Twingly statistik

fredag 9 oktober 2009

Vilka priser är inte prestigefyllda?

Det slog mig i dag när man berättade vem som får Nobelpriset i litteratur 2009 att man nästan inte använder uttrycket "prestigefyllt" om detta pris.
Det verkar som om detta pris på något vis står ovanför sådana etiketter som annars klistras på vart och vartannat pris som delas ut i alla möjliga och omöjliga sammanhang.
Klippet här ovan är ifrån Bonnierpressens skånska flaggskepp, alltid lika modesta Sydsvenskan, som inte bara fått ett, utan två, prestigefyllda priser i de svenska tidningsutgivarnas interna tidningstävling.
Jag undrar: vilka priser kan inte sägas vara prestigefyllda? Ja, givetvis inte rena kalkonpriser eller anti-priser för något dåligt man gjort.
Mig gör det snarast lite lite misstänksam att man måste haka på epitetet "prestigefyllt" när man ska beskriva ett pris. Som om det inte räcker med att man fått ett pris; det måste vara prestigefyllt dessutom.
Ännu mer mystiskt blir det om man betänker att ordet "prestigelös" tycks ha seglat upp som en allt vanligare positiv beskrivning på någon eller något.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Inga kommentarer: