Twingly statistik

måndag 25 april 2011

Nytt lågvatten för skittidningen Expressen


En av de publikationer som kan göra anspråk på titel "Sveriges sämsta tidning" når under påskhelgen osannolikt nog nya journalistiska lågvattenmärken.
Det handlar om Expressen som på påskdagen kunde rapportera att Socialdemokraternas nye ordförande, Håkan Juholt, semestrat i Istanbul i påskhelgen.
Där har några andra svenska turister smyglyssnat på Juholt i en hotellbar och sedan tipsat Expressen om hemska saker Juholt ska ha sagt till sin särbo som också var med i baren.
Fast först hade S-ledaren varit missnöjd med priset den drink han beställt in, ja han hade dessutom fräckheten att ha "särskilda krav" på drinken han beställde.
Halva artikeln går för övrigt åt till att beskriva det här med drinken, allt skrivet i en moraliserande, fördömande stil som om det vore likställt med anstiftan till mord att tycka att en drink är dyr, eller att ha "särskilda krav" på den.
På förstasidan illustreras det hela med en bild (tagen av en av de smyglyssnande svenskarna, får man anta) på Juholt, rörandes i sin Dry Martini och så rubriken (S)KÅL! En sorts antydan om att Juholt skulle varit på fyllan, kanske (fastän han uppenbarligen knappt rört sin drink, som Expressen markerar med en stor pil eftersom man tydligen tror att tidningens läsare är idioter som inte kan se den själva).
Sedan handlar det om att Juholt kommenterat mejl han fått rörande sitt parti och att han i samband med det uttalat sig nedlåtande (hånat, som Expressen alltid skriver när någon riktar kritik mot någon) om en partikamrat (inte flera partikamrater som det står i rubriken på nätet)
Och som nu inte detta räckte har Juholt haft fräckheten att kritisera (sågat) Fredrik Reinfeldt, något som moralisterna på Expressen verkar tycka skulle beläggas med dödsstraff.
Så har man givetvis fått med några fördömande uttalanden från några "experter", varav en borgerlig PR-nisse som man väl inte kan förvänta sig ha något positivt att säga om Juholt överhuvudtaget.
Sådan här skitjournalistik visar väl på hur gränsen mellan tyckandet på Expressens ledarsida och nyhetsrapporterandet alltmer suddas ut.
På både ledar- och nyhetsplats ska regeringen hyllas och oppositionen svärtas ned.

Och det värsta, och kanske mest häpnadsväckande av allt i den här historien: det verkar som om det finns människor (av bland annat bloggar och bloggkommentarer att döma) som tror på vartenda ord som skrivs i Expressen.

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

5 kommentarer:

XMasKid sa...

Otroligt dåligt, Expressen!

Ingrid sa...

Expressen är en riktig skvallerblaska och det visar väl den här artikeln. Det finns ingen anledning att ta det de skriver på alltför stort allvar.

Ha en fin annandag!
Ingrid

Peter sa...

Bra skrivet, Hollis. Har du sett Expressens uppföljningar, där man får intrycket av att experter och informationskonsulter verkar skaka av ilska över Juholts beteende? Snacka om att de försöker rättfärdiga sitt eget "scoop" i efterhand. Allting är oerhört pinsamt och känns överlag som ytterligare ett lågvattenmärke för tidningen. Sorgligt.

Anonym sa...

Jag läste det där och kunde bara konstatera att det tydligen inte händer något av värde i hela världen eftersom de slog upp det så stort. Patetiskt! Expressen har nog samma redaktion som Hänt i Veckan (finns den kvar?)

BP sa...

Jah snälla: sluta läsa Expressen. Tänk på min "pacemaker";-)