Twingly statistik

lördag 31 juli 2010

Bra och dåligt med Malmö 1

Malmö, Sveriges tredje stad, ses nog lite över axeln av folk från Stockholm och Göteborg.
Där vill många inte ta lillebror riktigt på allvar, och visst: Malmö är nog mer stor småstad än liten storstad.
Malmö har till exempel inga typiska förorter (frånsett möjligen Oxie som är en sorts stad i staden en bit utanför centrum). Det omskrivna Rosengård är till exempel en stadsdel (där det även finns lite villabebyggelse och mycket gröna ytor) som man från centrum tar sig till per cykel på sådär 15-20 minuter.
Det sägs att genuina Malmöbor känner hatkärlek till sin stad; man kan kritisera stan in absurdum, men samtidigt försvara den till varje pris om någon säger något illa om den.
Jag är inte genuin Malmöbo (jag har bara bott här lite över 20 år) men har nog börjat anamma den där typiska hatkärleken.
Så från och med nu ska jag dela med mig lite av det som (jag tycker) är bra och dåligt med Malmö.
Vi börjar den här gången med det bra: Malmö är en cykelstad av guds nåde med massor av fina cykelvägar och cykelbanor. Tyvärr är samlevnaden med stadens motortrafikanter inte alltid den bästa, men bilen är egentligen för det mesta överflödig i stan.
Sedan dagens dåliga: Detta. Dessa nötter som tycker att de har rätt att ta för sig av andras egendomar genom rån och stöld. De förpestar tillvaron för många av oss och man önskar sig någon slags folklig mobilisering (nej, nej inga medborgargarden) för att visa att sådana här idiotier inte accepteras.
Nej, nu ska jag ta min gamla cykel och fara på grillparty och senare på konsert med Andi Almqvist på Sankt Gertrud.
MFF får klara sig utan mig i dag, fast jag är med dom i tankarna.

Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

BP sa...

1. Tittar inte ner på malmöiter eller bäst-i-västare;-).
2. Din cykelbild påminner mycket om Uppsala, som också är en cykelstad.
3. Lugnt, MFF spelar mot GAIS först imorgon eftermiddag, så du hinner:-)
4. Bra att veta att Hammarby troligen får sällskap av AIK och Djurgården i Superettan nästa år.
5. Ha en skön kväll:-)

eva-marie sa...

Bra ocg dåligt finns överallt. Malmö är mycket trevligare NU än på 80-talet tycker jag (giCk på LÄRARHÖGSKOLAN där ett år)DÅ var LUND häftigare inte idag.
Cyklar finns det gott om på KOS där jag nyss var. Man blev nästan nercyklad... av turister mest.

Jah Hollis sa...

BP: Nej, jag vet att inte alla från Stockholm ser ner på oss i Malmö. :-)
Men Göran Persson var ju tvungen att flytta hit en gång för att inse att Öresundsområdet har sina fördelar och så fick vi plötsligt pengar till att bygga Citytunneln som snart är klar.
Jag fick klart för mig senare i går att jag tog fel på datum för matchen på Stadion (Nya stadion som är väldigt fin).

E-M: Jag tror det är en allmän uppfattning sedan några år att det är Malmö som gäller framför Lund. Jag var ofta på konserter och annat skoj i Lund på 80-talet, men nu minns jag inte när jag senast var där.

Kerstin sa...

Vilken tur att jag bor i Umeå. Jag har ingen anledning att se ner på nån av städerna. Faktum är att vi var ner till Helsingborg i juni och när vi åkte därifrån kollade vi in Malmö lite. Mest runt Turning Torso. Fantastika byggnader i Torsos omgivning.

Vår stad är också en riktig cykelstad. Mycket tack vare universitetet. Men här är det cyklisterna som far fram som kamikazepiloter. Ut i gatan bara, varför se sig om? Bilisterna får vackert stanna.

Hur som helst är det kul att läsa om din stad. :)
Ha en fin dag.