Twingly statistik

onsdag 21 oktober 2009

Jag borde skriva om Sverigedemokraterna


Hela dagen har jag gått och tänkt att jag borde skriva ett blogginlägg om Sverigedemokraterna och deras ledares, Jimmie Åkesson, nu så famösa debattartikel i Aftonbladet.
Snacka om att denne lokalpolitiker från Sölvesborg har rört om i grytan och fått vårt politiska etablissemang och de alltid så rättrådiga ledarskribenterna på våra ledande tidningar att resa ragg.
Men missförstå mig nu inte, jag har inget som helst över för Åkesson och hans parti.
Men samtidigt är ju hela den här affären intressant och avslöjande på många vis.
Aftonbladets agerande är (som så ofta) inte minst märkligt.
Först tar de in debattartikeln, och snabbt försöker de sedan direkt därefter med en journalistiskt amatörmässig artikel på nyhetsplats bevisa att debattartikeln är full av lögner.
Då kan man börja med att undra varför de tog in en debattartikel som är full av lögner.
Det skulle gå att skriva kilometer om detta och vad det kan få för följder, och många har redan gjort det. Så jag nöjer mig nu med att länka till en som tagit en rätt grundlig koll på det hela. Jag tycker mig kunna instämma i det mesta han kommer fram till.
Det är inte så enkelt att avfärda Jimmie Åkesson och hans parti, dessvärre, inte ens om man skulle göra det med skicklig journalistik och inte med Aftonbladets klavertrampande.
Kolla tv-klippet ovan, från 1991. Den påläste Olle Stenholm får Bert Karlsson, en av det dåvarande rasistpartiets, Ny Demokrati, båda ledare, att framstå i all sin glans som den politiske idiot han är och förblir.
Ändå fick denne okunnige pajaspolitiker och hans parti 6,7 procent av rösterna i det följande valet och tog plats i riksdagen.
Den enkla logiken i detta är väl att det inte finns någon logik i sättet på vilket en del av väljarkåren lägger sina röster.
Jag är ledsen, men det ska nog väldigt mycket till om vi inte ska se Sverigedemokraterna vandra samma väg som Ny Demokrati gjorde 1991.
Och Jimmie Åkesson är definitivt inte så politiskt amatörmässig som Bert Karlsson.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

5 kommentarer:

Stefan Stenudd sa...

Jah, det var ett underbart underhållande klipp du hittade. Bert och Ian var ett spektakel med ett kort gästspel i riksdagen. Utan så kompetent journalistisk granskning som i TV-snutten kanske de hade blivit både långvarigare och starkare.

Jag minns att hela massmediaståhejet runt Ny demokrati började med en opinionsundersökning som frågat ungefär "Kan du tänka dig att rösta på nd?" Tio procent svarade ja - men frågan är vansinnig, eftersom det är en helt annan sak att "kunna tänka sig" än att faktiskt göra det.

Media gjorde samma sak med FI några år senare, där undersökningen gav betydligt större siffror än de sedan fick i valet. Manipulativ gallup.

Media vill ha dessa pajasfigurer, vad de än påstår om saken. Det säljer lösnummer och lockar tittare.

daniel sa...

Intressant håller med dig delvis. Läs min blogg för min åsikt.

Alla smutsiga detaljer sa...

http://tokmoderaten.blogspot.com/2009/10/blekingarna-ar-vart-storsta-inhemska.html

Jag tror faktiskt inte dom kommer in....

Cliff Hanger sa...

Bra klipp! Heja Olle! De borde leta fram Olle inför den kommande valspurten också.

Jah Hollis sa...

Ja, vi får hoppas att opinionssiffrorna för SD kommer på skam när det verkligen gäller.
Jag tror att man med seriös journalistik kan sätta en tumme i ögat på ett parti som SD eller Ny demokrati. Och där kan det lite föraktade "gammelmedias" många duktiga journalister spela en stor och viktig roll.
Tyvärr har vi ju inte Olle Stenholm kvar ibland oss. Han dog ju en alldeles för tidig död. Men det borde finnas många andra som kan göra en insats i hans anda.