka!

Anette sa...

*ler*, det var många åsikter i kommentarerna. Intressant! Vad jag tycker förstår du kanske när jag berättar att det enda bildredigeringsprogram jag använder är Paint! Där förminskar jag bilder och roterar, så avancerad är jag.......
Kyrkan var ju onekligen en udda byggnad. Ser mer ut som ett museum. Sergels torgs "golv" är ju snyggt och tunneln är läcker. Man längtar verkligen till ljuset.
Favoriten blir kyrkan! Den ligger ju i Småland *ler*.
Fotboll, ja du har ju rätt, det var inte så mycket fotboll......tror du det blir bättre idag? Orkar nog inte titta på hela matchen och så är det ju sista delen på den danska serien "Sommer" på TV. Danska serier gillar jag!
Ha det så gott i "nästan-Danmark". /Kram Anette

Ingrid sa...

Snyggt Jah! Du lyckades få till svart/vitt utan att trycka på knappen.

Tack för din kommentar hos mig!/Ingrid

Helena/Bildbloggerian och Fototriss sa...

Det verkar bli diskussioner varje vecka nu kring Fototrissen, men det är bara bra tycker jag. Jag är jätteglad att Fototriss engagerar och det kan komma ut mycket gott ur debatter.

Alla tycker ju olika och det är upp till var och en att ta till sig det tema som jag ger varje vecka. Det kan ju inte vara så ALLA teman passar alla deltagare varenda vecka - det skulle vara en bedrift om jag skulle lyckas med det =)

Jag själv tycker dock mycket om det svartvita temat. Jag tycker svartvita bilder kan vara otroligt vackra och som någon kommenterade på Fototriss, så tycker jag också att det har varit ovanligt många fina bilder den här veckan.

Visst kan man göra en bild svartvit bara genom att som du säger "trycka på knappen" i ett bildbehandlingsprogram. Men man tar ju vilken bild som helst genom att trycka på en knapp på kameran också. Att däremot göra en SNYGG svartvit bild kräver lite mer än bara ett knapptryck, som Susanne säger i en kommentar här. Man kan behöva jobba ganska mycket med inställningar för att få fram en kontrastrik bild. Och alla bilder passar definitivt inte som svartvita, det gäller alltså också att välja rätt bild och rätt motiv. Så det är också en utmaning och vissa har klarat uppgiften bättre än andra och många har definitivt kommit med bättre bidrag än jag själv.

Hur som helst har jag haft ett stort utbyte av att surfa runt bland alla svartvita färgskalor och det har jag som vanligt även haft här hos dig, inte minst genom att läsa alla kommentarer kring svartvitt. Och bland dina bilder gillar jag den lite abstrakta tunnelbilden bäst.

Nukke sa...

Sergels torget är "en måste besöka" då man reser till Stockholm. Vet inte varför men jag tycker om platsen. Det är alltid positivt om man ser ljuset från tunnel (jag har städat i dag o det var som en ändlös tunnel. Flickan kommer hem o jag vet inte vart ska jag lägga hennes gamla kläderna o jag har semester snart. måste städa före detta. lite stressad....)Men alltid har man tid för att fotographera :) Det däe kyrkan är nog lite ful eller kanske ser lite skrämmande ut. Mycket bra bilder o varierande !!!!!

Anonym sa...

;)
Ja fantasin är som den är ibland...
Jag hade trissen i färg först, men när jag såg att de flesta hade lagt upp bara svart/vita foton, så tänkte jag att jag skulle göra både och eftersom grejerna på bilderna redan var svart och vitt sååå, ja då blev det som det blev... :)

Jag gillar din tunnel-bild jättemycket!!!

Ha det gottis!

Hasse sa...

Det är klart att man kör med äkta svartvit. Jag gillar bilden i tunneln som du har tagit den känns lite mystiskt. Min skylt gillar jag för den är motsägelsefull ;)precis som du skrev. Ha det gott.

Maria Berg sa...

Det där med svart vit - visst det var ett val man gjorde tidigare MEN det kan var väldigt knepigt även idag OM man vill få fram det där extra.
Jag känner till 3 OLIKA sätt att göra en bild svart vit, coh det beroe på vilken nyas manvill få fram.

Så självklart kan man göra det enkelt också (som jag gjorde med bröllopsbilderna).

Jo, dom är lite väl unga medn det som "krokigt skall bli, skall böjas i tid".
När jag var Indionesien och Djugelvandrade bodde vi en fmilj vars högst önskan var att få mer än 10 barn, då gäller det att börja i tid...
/Maria Berg, MB

AKO sa...

Synd att man inte kan se hela kyrkbyggnadeb för den verkar vara en intressant skapelse och den är väl det som passar allra bäst in på det svartvita temat. Dock är de andra bilderna med sina former och linjer helt klart godkända också. :)

Jag använder ALDRIG någon autoknapp vad gäller svartvitt! Hur kul skulle det vara?

åsa sa...

Vilken underbar triss. Gillar tunneln allra mest!
Tack för kommentaren hos mig!
Trevlig helg!