Twingly statistik

lördag 10 oktober 2009

Obama får fredspriset: War is peace!

När jag hörde på nyheterna i radion i går att USA:s nuvarande president Barack Obama fått Nobels fredspris var min första tanke: Varför?
Visst har den norska Nobelkommittén genom åren trampat i klaveret rejält, men årets val är mest mystifierande.
Jag har inget emot Obama, han är säkert en rätt hyvens kille med rätt goda intentioner (till skillnad från den rätt tradige och oberäknelige George W Bush och hans klan av krigare).
Men är det inte lite väl tidigt att utmåla honom som någon slags fridsfurste?
Med tanke på att han ännu är inblandad i en rätt aggressiv krigföring världen över, med en hel del tvivelaktiga inslag, kanske man skulle gett någon annan fredspriset.
Att man i Obamas egna närhet är rätt överraskade, men givetvis nöjda, säger ju en hel del. Bättre PR kunde man knappast fått för pengar.
Själv kan jag inte låta bli att tänka på Storebrors och Partiets slogan i 1984: War is peace!

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

11 kommentarer:

Maria Berg sa...

Tycker det är ok pga goda intentioner men för står dig, tycker om gul och grön buss på samma bild! MB

Susanne sa...

Din reaktion var ungefär som min. Själv verkar Obama också ha reagerat med överraskning och enligt Sveriges Radio ska han ge bort prissumman till välgörande ändamål. Vilka det blir, är jag nyfiken på.

Egentligen tycker jag att man ska ge priset till många fler gräsrotsorganisationer som i tysthet arbetar enligt Alfred Nobels önskan och som verkligen skulle få uppmärksamhet och ekonomisk hjälp i sitt arbete. Och visst har det skett, som t.ex. när Läkare utan Gränser fick priset 1999. Men fler finns säkert.

Jah Hollis sa...

MB: Jag tror inte det räcker med goda intentioner. Det är lite som om man skulle ge Nobels litteraturpris till någon "som tänkt skriva en radda jättebra böcker", men som sedan inte lyckades.

@nemonen sa...

Jag blev också väldigt förvånad när fick reda på att just Obama fick priset. Reagerade ungefär som du på detta. Tack för kommentar hos mig. Ang. personerna i headern: vill du verkligen veta vilka det är? Ja här kommer det: faster, mostrar, mormor, farfars mor, min farmor och hennes syster min mor och min farfars syster samt farfars systerdotter. DET ÄR VÄL EN RIKTIG KÄRINGAFÄLLA DET?:D :D

ElinsPhoto sa...

Det var nog rätt många som lyfte på ögonbrynen när han fick fedspriset. Nu har han ju dessutom en del att leva upp till under sin presidenttid.

Bengavoice sa...

Äntligen, Hollis, får du relevant hjälp av Storebror.
Baracken själv tyckte uppenbarligen att det var lite pinsamt. Han ansåg sig inte värdig att tillhöra pristagarskaran och såg priset som en uppmuntrande maning att agera.

Jah Hollis sa...

BV: Jag kan förstå Obama i detta fallet. Det är lite som att redan nu ge priser till någon som kan tänkas skriva bra litteratur i framtiden, uppfinna någon livsförbättrande medicin 2022 eller kanske kan tänkas blanda ihop någon revolutionerande kemicocktail om ett antal år.

Bengavoice sa...

Obama kanske i framtiden gör sig retroaktivt förtjänt av priset. I så fall bör norska Nobelkommittén tilldelas Nobelpriset i klärvoajans.

foto CHIP Birgitta sa...

Jag har helt tappat tron på fredspriset ända sedan Arafat och isralen - vad han nu hette fick fredspriset.
Men det är klart sätter det press som leder till fredsresultat så klart det är bra.

Jah Hollis sa...

Birgitta: Det var två israeler, Rabin och Peres, som fick dela priset med Arafat. Och för vad? Ja för att man (under press från USA) gjorde några lama försök till att komma överens. Rabin blev ju för övrigt skjuten av en av sina egna medborgare senare.
Men jag tycker det verkar lite märkligt att dela ut priset till någon bara med förhoppningen att den personen ska göra något för att skapa fred.

Eva Nygren sa...

Lam gest att ge Obama priset. Kan man inte bättre är det verkligen kris. Han håller väl igång ett krig eller två? Visst, hyvens, och allt det där men det är väl inte för det han fick priset.

Hörde förresten att entréskylten är prisbelönt. Så du vet vad du har i din närhet!