Twingly statistik

söndag 28 juli 2013

JJ Cale var det tillbakalutade svängets mästareI fredags, den 26 juli (för övrigt Mick Jaggers 70-årsdag), avled det tillbakalutade musikaliska svängets överlägsna mästare, JJ Cale, 74 år gammal.
Den lite tillbakadragne sångaren, gitarristen och låtskrivaren Cale spelade in mängder av skivor under sin karriär, men det var andra artister som fick hits med hans låtar och gjorde flera av dem till standards i rockcoverbandens repertoar (jag har själv dragit en och annan JJ Cale-låt under min ”karriär”).
JJ Cale ska enligt vad det sägs hellre ha tagit det lugnt med ett fiskespö hemma i Oklahoma (han gjorde en platta som heter Okie) än att åka ut på turnéer eller tillbringa för mycket tid instängd i studion.
Eric Claptons inspelningar av hans låtar ”After Midnight” och ”Cocaine” gav honom också en rätt bra ekonomisk stadga trots att hans egna skivor inte blev jättesäljare.
Det är dock en legendarisk musiker vi förlorat när JJ Cale gick bort, en mästare i att med enkla medel få till ett svåremotståndligt tillbakalutat sväng.
Och jag är aningen missnöjd med att jag aldrig fick se honom live.

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Jah Hollis sa...

Ingen mer än jag som saknar JJ?

Susanne Hultman sa...

Jodå, jag också! Lyssnade mycket på honom i tonåren och minns speciellt den här låten.

Jah Hollis sa...

Trevligt. Tyder på god smak.