Twingly statistik

tisdag 2 april 2013

Rutten stil att fuska med svaren i tipspromenaden


Lyssnade som vanligt på mitt favoritradioprogram Språket i P1 i dag.
Det tog upp den uppmärksamhet som uttrycket ogooglebar fått sedan det vållat strid mellan företaget Google och svenska Språkrådet.
I programmet intervjuade man den person som anses ha gjort att ordet överhuvudtaget tagits upp som nyord av Språkrådet.
Han är med och arrangerar en etablerad tipspromenad på en ort i Halland och han hade märkt att deltagare börjat fuska på tipspromenaderna genom att googla svaren till tipsfrågorna på sina mobiltelefoner.
Då hade han börjat göra tipsfrågor som han kallade ogooglebara och det skrev lokaltidningen om flera gånger, därav uppmärksamheten. 
Det som upprörde mig mest i historien är att folk fuskar i en tipspromenad!
Vad kan det vara för pris man offrar sin heder och ära för? En miljon i kontanter?
Nej, jag skulle snarare tro att det är ett paket kaffe.
Lågt är bara förnamnet.
Jag känner igen tendensen från quizet på Pickwick. De som håller i quizet får alltid uppmana folk att inte fuska genom att googla fram svaren på frågorna.
Vecktävlingspriset är förvisso en middag för fyra men hur ska man njuta av en sådan eventuell judasvinst? När man har fuskat till sig den.

Bilden ovan visar för övrigt snöläget på min gård nu, den andre april. Det är inte mycket kvar av den vita varan och ett par dagar till med sol och plusgrader så är det rökt för snöeländet. 
För gott för den här vintern får vi hoppas.

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

8 kommentarer:

Elisabeth sa...

Jag fattar inte vad det är för vits med att fuska i en tipspromenad. Vad blir nöjet då liksom?
Det är ju som att använda fusk i spelet Wordfeud (typ alfapet), fattar inte poängen med det.

Detta visar dock bara hur beroende vi har blivit av internet och tekniken i allmänhet. Tragiskt kan jag tycka.

Anita - Malta sa...

Hi..hi..! Kul att kika in här lite då och då så jag håller mig uppdaterad vad som händer därhemma och vad som är viktigt. Att fuska låter inte bra ;-) Måtte snön smälta snart. Känns ju isande kallt ända hit ner till Malta när jag läser om eländet! Bara 15 + här just nu vid midnatt. He..he... Imorgon kanske något varmare. Skickar över några varma solstrålar. Bye bye !!

Ingrid sa...

Snöläget ser ut att vara ungefär likadant som här. Nu gassar solen ordentligt, så snart är den väl borta för gott!

Fuska är inte okej tycker jag!
Kram, Ingrid

BP sa...

1. Snöläget hos dig är ungefär som hos oss.
2. Snöläget i "inre" Skåne är däremot betydligt värre berättade min chef - nyss hemkommen därifrån.
3. Ooooops. Vet inte om jag håller helt med dig här. Jag menar erbjuds det hjälpmedel för ett rätt svar, så tycker jag nog att det inte är ett dugg fusk utan bara smart.
Jag menar att "research-googla" (ordet är min uppfinning;-)) är en konst. Är man snabbast med att hitta svaret så är man bäst.
Men ok då, kanske quizen skulle kanske ändras till att alla använder sig av sina mobiler...

PS. Som du förstår är jag en sådan "fuskare";-9 DS.

Susanne sa...

Uppfattade också en liten del av programmet i min halvdvala igår men tänkte ungefär att det var ju bättre att göra frågor som är just ogooglebara. Så försökte jag tänka som lärare i alla fall: Gör frågor vars svar inte kan hittas utan i stället kräver att man utvecklar sitt svar och visar att man förstår innehållet i det som ska läras in. Jag tror att det är det enda sättet att komma undan problemet - om man nu inte vill ha "fusk". Håller lite med BP här ovan: Låt alla få samma förutsättningar och testa sökförmågan på nätet i stället. Egentligen är det kanske den som ofta behöver utvecklas. Och kräv källan.

anemonen sa...

Inte kul alls att tävla om man fuskar. Vad beträffar snöläget är det ungefär som hos mig här i kronobergs län. Inte mycket snö kvar. Ligger lite strängar i norrlägena. ha en fin helg.

Anonym sa...

Idag lär skolorna ut mer att söka information och när man inte vet är det naturligt att googla, speciellt när nästan vilken telefon som helst är en liten internetmaskin. Det kanske sitter så i ryggmärgen att den som googlar inte ens tänker på att den fuskar utan söker ett svar på något den inte vet? Men absolut, fusk är fel!

B i r g i t t a sa...

Fy för fuskare!
Hoppas du vinner middagen ;)