Twingly statistik

lördag 13 december 2008

Nu börjar det förbannade smällandet igen

Varje år vid den här tiden är det likadant här i Malmö, säkert som amen i kyrkan.
Det börjar skjutas fyrverkeripjäser och de saker som fyrverkeriproducenterna hittat på som smäller något förbannat men som ändå inte klassas som förbjudna smällare.
Det verkar som om Luciadagen är det officiella startdatumet för dessa fyrverkerier (i alla fall här i Malmö) som egentligen ska användas vid nyår, alltså om drygt två veckor.
Än är det väl i sin linda; det har bara hörts sporadiskt smällande här och var (ibland precis utanför min lägenhet) under dagen. Men man vet ju av erfarenhet att det kommer att eskalera till ett inferno fram till nyåret och fortsätta flera dagar efter den helgen.
Varje år ställer fyrverkerierna till en massa materiell skada och är en ren och skär plåga för människor och djur.
Varje år är det diverse politiker som säger att "nu ska vi ta tag i det här problemet och begränsa smällandet". Det lovas runt, men en bit in på det nya året, när det lugnat ner sig igen, verkar det som om alla löften är glömda.
Jag tycker det är en ynkedom utan dess like att ingen av våra folkvalda kan se till att vi får slut på skiten och ser till att begränsa fyrverkeriskjutandet till nyåret.
Men det finns naturligtvis en massa snikna, totalt morallösa, affärsmän som tjänar pengar på att sälja fyrverkerier.
Jag tycker det vore läge att bojkotta butiker som börjar sälja fyrverkerier före nyårsveckan. Och vore det inte brottsligt att göra det, så skulle jag med nöje uppmana till någon slags väpnad gerillaverksamhet mot de här nasarna.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Visst är det ett kommersiellt jippo! Att sälja smällare tror jag det finns pengar att tjäna på... Och till vilken nytta?

Ja, vid nyår kan jag tycka att ett "organiserat" större fyrverkeri kan vara vackert, tjusigt och högtidligt. I övrigt håller jag med dig. Det är ett otyg... och inte bra för miljön heller...

Veronica sa...

Du har en award att hämta hos mig!
=)

Bengavoice sa...

Hade du inte samma rubrík i fjol vid den här tiden...?

Jah Hollis sa...

BV: Det hade jag troligen. Och kanske året före med. Det där smällandet långt före jul kan väl bara glädja störiga småungar och snikna handlare.