Twingly statistik

onsdag 14 juli 2010

Förvirrande i Sydsvenskan om arbetslösheten

Den politiska redaktionen och nyhetsredaktionen på en tidning ska vara två skilda storheter.
Nyhetsredaktionen ska jaga nyheter och publicera dem utan några politiska bedömningar eller förtecken (även om det är rätt vanligt att nyhetsredaktioner anklagas för att vara politiserade i sina nyheter).
Den politiska redaktionen ska göra i det närmsta tvärtom: den ska göra politiska bedömningar av nyheterna och kommentera dem utifrån den politiska inriktning som tidningen har.
Ibland kan detta ge ett rätt schizofrent intryck, som till exempel när Sydsvenskan skriver om ungdomsarbetslösheten.
På ledarsidan hoppar man på Thomas Bodström (S) för att han sagt att arbetslösheten bland de unga i Sverige närmar sig 30 procent. Enligt Sydsvenskans ledarsida är det en illvillig tolkning av Statistiska centralbyråns (SCB:s) siffror och den riktigaste siffran ska i stället vara sex (!) procent.
Ett par dagar efter att den ledarartikeln varit inne skriver Sydsvenskans Olle Lönnaeus en stor nyhetsartikel, inför valet, om ungdomsarbetslösheten. Den börjar med meningen "Var tredje ungdom i Sverige är arbetslös".
Längre ner i texten står det förvisso att det finna andra sätt att läsa statistiken, men ner till några sex procent kommer man inte.
Samtidigt säger en arbetsmarknadspolitisk forskare i artikeln att SCB:s siffror är de enda som kan användas vid en internationell jämförelse.

Båda redaktionerna kan inte gärna tala sanning här, med så olika siffror som grund för det man skriver.
Jag sätter en slant på att det är nyhetsredaktionen som är närmast sanningen.
Den andra, som säger sig vara "oberoende liberal" inger mig en viss skepsis.
Sedan hade det varit rätt intressant att få veta hur många individer det döljer sig bakom de där procenttalen.

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Inga kommentarer: