Twingly statistik

onsdag 17 juli 2013

Hundra hus 2013: Nr 44 Sjöbergska palatset Malmö

Hus nummer 44 i min del av Susannes fotoutmaning Hundra hus 2013 är en riktig skönhet som nyligen har genomgått en rejäl uppfräschning.
Det är Sjöbergska palatset som är ett 110-årigt renässanshus med lägenheter som stundtals varit de dyraste i Malmö.
Sjöberg som gett namn till det palatslika huset vid Drottningtorget var fabrikör och hette Axel Paulus i förnamn.
Fabriken där han bland annat tillverkade tvål och krita och smörjmedel för vagnar låg i samma kvarter som det stora bostadshuset, och fabrikören kunde på så vis ha koll på tillverkningen även när han var hemma.
Sjöbergska palatset stod nyupprustat och fint i början av 2013 och ägare till huset är sedan ett antal år Malmös kommunala bostadsbolag, MKB.

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Marie sa...

Roligt att du skriver om så många hus i mina hemkvarter. Och dessutom så informativt! För mig är dina Hundra Hus-inlägg ett bra sätt att lära känna min nya stad.

Jah Hollis sa...

Tackar! Det känns bra att kunna glädja någon med den här fotoutmaningen. Det ligger ju nära till hands att välja Malmöhus eftersom jag själv bor i stan. Och jag lär mig ett och annat själv också.

Ingrid sa...

Tänk så vackra de där gamla husen är! Du visar verkligen många vackra byggnader från din stad och lämnar så trevlig information om dem.

Det är nästan så man får lust att ta sig en tur till Malmö.
Ha en fin helg!
Kram, Ingrid

KajsaLisa sa...

Det finns många sådana här skrytbyggen från förra sekelskiftet i Stockholm också. Men visst är dom vackra med genomarbetade fasader och mycket natursten. Problemet här uppe som jag märkt när man skall fota dom är att dom ofta är en till två våningar högre än i Malmö, vilket gör att man har svårt att få till snygga bilder på helheten ifall det inte finns utrymme. Du har i alla fall fångat det jättesnyggt. Själv trissar jag den här söndagen också.