Twingly statistik

söndag 25 juli 2010

Varför detta ständiga stökande och bökande?

Jag har semester nu och har snart haft det i en vecka som bara runnit iväg.
Jag har tagit det lugnt, varvat ner och mest försökt att umgås med goda vänner, inte förta mig och vara alltför ambitiös.
Fredag kväll var vi några av det som väl nu får anses vara ett järngäng (en liten grupp vänner man skulle kunna bygga en bok eller en film kring, kanske) som träffades på stamstället, Pickwick här i Malmö.
Sedan delade vi lite på oss (och sågs en stund igen senare) och vi var tre stycken som gick till ett annat klassiskt Malmöställe, Siesta (bilden ovan) på Gamla Väster (något Nya Väster finns det däremot inte).
Vi åt lite och drack lite och umgicks och hade det rätt bra fastän kvällen nu var märkbart svalare än de senaste veckornas kvällar.
Strax före stängningsdags hördes mörka, skräniga mansröster från någon sidogata och ett gäng vuxna killar drog förbi och försökte tydligt uppträda provocerande, men utan att gå över gränsen och ge sig på någon.
En teori var, att det var AIK:are som var i Malmö för att kolla lördagens allsvenska fotbollsmatch mellan MFF och AIK och som var ute för att "roa sig" i Malmö. En polisbil dök upp och det skräniga gänget försvann någonstans i kvarteren.
När jag cyklade genom centrum på väg hem var det mycket folk i rörelse och mycket polisbilar som liksom stod på vakt, beredda på det värsta.
Under kvällen hade också Möllevångsfestivalen startat i en annan del av stan. Så egentligen borde det väl varit en folklig och festlig kväll i Malmö, och i mångt och mycket var det nog det för de flesta av oss.
Men alltid finns det några, som det här gänget på Gamla Väster, som gör vad de kan för att det ska bli otrevligt i stället. Folk som tydligen tycker att en festlig kväll innehåller våld och slagsmål och stök och bök.
Lördagen var i alla fall av allt att döma en framgång för det glada och positiva Malmö med fortsatt festival på Möllevången och vinst för MFF mot AIK.
Tillresta AIK:are fick finna sig i både kostsam polisövervakning och att åka hem utan poäng.
Jag har väl inga överdrivna illusioner, men tänk om alla var lite vänliga och omtänksamma mot sina medmänniskor i stället. Vilken härlig stämning det skulle kunna vara i Malmö då, alltid.

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

7 kommentarer:

Susanne sa...

Jag mötte fotbollsfansen när jag var på väg till Photo Walken i Pildammsparken i kväll, men då var de lugna. Polishelikoptern susade ovanför.

Och när vi senare på kvällen gick genom Gamla Väster mot stationen var allt lugnt, men däremot verkade det vara fullt ös på Lilla torg, dock ganska lugn stämning.

Däremot var det inte alls trevligt att komma hem till Eslöv, men det har du säkert sett.

Jah Hollis sa...

Jo, själva matchen och allt omkring den verkar ha avlöpt relativt fridfullt. De som visade sig på Väster natten mot lördag gav annars onda aningar.
Lilla Torg är nog inget bråkigt ställe, men rätt livligt eftersom mycket folk samlas där. Men det är väldigt mycket turistfälla över det stället. Dyrt och rätt opersonligt.
Ja, det där med bränderna i Eslöv börjar bli ett riktigt trauma nu tror jag.

Tuvstarr sa...

Ja, tyvärr finns det alltid fridstörare, så är det bara. Men annars, så förstår jag, har du haft en trevlig kväll. Här har det också blivit kylare, har även fått mycket regn, naturen tackar.
Ha en riktigt bra semesterfortsättning.
Hälsningar från Tyskland.

sinneskatten sa...

Min dotter och hennes sambo bor på mmöllevången och de stannade kvar i stugan när vi for hem.
Det är lite lurigt med parkeringar när det är avstängt, och är man beroende av både rullstol och bil så kan det bli lite klurigt.

Jah Hollis sa...

S: Ja, festivalhelgen är det ju extra tryck på Möllevången. Det är överhuvudtaget inte enkelt att ha bil i Malmö innerstad om man inte har en egen betald plats att ställa den på.

Lion sa...

Ja, för Malmoe-fansen är ju alltid snälla och skötsamma när dom är på resande fot?

Jah Hollis sa...

Lion: Vad vet jag? Jag reser inte med dom, jag vet bara vad jag ser och hör i Malmö. Och AIK får ju oftast spö vid de flesta tillfällena. Jag vet inte om det kan ha något samband med att AIK-gänget har så dåligt rykte.